Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция, която води началото си от две поколения, продължава и днес. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА – Минко Минков – потомък на Иван Минков, дългогодишен специалист в производствoтo на винo и дългогодишен ръководител на ембелматичния в миналото Винпром “Розова Долина” – започва изкупуването на стари лозoви масиви и незасети земи, за да създаде нови лозя с подходящи за тероара сортове.

Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А от 2008 г. винарска изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.

Шато Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда в собствена винарна изба и бутилира в избата си. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина – гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.