ЛОЗЯТА

Собствените лозови масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачетсвени бели сортове вина. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета, постоянното движение на въздушни маси, мекия климат, подсигурен от двете планини, обградили долината, всичко това допринася за уникалния тероар на района.
Почвите са канелено горски примесени с варовик и чакъл на повърхността, който играе ролята на естествен дренаж. Годишните валежи са значително по-високи от средните за България, което подсигурява постоянна почвена влага през цялата година. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

Района на Розовата долина е изключително благоприятен за отглеждане на бели сортове – емблематичния местен сорт червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от нашите лозови масиви. Червените сортове грозде, които отглеждаме са каберне совиньон и мерло. Поради по-хладния планински климат те зреят значително по-късно и носят своята неповторима тероарна особенност, което ги прави отличителни.
Добива на грозде се контролира чрез подрязване на лозите и зелена беритба още в месец Август, преди пълната зрялост на плода, с цел намаляване на добива му, за сметка на качествените му характеристики. Средният добив от декар е 600 кг. Всеки грозд за създаването на наште вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове на деня, за да запазим цeлостта на плода и интензивните аромати.