Всеки грозд за направата на нашите вина се откъсва на ръка в ранните утринни часове на деня. Плода се събира в дървени касетки за да се предотвртаи смачкването му. Селектирането на гроздето става още на лозето – премахват се загнилите зърна, изсъхнали листа и твърди стебла.
Не повече от 30 минути делят току-що откъснатия и избран грозд от лозята до винарната, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на суровината за нашето вино.
Винарска изба Копса е разположена в подножието на Същинска Средна гора, където имаме естествени планински климатични условия, улесняващи процеса на охлаждане на гроздето преди преработка, както и допринася за самия процес на ферментация.
Капацитетът на избата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана, с възможност за температурен контрол. За протичане на процеса на ябълчно-млечна кисела ферментация при вината, които я изискват, както и за съзряването на вината, използваме Френски и Американски барици, с различна степен на изпичане.
Всички лабораторни изследвания се провеждат в собствена лаборатория на избата ни от нашия енолог Мадлен Кузманова.
Бутилиращат линия е внос от Италия и предоставя опцията на затватяне на вината ни с винтова капачка за свежите бели и розе вина, и затваряне с корк за вината, които ще отлежават в бутилка.

Процес на създаване на виното

IMG_4823
IMG_4795
IMG_4796
IMG_4800