АТРАКТИВНИ ЗИМНИ ДЕСТИНАЦИИ В БЪЛГАРИЯ

Независимо дали сте почитатели на зимните спортове или не, студените месеци от годината са идеалното време за добре заслужена почивка. Щом чуят “зимни дестинации”, повечето хора веднага се сещат за популярните ни зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец. Ние обаче сме подготвили други, по-нестандартни и любопитни дестинации, които да посетите през зимата.

КАКВО Е ВИНЕН ТУРИЗЪМ? КОЙ ВИД ВИНЕН ПЪТЕШЕСТВЕНИК СТЕ ВИЕ?<

 

Китното градче на Априлци се намира в сърцето на Стара планина, под връх Ботев и на около 200км от София. Градът е разположен в котловина, от която се открива страхотна гледка към Стара планина.

Поради богатата история на района, посетителите на града ще имат възможността да отседнат в къщи за гости и хотели, построени в традиционен възрожденски стил. Освен това, Априлци предлага различни възможности за забавления през зимните месеци. Тук се намира отправната точка за изкачване на Видимското пръскало и връх Мара Гидик. А за тези, които не си падат по планинските преходи, самото градче е страхотно място за разходка, както и за езда, риболов и каране на ски.

ШАТО КОПСА

Шато Копса е идеалният вариант за тези, които искат да се отдалечат от шума на големия град и да се отдадат на релакс и спокойствие. Винарната се намира в сърцето на Розовата долина, до Карлово и Сопот, и предлага на гостите си богат избор от развлечения. Любителите на виното и отдиха ще могат да се насладят на винени дегустации включващи специална селекция вина. Самите дегустации се провеждат в избата на Шато Копса, която е вкопана в земното възвишение на замъка, в автентична атмосфера, където отлежават бариците.

Околността също така разполага и със страхотни дестинации за любителите на природата и историята. Карлово и Сопот се намират в непосредствена близост, а музеите и запазената възрожденска архитектура ще позволят на посетителите да се потопят в богатата история на региона. Любителите на разходките в природата пък, могат да се качат на най-дългият лифт на Балканите – лифт Сопот и да се насладят на зашеметяващи гледки.

Независимо дали сте почитатели на зимните спортове или не, студените месеци от годината са идеалното време за добре заслужена почивка. Щом чуят “зимни дестинации”, повечето хора веднага се сещат за популярните ни зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец. Ние обаче сме подготвили други, по-нестандартни и любопитни дестинации, които да посетите през зимата.

САПАРЕВА БАНЯ

Сапарева баня е градче намиращо се в западна България, на около 70км от София и е популярно със своите минерални води. Градът разполага с най-горещия гейзер в цяла Европа, който достига температури от 102 градуса. Едва ли има по-подходящо време от зимата, в което да се насладите на минералните извори. Сапарева баня е популярна туристическа дестинация и заради лечебните свойства на водата в минералните басейни, която може да помогне при заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни заболявания, проблеми с дихателните пътища и др.

Това пътуване може лесно да бъде комбинирано и с посещение до водопада Горица, който се намира в близост до село Овчарци.

ВЕЛИНГРАД

Велинград се намира в западната част на Родопите, на около 130км от София. Красивата природа, в комбинация с минералните извори превръщат града в популярна туристическа дестинация през зимните месеци на годината. Наличието на близо осемдесет минерални извора са причината градът да получи и прякорът “СПА столица на Балканите”. Велинград предлага различни СПА и уелнес процедури, както и множество балнеосанаториуми за рехабилитация. Както и в Сапарева баня, водата от минералните извори има благоприятно влияние при неврологични заболявания, гинекологични заболявания, проблеми с дихателната система и други.

Посетителите на Велинград също така могат да посетят и природни забележителности в района като най-големия карстов извор в България – „Клептуза”, крепостта Цепина, историческият музей и теснолинейката на ж.п гара Велинград.

ДРЯНОВО

Дряново се намира в полите на Стара планина, където зимата обикновено е снежна, но мека, което прави района страхотна дестинация за зимна почивка. Градчето предлага смесица от красиви старопланински пейзажи и любопитни забележителности в самия град. Някои от тях включват моста и музей на майстор Колю Фичето, Дряновският манастир, първата релефна карта на България и още много други!

Ако времето го позволява, любителите на природата могат да се отправят на приключение по Дряновата екопътека, както и въжената градина “Приключенският остров”.