Развлечения и забележителности в сърцето на Розовата долина

Шато Копса се намира до Карлово и Сопот, които са разположени в красивата Карловска котловина, която заедно с Казанлъшката котловина образуват Розовата долина. Двете градчета са измежду най-будните по времето на Българското възраждане. Освен това, се намират на едно от най-живописните шосета в България – Подбалканският път, пълен с интересни места и невероятни гледки по маршрута си. Като наши гости или бъдещи такива, сигурно се чудите какво може да правите в околността по време на престоя си, в тази статия ще Ви представим различни развлечения и забележителност, които да посетите. 

chateau copsa razvlecheniya

Град Сопот

Сопот е родния град на Иван Вазов – великият поет, писател и драматург, често наричан ,,Патриархът на българската литература’’.  Там ще можете да посетите къща – музей Иван Вазов, която се намира в центъра на града и е родното място на поета. Тя е построена през 18-ти век от прадядото на Иван Вазов, но за жалост когато турците опожаряват Сопот в отговор на героичното Сопотско въстание през юли, в края на 1877 година, опожаряват и неговата къща.  През 1920 година идва идеята да се построи къща-музей по случай 70– годишния юбилей на поета. По спомени на брат му Георги и сестра му Въла и с помощта на скиците на поета, къщата е възстановена. През 1935 година къщата – музей е възстановена с водосвет и тържества, а през 1964 г. е обявена за паметник на културата от национално значение. В къщата човек се пренася във възрожденския дух на Сопот от втората половина на 19-ти век, докосва се до творчеството на великия поет и си припомня най-значимите периоди от неговия живот.  Къщата-музей Иван Вазов е част от 100-те национални туристически обекта.

Сопотски манастир ,,Възнесение Христово’’

Разположен в полите на Балкана и в покрайнините на град Сопот се намира манастир ,,Възнесение Христово’’, известен още като сопотски манастир „Свети Спас“. Не е ясно кога точно е основан манастира, но е опустошен през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид. Намира се много близо до лифта в Сопот. 

Лифт Сопот

Лифта в град Сопот е най-дългият лифт на Балканите, с дължина 3390 метра, като е разделен на две части. Когато времето позволява могат да се организират страхотни разходки за любителите на планината.  Връх Амбарица и връх Левски са част от върховете, които могат да се изкачат в тази част на Стара планина, като може да се пренощува в хижа Добрила, едно райско място, сгушено в прегръдките на масивната Стара планина. 

zabelejitelnosti v sopot

Винена дегустация в сърцето на Розовата долина

Красива атмосфера, хубаво вино и приятна компания… Това смятаме, че е идеалната комбинация за прекарването на един незабравим уикенд, далеч от градската атмосфера и натоварващото ежедневие. Няма значение дали сте просто любител на виното или ентусиаст и тепърва навлизате в света на виното или пък познавате добре различните сортове и реколти, дегустациите в Шато Копса със сигурност ще бъдат едно вълнуващо преживяване за вас. Нашите опитни енолози са подготвили специална селекция от различни реколти и сортове според отличителните им характеристики, за да представят широката ни гама от вина. Може да изберете и от ексклузивните ни ,,вертикални’’ винени дегустации, чрез които може да проследите развитието на виното от различните реколти, като някои от тях са отдавна изчерпани от пазара. Има възможност дегустациите да се проведат в избата на Шато Копса, която е вкопана в земното възвишение на замъка, в автентична атмосфера, където отлежават нашите френски и американски барици. Нашият екип с удоволствие ще ви представи вината ни и процеса на тяхното създаване, по формата на различни винени дегустации, като за гостите, които са с по-задълбочени познания в света на виното, нашите енолози са насреща да разкажат.

degustaciya na vino v chateau copsa

Град Карлово

Карлово е родния град на националния герой за свобода – Васил Левски.  Град, пълен с история, носещ духа на Възраждането и уханието на българката роза.  Там може да се посети историческия музей ,,Карлово’’, който се намира в красивата сграда на Петокласното мъжко училище, където е учил от 1846 до 1848 Васил Левски.  В музея може да научите интересни факти за историята, бита и занаятите на Карлово и региона.  Паметникът на Васил Левски и национален музей ,,Васил Левски’’ са част от задължителните места, които трябва да посетите докато сте в Карлово. Къщите от архитектурен комплекс ,,Старинно Карлово’’ са забележителна историческа част от това китно градче. 

Това са част от интересните забележителности и развлечения в района на Шато Копса, които може да посетите докато сте при нас. Естетвено, когато времето позволява могат да се осъществят и други развлечения, като лов, разходки с файтон, делтапланеризъм, парапланеризъм и конна езда, но тях ще ги оставим за пролетта. 🙂 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *