13-те Вида Светлочервено Вино

Всички са чували за Пино Ноар, но знаете ли, че има поне 13 често срещани сорта леки червени вина? В тази статия сме подготвили информация за всяко едно от тях, която ще ви помогне в избора ви следващия път, когато се чудите кое вино да купите.

13 сорта светлочервено вино?

Светлочервените вина са страхотни, защото се съчетават добре с голямо разнообразие от храни. Освен това те са склонни да имат по-нисък танин. Това прави този тип вино чудесен избор за тези, които тепърва започват да пият червено вино.

Изброили сме ги от най-леките до най-обогатените (имайте предвид, че всяко вино е малко по-различно, така че резултатите ще варират!).

13 vida svetlocherveno vino copsa

Ламбруско

Най-лекото светлочервено вино в нашия списък. Всъщност, ако искате да сме конкретни, Lambrusco di Sorbara е най-лекият от всички.

Ламбруско е името на няколко винени грозда, типични за района Емилия-Романя в Северна Италия (същия регион като Пармиджано-Реджиано). Има около 15 вида грозде Ламбруско, но около 6 са общоизвестни. Ако търсите страхотно качество, започнете с Lambrusco di Grasparossa и Lambrusco di Sorbara.

Какъв е вкусът на Ламбруско? Обикновено малко пенлив, вкусът на Ламбруско варира от ягоди до боровинки с приятен намек за горчивина.

Температура на сервиране Ламбруско: 49°- 54° F Средно охладено, което го прави освежаващо лятно вино.

Гамай

Гамай е по-известен като Божоле, който е регионът във Франция, откъдето произхожда Гамай. Семейни винарни произвеждат Гамай в Божоле от 1400-те години.

Гамай е вино тип „изпийте го веднага“, което означава, че трябва да се консумира в рамките на година или две след бутилирането му.

Какъв е вкусът на Гамай? Гамай може да има доста подобен вкус на Pinot Noir, спадайки повече към земната страна с аромати на череша, билки и понякога банан. Вкусът на банан е резултат от процес на производство на вино, наречен карбонова мацерация.

Температура на сервиране Гамай: 54°- 59° F Леко охладено.

Цвайгелт

Цвайгелт е създаден през ерата на лозарските експерименти през 1900-те, което също ни носи Pinotage и Müller-Thurgau. Цвайгелт е хибрид на Сейнт Лоран и Blaufrankish, произведен в Австрия.

Винопроизводителите могат да използват дъб или да смесват Цвайгелт с други местни сортове, като Сейнт Лоран, за да направят виното по-малко „сочно“ и по-комплексно. Поради липсата на танин и киселинността, ще искате да го пиете младо.

Какъв е вкусът на Цвайгелт? С лилав оттенък има аромати на пресни плодове с малко хрупкав танин.

Температура на сервиране на Цвайгелт: 54°- 59° F Леко охладено.

Пино Ноар

Пино Ноар е еталона за леко червено вино. Това е най-широко отглежданият винен сорт, първоначално култивиран от цистерциански монаси в Бургундия, Франция. Високата киселинност и ниският алкохол на Пино Ноар го правят чудесно вино за дългосрочно отлежаване.

Какъв е вкусът на Пино Ноар? Тъй като Пино Ноар се отглежда на толкова много места, всеки от основните региони има много различни вкусови профили, вариращи от горчива червена боровинка до черна малина кола. Пино Ноар е силно ароматно, ниско таниново вино.

Пино Ноар Температура на сервиране: 59° – 64° F Просто хладно.

razlichni vidove cherveno vino

Сейнт Лоран

Това специално австрийско грозде е от същото семейство като Пино Ноар! Вината обикновено са по-тъмни и по-богати от Пино Ноар. Всъщност бихме могли да се обзаложим и да кажем, че Сейнт Лоран може да е най-подцененото леко червено вино в този списък.

Какъв е вкусът на Сейнт Лоран? Вкус, много подобен на Пино Ноар, но по-тъмен, Сейнт Лоран опакова вкусове на черна малина с приятна земна нотка. Сейнт Лоран често отлежава в дъб, което прави това вино много пищно.

Температура на сервиране Сейнт Лоран: 59°- 64° F Просто хладно.

Cinsault

Cinsault се среща най-вече в южната част на Франция. Cinsault отдавна се използва при нискокачествени вина поради способността на лозата да дава високи добиви от 6 тона на декар (за сравнение Пино Ноар дава 3 тона / декар). Намаляването на добивите обаче е довело до по-богати вина, които показват отличителните пикантни характеристики на Cinsault. 

Какъв е вкусът на Cinsault? Месни аромати с нотки на пипер и череша.

Температура на сервиране на Cinsault: 63 ° F – 67 ° F Хладна стайна температура. 

Пинотаж

Роден в началото на 1900 г. като грозде в Южна Африка, той всъщност е кръстоска между Cinsaut и Пино Ноар. Пинотаж придоби лоша репутация от години на употреба като скъпо вино. Бедните примери бяха забелязани като миришещи на лакочистител, трудно дори за пиене. След онези мрачни години, вече се забелязва заслужена признателност от производителите на вино.

Какъв е вкусът на Пинотаж? Има съвършен вкус като диви къпини с меден вкус.

Температура на сервиране на Пинотаж: 64° – 69° F Хладна стайна температура.

Примитиво

Примитиво в Южна Италия и е близък с Zinfandel. Въпреки това, вината Примитиво от Пулия могат да бъдат малко по-леки на вкус. Вино наблягащо на плодовия вкус. Повечето вина Примитиво отлежават в американски дъб, за да добавят приятен мирис и ванилия.

Какъв е вкусът на Примитиво? Виното има сладък вкус с нотки на малина и земни нотки на глина.

Температура на сервиране Примитиво: 63° – 67° F Хладна стайна температура.

Ot kude proizlizat razlichnite vidove vino

Гренаш

Гренаш е сорт грозде, популяризиран от производители от Рона във Франция и цяла Испания (където е известен като Garnacha). Използва се като основно грозде за смесване в Châteauneuf-du-Pape. Когато се смеси, той добавя много желани подправки и ароматни характеристики към виното. Сам по себе си Гренаш е по-лек и с по-висока киселинност.

Какъв е вкусът на Гренаш? Флорален с леки нотки на цитрусови плодове. Ароматите на горски плодове в червения сорт Гренаш са череша, стафиди и червен касис.

Температура на сервиране на Гренаш: 60° – 65° F Стайна температура.

Куноа

Куноа е грозде с нисък добив и високо качество. Често се използва в смеси за добавяне на сложност, подправка и анасон.

Какъв е вкусът на Куноа? В руменото вино се усещат нюанси на слива, ягода, черен пипер и женско биле. Куноа има по-висока киселинност със средна дължина.

Куноа Сервираща температура: 60°- 65° F Стайна температура.

Зинфандел

Зинфандел е известно със своите силни вкусове на плодове, въпреки че все още е много леко.

Какъв е вкусът на Зинфандел? Като се започне от черна малина и мока до пикантно сладко от ягоди. Зинфандел е светлочервено вино с по-висок алкохолен процент.

Зинфандел Температура на сервиране: 65 ° F – 69 ° F Стайна температура.

kak da razlichavate vidovete cherveno vino

Blaufränkisch (Lemberger)

Немски сорт грозде, който има тъмнолилав оттенък с по-високи танини, отколкото бихте очаквали в светлочервено вино.

Какъв е вкусът на Blaufränkisch? Американските производители от Lemberger правят вина, подобни на това, които често ни напомнят на много богат Пино Ноар. Докато в Германия вкусът на светлочервеното Blaufränkisch има вкус на къпини със зелен земен завършек.

Blaufränkish Температура на сервиране: 62° – 65° F Хладна стайна температура.

Небиоло

Неббиоло е едно от най-известните италиански лозя, известно с използването си в Бароло и Барбареско. Това е високо на танин, леко светлочервено вино, което ще ви изсуши по всяка вероятност. Неббиоло мирише на рози, глина и череши.

Какъв е вкусът на Небиоло? Интензивни танини, пипер, роза и пикантни аромати на червено френско грозде.

Температура на сервиране на Небиоло: 62°- 65° F Хладна стайна температура.

А сега не остава нищо друго освен да отидете и да изпробвате новопридобитите Ви знания! Вече ще можете спокойно да изберете правилното светлочервено вино спрямо вкуса Ви и да му се насладите в края на работната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *