5 интересни факта за кайсиевата ракия

В тази статия ще Ви споделим 5 интересни факта за един от символите на Крайдунавска Добруджа, а именно кайсиевата ракия. Ще Ви разкажем за нейното производство, за стиловете кайсиева ракия и по какво се различават, за нейното отлежаване, за мезетата, с които е подходящо да се съчетае и ще се опитаме да Ви отговорим на един доста вълнуващ въпрос- Коя е най-добрата кайсиева ракия?  Въпреки че, не е от най-популярните видове ракия, кайсиевата ракия всъщност доминира цели малки райони от Балканския полуостров. Това са региони, в които суровината е налична и имат традиции в консумацията и производството на този тип ракия. Силният кайсиев аромат и мекият вкус я правят незабравима за всеки, който се докосне до нея.

Производството на кайсиевата ракия

За разлика от гроздето, което се използва основно за производството на вино, при кайсиите се получава дестилация и ферментация на каша. Целта на ферментацията е да се достигне до каша, която след това става подходяща за дестилация. Кашата не трябва да има прекалено съдържание на алкохол. В процеса на ферментация е много важно да се добавя захар или други нейни заместители, защото в противен случай процесите са необратими. Поради високото ниво на гъстота на кайсиевата ракия при дестилацията на кайсиевата каша основният момент е загарянето. Това е и главният проблем при производството на кайсиева ракия. При дестилацията на кайсиевата ракия едно от най-важните неща е да има равномерно разпределение на топлината и загряване. Точно поради тази причина съдовете, които са предпочитани за дестилация на кайсиевата ракия са казаните, които се използват като източник на пара. Съдовете за дестилация трябва да бъдат изключително добре почистени, заради добрата хигиена, неприятните остатъчни аромати и вкусове от други дестилации.

Kaisii za kaisieva rakiya

Стилове кайсиева ракия

Един от най-важните фактори, които определят стила на кайсиевата ракия е дали има или няма наличие на костилка в аромата и вкуса. При някои стилове кайсиева ракия има нула наличност на костилка и в аромата и във вкуса, като за много хора, които произвеждат кайсиева ракия наличието на такъв аромат се смята за недопустимо. 

В други стилове пък, вкусът и ароматът на костилката имат своето място в цялостния профил на ракията, като според някои почитатели това добавя допълнителна стойност на ракията. Няма значение на кой от двата стила ще заложите, важно е крайният продукт да демонстрира качество, баланс и ниво на компетентност.

Отлежаването на кайсиевата ракия

Кайсиевата ракия е от този вид ракии, за който важи правилото и традицията, че не отлежават в дъб или други дървени съдове. Последните години обаче са се появили страхотни примери за кайсиеви ракии, които много успешно са отлежавали в дъб. Тяхното отлежаване е изключително специфичен процес, който изисква доста познания. Много е важно да не се прекалява с периода на отлежаване. Други производители използват и друг процес на отлежаване- тип солера.

Kaisievi druvcheta

 

С какво мезе да съчетаем кайсиевата ракия?

Много е специфично съчетаването на определен вид мезе с кайсиева ракия. Това се случва, защото едновременно трябва да изберем мезе, което освен на вкуса на кайсията, трябва да подхожда и на загатната костилка. Също така трябва да подхожда на интересния и баланс между нивото на сладост и киселинност. Следвайки тази логика ще ви препоръчаме няколко вида мезета, които смятаме за подходящо съчетание с кайсиевата ракия:

  • Песто
  • Свежи пресни салати
  • Пуешко филе
  • Не прекалено ароматни, леки сирена
  • Всичко зелено

Кайсиевата ракия може да бъде консумирана освен с гореизброените мезета и като аперитив, без мезе.Консумацията като диджестив е подходяща в по-редки случаи, когато при храненето е консумирана храна, която е по-неутрална на вкус, такава е нейната специфика.

Коя е най-добрата кайсиева ракия?

Много производители се съревновават чия ракия е по-добра. Сега ще ви кажем някои показатели, по които може да се провери коя ракия е най-хубава. Най-добрата кайсиева ракия е годна за употреба едва след 40-тия ден от нейното приготвяне и е между 40-42 градуса. Нейното отлежаване е изключително важно за цвета и аромата на ракията. Някои производители я оцветяват с дъбов микс или дива череша, но истинските майстори на кайсиевата ракия се стремят да постигнат естествен жълтеникав и топъл цвят.

Nazdrave s rakiya

 

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна и интересна. Докато сме на тема ракия може да прочетете как се прави ябълкова ракия.  Не забравяйте да се насладите на всяка глъдка от това питие с дълбока история. 

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *