5 факта за купажните бели и червени вина

В тази статия ще ви представим 5 интересни факта, които трябва да знаете за купажните бели и червени вина. 

1. Разлика между сортове и смеси

Стандартните сортове като Малбек, Шардоне и др., се правят от един и същ вид грозде. Понякога винопроизводителите използват грозде от различни части на лозето или от различни региони на страната, но всички те са от един и същ вид грозде. Интересно е, че В САЩ сортът грозде трябва да бъде 75 процента от един вид грозде, докато в Европа това обикновено е 80 процента, а в Аржентина 85 процента. Възможно е винарските изби да добавят друго грозде към сорт, за да подобрят елементите и все още да го наричат ​​едносортово вино.

Смесените или купажните вина са това, което подсказва името им. Обикновено те се състоят от поне 40-50 процента от един вид грозде и по-малка смес от два или повече други типа грозде.

kupajno vino

2. Купажирането (смесването) прави вината по-комплексни

Смесването или купажирането се използва за увеличаване на експресията на виното. Това може да подобри ароматите, цвета, текстурата, тялото и финала, на едно вино, което го прави по-вкусно и комплексно. Ако едно вино няма силен аромат, например, винопроизводителят може да добави пет процента от по-силно ухаещо грозде и може да експериментира с различни видове сортове, идващи от други лозя. Те биха могли да отлежат в дъбови бъчви, да ферментират в различни видове съдове или просто да бъдат събрани в различни фази на зрялост.

В Аржентина сърцето на повечето смеси е Малбек. Мерло може да се използва, за да придаде на виното по-добър аромат и да го направи по-свеж или по-гладък. Каберне фран или совиньон често се добавят за структура или концентрация на танин, за да се направи по-силно вино. Създаването на перфектната смес също зависи от характеристиките на годината и изражението на всяко грозде. Възможността за комбинации, които водят до качествена смес, са безкрайни.

3. Някои отделни сортове са направени за купажиране

Винопроизводителите често правят бъчва от Малбек, Каберне Совиньон, Мерло или други вина единствено с цел купажиране. Докато гроздето се прибира, един винопроизводител определя кое според тях ще бъде най-добрата формула за купаж. Разпределянето на специфични бъчви за смесване им позволява да експериментират в намирането на най-добрите видове смеси. Идеята е да се подчертае силата на всяко грозде и да се допълни другото грозде, използвано в сместа.

kupajno vino podrqzvane na lozata

4. Срокът за купажиране на вина варира

Винарите смесват смеси в стоманен резервоар. Купажите обикновено отлежават в дъб. Някои винопроизводители слагат смесени вина в дъбова бъчва по средата на процеса на отлежаване, докато други слагат вината една до две седмици преди бутилирането. Някои се опитват да оставят вината да ферментират заедно от началото до края. Отново целта е да се развие най-доброто от всичко във вината и всяка винарна определя кой подход работи най -добре за тях.

5. Някои сортове грозде не могат се използват за купажиране

Белите вина обикновено са чисти сортове. Има обаче някои изключения, особено в някои региони в Европа, където се използват два или повече вида бяло грозде за винопроизводство. Пино ноар е вид грозде, което рядко се смесва. Ето защо, когато имате Бургундия, това вероятно ще бъде 100 % пино ноар. 

6. Купажните вина на Шато Копса

Страдивариус Селекшън Блан 

Това е едно бутиково вино на Шато Копса, създадено по метода купаж. То е създадено от купажирането на белите сортове грозде – Мускат Отонел и Червен Мискет. Така създадохме много силно ароматно вино с нежен цвят. Носът на това вино е типичен сортов. Той притежава добре изразени мускатови нотки на Цариградско грозде, изпъкват нюанси на босилек, мащерка,  горски цветя, сладко от рози. Неговото тяло е леко, а финала е с лека пикантност.

Шато Копса Кюве Блан

Тук, за това вино сме използвали сортовете Мискет, Мускат и Шардоне. Нашите енолози изследваха много дълго време всеки сорт и как да бъде купажиран най-добре, за да получим този невероятен Кюве Блан. 

Наблегнали сме на преобладаващо съдържание на сорта Мискет, което дава допълнителна свежест на виното. Ароматите, които ще доловите и без професионални знания са на зелена ябълка и цитрус. Муската пък, в това вино допринася за неговата уникалност. Аромата, който добавя във виното е тероарен на индрише и розово масло, като уникалното е, че се усеща без натрапчивост при отпиване. А отлежалото в дъб Шардоне добавя плътност и загатнати препечени маслени тонове. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *