5 интересни факта за Каберне совиньон

Кой не обича доро вино Каберне Совиньон? Каберне совиньон сорт грозде, от който се произвежда червено вино, което е подходящо  за всеки повод. Пълнен и грациозен, с меки слоести нотки на ягоди и зрели къпини, завършва с копринено усещане в устата. Но този добре познат сорт има интересна история и зад него се крият няколко много интересни факта. Тези факти могат да ви изненадат, а някои можете вече да ги знаете. 

В тази статия ще разгледаме 5 интересни факта за сорта Каберне Совиньон. 

Каберне Совиньон е най-засажданият винен сорт грозде в света 

Каберне Совиньон е най-засаденото винено грозде в света, като общите площи, на които се простира са приблизително  720 000 декара. Това е изследвано от Ким Андерсън и неговия екип в университета в Аделаида. През 2013г. те създават подробен труд върху сорта Каберне Совиньон и изследват неговите насаждения из целия свят. 

cherveno vino zeyla kaberne sovignon

Каберне Совиньон има свой официален празник – четвъртък преди Деня на труда

Първият официален #CabernetDay започва през 2010 г., когато гуруто по маркетинг, Рик Бакас събра група винарни в Напа, за да го популяризира в социалните медии. Така че, не забравяйте да вземете бутилка Каберне Совиньон седмицата преди Деня на труда! Това е чудесен повод да се поглезите с бутилка хубаво вино. Ако искате и вие да сте част от денят на Каберне Совиньон снимайте вашата любима бутилка вино и напишете #CabernetDay. Така ще станете част от голямото семейство любители на Каберне Совиньон

Каберне Совиньон има по-високи нива на ароматното съединение метокси пиразин

Каберне Свиньон е сорт винено грозде, който има по-високи нива на ароматно съединение, наречено метокси пиразин. Заради това съеднение, във вината произведени от Каберне Совиньон са характерни аромати на черен пипер, зелена чушка, касис и понякога дори  шоколад. 

vino kaberne sovigno chateau copsa

Каберне Совиньон е най-засаденият винен сорт грозде в Чили 

Чили е една от държавите, която се отнася най-сериозно към сорта Каберне Совиньон. Охлаждащият бриз от Тихия океан и индукционният ефект на Андите произвеждат невероятни вина от Каберне Совиньон. Интересно също е, че французите са забелязали невероятния селскостопански потенциал на Чили и са инвестирали в няколко големи лозя в региона. 

Има причина, поради която Каберне Совиньон с подхожда с пържола

Изследователи, изучаващи въздействието на определени храни върху езика, установяват, че танините в Каберне Совиньон действат като „пила“ на мазнини и протеини, които се събират на езика ви от храната, която ядете. Пържолата има по-високи нива на протеини и мазнини и по този начин се нуждае от вино с по-висок танин. Точно за това вино от този сорт е много подходящо за вкусна вечеря със сочна пържола.

cherveno vino alegria s meso

 

Каберне Совиньон често се нарича кралят на червените вина и е наричан така с право. Никое друго червено грозде не произвежда толкова много вина от световна класа на толкова много места по света. Нещо повече, Каберне Совиньон е способен на дългосрочно стареене, което само потвърждава неговия грандиозен статус. Макар че обикновено не е толкова мек и веднага привлекателен като братовчед му Мерло, впечатляващата концентрация, мощ и лесно разпознаваем набор от вкусове на Каберне го правят едно от най-популярните от всички червени вина. 

Разгледайте онлайн магазина на Шато Копса, където можете да опитате интересни вина от Каберне Совиньон. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *