6 Съвета за Комбинация на Вино и Сирене

6 Съвета за Комбинация на Вино и Сирене

Кои вина се съчетават най-добре с какви сирена?

Въоръжени с правилната информация, можете сами да създадете невероятни двойки вино и сирене. Нека да разгледаме някои класически сдвоявания и защо те работят, така че следващия път, когато сте на мисия за вино и сирене, няма да се съмнявате какво да изберете! Правилната комбинация на вино и сирене радва сетивата и ще остави вас и вашите гости очаровани и доволни. 

Как да съчетаваме вино и сирене

Съвет №1: Съчетавайте вина и сирена с еднаква интензивност.

Този съвет е най-важен за създаване на собствени комбинации. Деликатните вкусове на швейцарското сирене Gruyère например ще бъдат смазани от голямо, смело Каберне Совиньон, но са перфектно балансирани, когато са съчетани с Пино Ноар. Така че следващия път когато си вземете сирене Грюер поднесете го с прекрасния френски сорт Пино Ноар.

От друга страна, силата и интензитета на чувственото Каберне трябва да се срещне с малко по-мазно и наситено на вкус вино. Не се притеснявайте, вкусовете в никакъв случай няма да се бият, а ще се прегърнат в едно невероятно съчетание. Нашият съвет е да комбинирате Алегрия Каберне Совиньон с Чедър, Гауда или узряло Овче Сирене. 

*Като основно правило:

Вината над 14,5% ABV са по-интензивни и имат по-добър вкус с по-интензивно ароматизирани сирена.

Вината под 12% ABV са по-малко интензивни и се съчетават добре с по-деликатно ароматизирани сирена.

 

Двойки сирене и вино

Съвет №2: Смелите червени вина се съчетават най-добре със отлежали сирена 

С остаряването и загубата на водно съдържание, сиренето става по-богато на вкус с повишеното съдържание на мазнини. Тези два атрибута са идеални за съчетания със смели червени вина, тъй като съдържанието на мазнини в сиренето противодейства на високите танини във виното. За най-добри резултати изберете сирена на възраст най-малко една година, включително сортове Чедър, Грюер, Манчего, Гауда, Проволоне или Пармезан, като Пармиджано-Реджано и Грана Падано. 

Взимайки предвид казаното дотук, искаме смело да опитате две неповторими комбинации на вълшебния гроздов сок и гурме сирена. 

Започнете с добре отлежалото Зейла Мерло с Грана Падано, ммммм!!! Когато отлежалото вино среща сирена, узрели за смели приключения, тогава най-хубавото тепърва предстои! 

 

Как да правим чудеснии комбинации на вино и сирене

Съвет # 3: Съчетайте супер фънки сирена с по-сладки вина.

По-сладките вина като Червен Мискет, Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest десертни вина и Port се съчетават чудесно с по-силни на миризма сирена. Защо? Сладостта във виното помага за балансиране на „фънка“ в сиренето и го прави по-кремообразен на вкус. Също така, „миризмата” на сиренето ще помогне за запазване на равновесието на сладкия вкус на виното.

Две класически сдвоявания, които трябва да опитате, ако харесвате фънки сирена, са Страдивариус Селекшън Блан и синьо сирене. Вкусовете са неповторими и страшно си подхождат.

 

Двйойки розе и сирене, както и пенливо вино и различни сирена

Съвет # 4: Пенливите вина и розето са невероятни с меки, кремообразни сирена 

Пенливите вина имат висока киселинност и карбонизация се съчетават прекрасно с  кремообразни, лепкави сирена като Brie, Muenster, Camembert, Cremont или Époisses de Bourgogne. Розето е взело най-хубавото от червените сортове вино и от технологията на белите вина. Балансът на вкусове при розето го прави изключително подходящо за меки сирена като Моцарела, Фета, Рикота и т.н. Вземете хубава бутилка розе Анжелика и го комбинирайте с лека салата със сирене Фета и ще разберете какво имаме предвид. 

 

Винени напитки и гурме сирена. Как да ги комбинираме.

Съвет №5: Вината и сирената от едно и също място се комплементират добре.

Често, когато правите изборът за вино и сирене или какво да сложите в пазарската кошница за една изискана вечеря, би било добре да се доверите на местните традиции и да съчетаете вина и сирена от същия регион заедно. Един чудесен пример за това е Совиньон блан с козе сирене.  Белият сорт вино и козето сирене дължат своя произход на долината на Лоара, Франция. Без съмнение, когато ги опитате заедно на вечеря или обяд ще разберете общото между вкусовете на виното и сиренето от този регион. Друга страхотна идея е комбинирането на Шардоне (Бургундия, Франция) и овче сирене.

Съвети за комбинации на вино и сирене

Съвет # 6: Когато се съмнявате, вземете твърдо, ядково сирене.

Когато сервирате няколко вина и не сте сигурни кое сирене да сдвоите, един от най-сигурните залози и най-популярният избор при всички стилове вина е твърдото, ядково сирене. Сиренето ще има достатъчно мазнина, за да компенсира танина в червеното вино, но достатъчно деликатес, за да комплементира нежните бели. Няколко примера включват Ементал, Гауда, Суис (швейцарско сирене). Ако искате да заложите на качествено вино, което можете да комбинирате с повече сирена заложете на винения сорт Сира. При него ароматите са прекрасно изразени, но няма да загубите нищо от вкуса на храната. Вземете 5VE и го съчетайте с хубави твърди сирена. А защо не и със сирена с ядки в тях?! 

Ако все пак искате да разберете повече за произхода на виното, как се прави гроздовия сок и как да различите качествените вина, заповядайте на дегустация на вино в Шато Копса! Нашите винени експерти ще отворят очите ви за света на гроздето. Време е за винено пътешествие и ние ще ви очакваме с нетърпение на гости в нашия замък. А дотогава следете нашия блог за повече статии като тази. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *