7 интересни факта за бялото вино

 

Един от най-приятните начини за релакс е с чаша вино в ръка. Бялото вино е любима напитка на много хора, но сме сигурни, че дори и най-големите му почитатели не знаят някои факти за него. В тази статия ще ви представим 7 интересни факта за бялото вино.

История на бялото вино

В Древна Гърция са правили бяло вино още от времето на Хипократ, който го предписва на пациентите си. Всъщност Хипократ е имал два сорта бяло вино, които е предписвал – първият от тях е винено бяло вино, а вторият – горчиво бяло вино. В римско време видът на лозарството, практикуван от гърците, е бил техен модел за дълго време и производството включвало бяло вино. Речната търговия имала голямо значение за развитието на лозята. Германските страни са се възползвали от корабоплаването на Рейн и Дунав, за да могат да изнасят продукцията си.  В Средиземноморския басейн, кръстоносните походи обогатяват значително и двете враждуващи републики Венеция и Генуа. За да снабдяват войските на богатите франкски господари, тези републики им доставят вино от Гърция. Пристанището Монемвасия, което изнасяло много бяло вино, дава името на сорта Малвазия. Кръстоносците откриват и виното от мускат. Пристанището Санлукар де Барамеда започва да изнася големи количества бяло вино, което е прародител на днешното шери. Това вино беше наречено sack и предизвика сензация в Англия. От 16-ти век първите европейски лози са засадени в Америка: в Мексико, след това в Перу, Боливия, Аржентина и Чили.

istoriya na byaloto vino

Има седем основни вида бяло вино

Въпреки че има много видове бяло вино, обикновено ще намерите седем основни разновидности:

Шардоне

Совиньон блан

Пино Гриджо

Ризлинг

Москато

Гевюрцтраминер

Вионие

Най-скъпата бутилка вино

Най-скъпото бяло вино е единичната бутилка Chateau d’Yquem (1811), която е продадена за £75,000 ($117,000) от The Antique Wine Company, Лондон, Великобритания, на 18 януари 2011 г. Бутилката е закупена от Christian Vanneque, собственик на SIP Wine Bar в Бали, Индонезия. 

Бялото вино е по-малко таниново от червеното

Сред някои пиещи вино танините могат да бъдат спорна тема. Усещането за изсушаване на вино с танин е съществена част от автентичното вино за много хора. За други, особено тези, които са нови във виното, високите нива на танин са нежелана характеристика на всеки сорт или смес. Ако се окажете в тази последна категория, не се притеснявайте! Всички имаме различни вкусове и вашите предпочитания се поддават идеално на света на бялото вино. За разлика от червеното винено грозде, което остава в контакт с кожата си през целия процес на ферментация, бялото винено грозде никога не влиза в контакт с кожата си – домът на танините – по време на производството. Тази решаваща разлика във ферментацията обяснява защо белите вина имат много по-малко танини от червените, което обяснява лесното пиене и освежаващо изживяване на бутилката бяло вино.

vino kaberne sovigno chateau copsa

Някои бели вина идват от червено грозде

Въпреки че, производството на бяло вино отделя гроздето от ципата, това не означава, че всички бели произхождат от бяло грозде. Всъщност някои бели вина се получават от червено грозде. Въпреки че е лесно да се предположи, че винопроизводителите съчетават цвета на гроздето със съответния вид вино, това правило важи само за червените вина. За изненада на мнозина, именно контактът между гроздето и кожата прави виното червено. Без него всички сортове и смеси биха били бели. Както все още може да предположите, по-голямата част от белите вина идват от бяло грозде, но бланко или бианко (бяло на испански и италиански) сортовете Каберне и Санджовезе са сред известните примери за бели вина, получени от червено грозде.

grozdober copsa- cherveno grozde

Белите вина обикновено съдържат по-малко алкохол от червените

Когато се измерва количеството алкохол в напитка, глобалният стандарт се нарича „ABV“ или алкохол по обем. При сравняването на белите и червените вина бързо става очевидно, че повечето червени имат по-висок ABV от техните бели братя и сестри и причината за това е съвсем ясна. С интензивните танини, осигуряващи тяхната силна структура, червените вина могат да поддържат по-високо алкохолно съдържание, без да жертват своя запазен вкус и усещане за сушене. Обратно, белите вина разчитат на киселинността за структура, а не на танините. Тъй като вина с висока киселинност се съчетават най-добре с по-ниски нива на алкохол, винопроизводителите берат бялото си грозде рано (когато киселинността все още е висока), а винопроизводителите внимават да не вливат твърде много алкохол в белите сортове и смеси.

 

Повечето бели вина имат по-малко калории от червените

Ако се интересувате от храненето с вино, ето забавен факт за вас: белите вина (често) имат по-малко калории от червените. Повечето бели, особено тези с по-ниско алкохолно съдържание, попадат в диапазона от 107-143 калории на порция от шест унции. За сравнение, повечето червени вина попадат в диапазона от 135-195 калории на порция, като червените десертни вина се простират до 275 калории на порция. Важно е обаче да се отбележи, че сладките бели вина имат много по-висок брой калории от средната ви бутилка бяло. Например, белите с високо съдържание на захар като Moscato или Gewürztraminer обикновено съдържат 177-213 калории на порция.

byalo i cherveno vino

Надяваме се, че статията ви е била интересна и че научихте нови факти за бялото вино, които не сте чували досега. В сайта ни може да откриете богатата ни колекция от висококачествени бели вина. 

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *