Българският сорт грозде – Червен Мискет

Червеният мискет е стар български сорт грозде, който се отглежда от древни времена по нашите земи. Този сорт е уникален за България, защото почти не се среща в други страни и не знаем какви са неговите имена на чужди езици и синоними. 

В тази статия ще ви разкажем по-подробно за Българският сорт грозде – Червен мискет и неговите уникални характеристики!

Българският сорт грозде – Червен мискет принадлежи към Черноморската еколого-географска група. Промишлени насаждения от него има в Сунгурларската и Просенишката долина, Карловския и Варненския район, където е и райониран, и на по-малки площи – в Старозагорско, Сливенско, Ямболско и Врачанско. В Шато Копса Червения мискет е от Карловския регион, като нашите лозя са специално позиционирани спрямо наклона, слънцето и метеорологичните условия. 

По статистически данни към 2008 година този сорт българско грозде заема 63 030 дка или 6% от общата площ с винените лозя в България. Той е включен в официалната сортова листа на Република България от 2010 година.

balgarsko grozde cherven misket

Сепцифики на гроздето

Гроздът на Червения мискет е със средни размери и е цилиндрично-коничен. Неговото грозде е със средни размери и почти сферично. Кожата на зърната е бледорозова до лилавочервена, еластична и със средна дебелина. Много типична характеристика на българският Червен мискет е, че гроздето е осеяно с малки тъмни петна. Гроздето е сочно и сладко, с приятен вкус на мискета. Има няколко варианта на гроздето Червен мискет –  бледо розово грозде, покрито с тъмни петна, друго с тъмно розово до лилаво червено грозде и още едно със сиво-зеленикаво грозде.

Кога зрее Червеният мискет?

Червеният мискет е къснозреещ сорт. Гроздето узрява в края на септември или началото на октомври. Ако се полагат добри грижи за лозята, реколтата може да достигне 10 000 – 12 000 килограма на хектар. Този сорт е устойчив на ниски зимни температури и показва повишена устойчивост на филоксера. 

От друга страна, ако есента е студена и влажна, тогава гроздето развива гъбична болест – сива плесен. Затова е много специфично неговото отглеждане и трябва да се извършва от професионалисти във винарската област. Червеният мискет процъфтява най -добре на алувиални почви и особено около градовете Карлово, Сопот и Казанлък. Освен това, червеният мискет се развива добре на леко варовиково-глинести почви в района на Сунгурларе в региона на Виното в Дунавската равнина. 

lozq na chateau copsa

Вина

Въпреки името си, Червен Мискет се използва за производство на висококачествени бели вина, както и за прясна консумация. Обикновено се разграничават два вида червени мискетски вина – Карловски мискет, характерен за района на Карлово в лозаро -винарския район на Розовата долина и Червения мискет.

Вината от Карловски мискет имат ясен, бледозелен цвят и цветен аромат, допълнен с нюанси на жълти плодове, ванилия, роза, както и цитрусови и тропически плодове. Вината имат изразена минералност, леко тяло, лека сухота и освежаващ послевкус. В Шато Копса вината от уникалния сорт Карловски мискет са Зейла Карлово Мискет и AXL Роуз Вели Мискет

Червените вина от мискет също имат ясен, бледо-златист цвят и богат цветен аромат с нотки на жълти и тропически плодове. В послевкуса има и нюанси на ванилия и роза. Червените вина от мискет са пълни, с балансиран и свеж вкус.

Червеният Мискет е един от уникалните български сортове грозде, който не може да се намери никъде другаде. Използва се за производство на висококачествени бели вина. В допълнение, Червен мискет се представя добре в смеси с други местни сортове грозде Димят, както и с Ризлинг. Един от най-известните райони за отглеждане на Червен Мискет в България е виненият район на Розовата долина. 

Ако пътувате през Розовата долина и посетите Шато Копса ще се убедите сами в невероятната красота от насаждения с роза, лавандула и лоза в природата. Открийте този български сорт грозде и опознайте района, където той вирее най-добре – Розовата долина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *