Българското вино: Сортове, които си струва да опитате
Популярни сортове българско вино

Богатите сортове българско вино

Често се задават едни и същи въпроси за това кое грозде има най-добрият потенциал да бъде водещ местен сорт за страната. Това е тема, която предизвиква много разгорещени дебати, на първо място около това дали всъщност се изисква един- единствен “флагман“ и, ако да, кой сорт трябва да бъде. 

Що се отнася до сезонността на вината, се счита за нормално в по-топлите и слънчеви дни от годината да се консумира бяло вино. И хубавото е, че България е богата на едни от най-предпочитаните сортове българско вино- Червен Мискет, Карловски Мискет и Мускат.

Вината

  • Бели вина в България

Най- успешните бели български вина безспорно са Червеният Мискет и Мускат.

Не е случайно, че сред водещите видове грозде спада Мискетът, от който предимно се произвеждат леки и приятни вина без потенциал за стареене.  В района на Карлово можем да се насладим и на местния Карловски Мискет, който е с богат и наситен аромат и вкус. 

Късно зреещ и устойчив на измръзване, червеният мискет може да даде вкус, нотка и аромат на деликатно флорално българско вино. В най-добрата си форма Червеният Мискет е вино с цветисти нотки, допълвани от аромати на жълт плод, акация, роза, цитруси и тропически плодове. 

Най-широко известни са Мускатовите вина (както сухите, така и сладките), произвеждани от винарните на България и други европейски страни. Мускат (от латински muscus) е десертно вино, произведено от мускатни сортове бяло, розово и черно грозде. По правило съдържа 13 до 16 обемни процента алкохол и 20 до 30 обемни захар.

Той има характерен аромат, който се дава от етеричните масла, съдържащи се в гроздето. Събират се при средно съдържание на захар 25-40%.

  • Българските вина в бутикова изба Шато КопсаЧервени български вина

Сред типично местни и уникалните за България винени сортове спадат Рубин, Гъмза, Евмолпия и др. Евмолпията е винен сорт създаден в гр. Плевен, които днес е добре разпространен в Австралия.

Интересен факт за винопроизводството в страна е, че много често за направата на тъмните вина се използват поне 2 различни сорта вино. Най-често се комбинират Сира, Каберне Фран и Мерло заедно с Каберне Совиньон. Ферментацията за всеки от сортовете протича самостоятелно, последвана от  период на отлежаване в барици за период от 8 до 12 месеца, в зависимост от оценката на лозарите. Селектират се най-добрите барици вино, за да се получи бленд от двата червени сорта.

Разбира се, по отношение на червените вина, критиците спорят сигурно дори повече. За България може би най-купуваните сортове червено вино са Каберне Совиньон и Мерло

Каберне совиньон е един от най-популярните сортове червено вино не само у нас, но и в света.  Червеният сок, от Каберне е отличителен с наситено червен цвят и средна киселинност. Те често имат нотки на боровинки и подправки, както силна танинова структура.

Чарът  и славата на Мерлото, могат да се сравнят само с тези на Каберне Совиньон и Пино Ноар. Oще с първия нос на виното може да усетите ароматът на череша, слива и шоколад. Гроздето е богато на танини и има средна киселинност.

Богатството на българското вино и лозарските ни земиПазари и вносители

Българската винарска индустрия се доказва явно в икономическия климат, в който е задвижвана. Дисциплината, хигиената, трудът и оборудването на винопроизводителите в България все още са важни фактори за определяне на високото качество на българското вино, така че да отговаря на очакванията и на най-изтънченото небце.

  1. Първенец във вноса на българското вино несъмнено е Полша
  2. На второ място в тази класация се нарежда Швеция с близо млн. евро
  3. Обединеното кралство все още е третия износен пазар на България и нараства (1,7 милиона литра през 2018 г.)

За да намерите най-вълнуващите български вина във Великобритания (и САЩ), най-вече трябва да отидете на специализирани вносители, което е още едно голямо признание за винепроизводотелите в България.

Всички ние можем да се радваме на поредния пример за гордост, и да оценим, че качественото българско вино е много близо до нас.

Българското вино

Лозарството и производството на вино имат дълга история в България, датираща от времето на траките. Виното е едно от най-популярните алкохолни напитки в страната.

Поради благоприятния климат и дългото излагане на слънце, червеното грозде притежава естествено високо съдържание на полифеноли като танин, пигмент и антоцианин. Така че наличието на изключително високо съдържание на антиоксиданти е напълно нормално, и е още един плюс за българското вино.

„Хилядолетните традиции, които имаме във винопроизводството, са не просто история, а здрава основа, върху която удобно седим и черпим мотивация да се развиваме в крак с модерните технологии.“ – Български винен експерт (Вили Гълъбова)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *