Българското вино: Сортове, които си струва да опитате
Популярни сортове българско вино

Богатите сортове българско вино

Често се задават едни и същи въпроси за това кое грозде има най-добрия потенциал да бъде водещ местен сорт за страната. Това е тема, която предизвиква много разгорещени дебати, на първо място около това дали всъщност се изисква един- единствен “флагман“ и, ако да, кой сорт трябва да бъде. Надяваме се, скъпи читатели, че вие знаете, колко богат винен регион е България. В нашата родна земя се отглеждат множество сортове вино. Историята ни с виното е дълбока и богата. Съществуват сортове български вина, които се произвеждат само у нас и те съвсем не са за изпускне. Такива сортове са  Димят, Червен Мискет, Мелник 55 и други. 

Що се отнася до сезонността на вината, се счита за нормално в по-топлите и слънчеви дни от годината да се консумира бяло вино. И хубавото е, че България е богата на едни от най-предпочитаните сортове българско вино- Червен Мискет, Карловски Мискет и Мускат.

Вината

  • Бели вина в България

Най- успешните бели български вина безспорно са Червеният Мискет и Мускат.

Не е случайно, че сред водещите видове грозде спада Мискетът, от който предимно се произвеждат леки и приятни вина без потенциал за стареене.  В района на Карлово можем да се насладим и на местния Карловски Мискет, който е с богат и наситен аромат и вкус. 

Късно зреещ и устойчив на измръзване, червеният мискет може да даде вкус, нотка и аромат на деликатно флорално българско вино. В най-добрата си форма Червеният Мискет е вино с цветисти нотки, допълвани от аромати на жълт плод, акация, роза, цитруси и тропически плодове. 

Най-широко известни са Мускатовите вина (както сухите, така и сладките), произвеждани от винарните на България и други европейски страни. Мускат (от латински muscus) е десертно вино, произведено от мускатни сортове бяло, розово и черно грозде. По правило съдържа 13 до 16 обемни процента алкохол и 20 до 30 обемни захар.

Той има характерен аромат, който се дава от етеричните масла, съдържащи се в гроздето. Събират се при средно съдържание на захар 25-40%.Българските вина в бутикова изба Шато Копса

  • Червени български вина

Червените вина доминират в България. Българите определено са фенове на световно известни и застъпени сортове червено вино като Каберне Совиньон. За щастие, няколко местни сорта се въвеждат отново от страстни производители, които си спомнят исторически период след Първата световна война, когато независими винарни подкрепят местното грозде в страната. Сред типично местни и уникалните за България винени сортове спадат Рубин, Гъмза, Евмолпия и др. Евмолпията е винен сорт създаден в гр. Плевен, които днес е добре разпространен в Австралия.

Интересен факт за винопроизводството в страна е, че много често за направата на тъмните вина се използват поне 2 различни сорта вино. Най-често се комбинират Сира, Каберне Фран и Мерло заедно с Каберне Совиньон. Ферментацията за всеки от сортовете протича самостоятелно, последвана от  период на отлежаване в барици за период от 8 до 12 месеца, в зависимост от оценката на лозарите. Селектират се най-добрите барици вино, за да се получи бленд от двата червени сорта.

Разбира се, по отношение на червените вина, критиците спорят сигурно дори повече. За България може би най-купуваните сортове червено вино са Каберне Совиньон и Мерло

Каберне совиньон е един от най-популярните сортове червено вино не само у нас, но и в света.  Червеният сок, от Каберне е отличителен с наситено червен цвят и средна киселинност. Те често имат нотки на боровинки и подправки, както силна танинова структура.

Чарът  и славата на Мерлото, могат да се сравнят само с тези на Каберне Совиньон и Пино Ноар. Oще с първия нос на виното може да усетите ароматът на череша, слива и шоколад. Гроздето е богато на танини и има средна киселинност.

Богатството на българското вино и лозарските ни земиПазари и вносители

Застъпените имена в българското производство на бели сортове вино са Червен Мискет, Димят, Тамянка (Мускат Бланк). Интересен факт за Димят е, че той всъщност често се свързва с Шардоне и Алиготе от гроздето-предшественик Гуаи Блан. Вината ще гъделичкат вкусовите ви рецептори с киселинност и аромати, близки по стил на Алиготе, включително фини нотки на ябълка, цитрусови плодове и ябълков цвят.

Българската винарска индустрия се доказва явно в икономическия климат, в който е задвижвана. Дисциплината, хигиената, трудът и оборудването на винопроизводителите в България все още са важни фактори за определяне на високото качество на българското вино, така че да отговаря на очакванията и на най-изтънченото небце.

  1. Първенец във вноса на българското вино несъмнено е Полша
  2. На второ място в тази класация се нарежда Швеция с близо млн. евро
  3. Обединеното кралство все още е третия износен пазар на България и нараства (1,7 милиона литра през 2018 г.)

За да намерите най-вълнуващите български вина във Великобритания (и САЩ), най-вече трябва да отидете на специализирани вносители, което е още едно голямо признание за винепроизводотелите в България.

Всички ние можем да се радваме на поредния пример за гордост, и да оценим, че качественото българско вино е много близо до нас.

Българското вино

Лозарството и производството на вино имат дълга история в България, датираща от времето на траките. Виното е едно от най-популярните алкохолни напитки в страната.

Поради благоприятния климат и дългото излагане на слънце, червеното грозде притежава естествено високо съдържание на полифеноли като танин, пигмент и антоцианин. Така че наличието на изключително високо съдържание на антиоксиданти е напълно нормално, и е още един плюс за българското вино.

„Хилядолетните традиции, които имаме във винопроизводството, са не просто история, а здрава основа, върху която удобно седим и черпим мотивация да се развиваме в крак с модерните технологии.“ – Български винен експерт (Вили Гълъбова)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *