Червено вино: Кои са сухите, плътни и сладки вина?

Малко са хората, които ще откажат чаша хубаво, червено вино. Но, за да можем да се насладим напълно на гроздовата напитка, трябва да се запознаем с нейните видове, вкусове и аромати. Кои са сухите, силните и сладки червени вина? 

В този винен справочник, ще ви запознаем с всичко, което ви интересува за червеното вино – неговите разновидности и сортове грозде, от които се произвежда. Ще ви научим как да различавате разнообразните видове червено вино и ще ви дадем насоки с какво  и как да ги комбинирате. 

В България, сортове грозде, като Каберне Совиньон, Мерло и Сира са най-добре познати, но съществуват и още много други, които са изключително популярни в световен мащаб и от които се създават невероятни на вкус вина. Сега ще разгледаме червеното вино на различни категории. Сухи, плътни ароматни и сладки и леки червени вина. 

Сухо Червено вино 

suho cherveno vino copsa

Много често хората бъркат концепцията за сухите вина, свързвайки ги с вина, които създават сухо усещане при всяка глътка. Въпреки че това усещане е видна черта на пиенето на вино, всъщност то се приписва на вина с високо съдържание на танини, а не на вина, които се характеризират като сухи. Истинското значение на термина „сухо вино“ всъщност е съсредоточено върху химическия състава на виното. Сухото червено вино и сухите вина генерално нямат остатъчно съдържание на захар или то е съвсем малко. Това означава, че те обикновено не са сладки вина. Ето няколко примера за изключително ароматни и приятни червени вина, които хората често категоризират като сухо червено вино: 

Каберне Совиньон 

Може би един от най-разпространените сортове вино, Каберне Совиньон, произлиза от Бордо, Франция. Според съвременни ДНК анализи, сортът е получен чрез кръстосване на сортовете Каберне Фран и Совиньон блан. Вината от Каберне Совиньон са с наситен, червен цвят и средна до висока плътност. Препоръчваме ви да го съчетаете с прясно изпечено месо и романтична вечеря на свещи. За вас сме подбрали и селекция от невероятни червени вина, които задължително трябва да опитате: 

Алегрия Каберне Совиньон 

Това е лимитирана серия вино на Шато Копса. То пленява всеки с плътен рубинено червен цвят и с елегантен аромат на доминиращи зрели тъмно червени и черни плодове – къпина, черна череша и боровинка. Съчетава се прекрасно с различни сирена и сладка приказка с приятели. 

Сира 

Сира е червено вино, което оригинално е произведено от грозде в региона Рона, Франция. Виното често има нотки на тъмни плодове и сливи, както и леко пикантни вкусове. Това е универсално сухо вино, което можете да консумирате на спокойна вечеря вкъщи с плато от различни сирена и приятен филм с любимия човек. 

kak se pravi kabarne sovinion

 

Плътни и ароматни червени вина

Много често хората, не могат да направят разлика между сухите и плътните вина. Това колко е силно едно вино се определя от комбинацията на няколко основни черти в него. Това колко е силно едно вино зависи от сорта грозде, от който е направено, нивото на захар и нивото на танин в него. Например нивото на танин във виното показва нивото на алкохол, което то съдържа. Следователно вината с по-висок алкохол са по-силни на вкус и с по-високо съдържание на танин. Ето нашите предложения за плътни и много ароматни червени вина, които да добавят към вашата вечеря феноменален щрих от вкусови изживявания. 

8TH Мерло и Каберне Совиньон 2015 

Изключително червено вино с интензивен аромат и вкус на зрели черни плодове примесени с елегантни нотки на черен шоколад. Перфектно се съчетава с ароматна вечеря с месо, дивеч, а защо не и със сладък  десерт за един феноменален завършек на вечерта. Впуснете се с изживяване с тероарна храна, уникални червени вина от нашата изба, които сами подберете в онлайн магазина за вино на Шато Копса. 

Страдивариус Селекшън Руж

Едно вино, в което са съчетани експресивни характеристики на сортовете Сира, Каберне Совиньон и Мерло. То е с плътен и дълбок  пурпурен цвят. Усещат се нотки на зрели черни плодове, сушена синя слива, какао и черен шоколад. Тялото е обло и сочно, с меки зрели танини и пикантност на финала. Това вино се съчетава изключително добре с червени меса, дивеч, различни сирена, както и с десерти. Опознайте ароматните вина като опитате невероятните вкусове на Страдивариус Руж, вино, което за пореден път спечели награда за най-добро червено вино. Наскоро малкия рубин на Шато Копса Страдивариус Руж бе отличен с приза Вино на България 2021 с пет звезди от KA&TA.

Вино от сорт грозде – Танат

Танат е червен сорт грозде, от който се произвежда червено вино.  Неговият произход е страната на баските – на границата между Франция и Испания. Там, теренът е груб и неравен, затова се получава вино, което е с дълбоко и плътно тяло, тъмен цвят и приятен аромат. Вината от Танат се отличават с много танини, интензивен червен цвят, и аромати на тъмни плодове и шоколад. Изключително ароматен сорт, който съблазнява и гали вкусовите рецептори. Танат е сорт, който със сигурност трябва да опитате и да усетите. Не забравяйте, да дегустацията на вино е изкуство, което като любители на гроздовата напитка е желателно да овладеете, за да можете да се впуснете в аромата и вкуса на виното по най-изискания начин.

sladko cherveno vino

Сладки и леки вина

За да определим, кои вина са по-леки можем да кажем следното: Вината с по-нисък алкохол, по-малко танин и по-висока киселинност са по-леки. Много често по-леките вина са и тези които наричаме “сладки вина”. Друга мярка за това, кое вино се определя като леко може да е процента на алкохол изписан на неговия етикет. Вино със съдържание на алкохол от 12.5% можем да определим, като леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи и консумираме лятото в горещи дни, но, разбира се ние ще разкрием за вас, кои червени вина могат да се разгледат като леки. Винарска изба Шато Копса има удоволствието и честта да запознава и образова българите с изкуството наречено вино и да учи на любов към червеното вино.

Пино Ноар

Това е френски сорт грозде, от който се произвеждат вина, които се характеризират като леки и ароматни. Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума. Пино ноар е вино, което позволява много комбинации с различни ястия. Можете да го  съчетаете с разнообразна храна затова е чудесна възможност, ако сте в ресторант и единият от вас избере да си поръча месо, а другият риба. Пино Ноар ще се съчетае перфектно и с двата вида ястие.

Патица, сьомга, гъби или дивеч, всичко това са чудесни възможности за комбинация с пино ноар. Предизвикваме ви да експериментирате и да се отдадете на виненото изкушение! 

Гаме ноар

Гаме ноар е винен сорт грозде, който произхожда от Франция. Той е най-известен с леките, плодови червени вина от френския регион Божоле. Леки вина от този сорт са Beaujolais Nouveau и Cru Beaujolais. В други френски винарски региони, Гаме се използва предимно при комбиниране с Пино Ноар или Каберне Фран. 

Удивителното при Гаме е, че поради високата естествена киселинност, съчетана с ниско съдържание на танин, виното се комбинира изключително добре с широк спектър от храни. По принцип е трудно да се сбъркате избора си за храна, когато пиете Гаме. 

При избора на месо можете да заложите на печено пиле с билки де Прованс, пилешки пилешки кнедли, пате от пилешки дробчета, патица със сос от сливи, пуешко с плънка от кестени, пикантна риба тон или сьомга на скара с дижонска глазура. 

Mожете да комбинирате и с най-различни видове сирена, като чедър, синьо сирене, бри, пармезан, зелено сирене, крема сирене, гауда или швейцарско сирене. 

vino sas sirene i mesa

Виненият свят е необятен и изключително интересен. Съществуват хиляди сортове вина, които са с различни, аромати, вкусове и цветове. Червено вино е царя на виното, най-почитаното вино от нашите предци траките и гроздето, което създава спомени с вкусове и изживявания с лекота. От леко, сладко до пивко червено вино, до по-тежко и наситено с вкусове, червеният сорт ще ви изненада с разнообразие, изисканост и чар. Всичко това е света на червеното вино. Запомнете, че трябва да пробвате различни сортове червено вино, докато намерите своята червена страст в лицето на тази напитка. Фактът, че не ви допада определена бутилка червено вино, не означава, че няма да се влюбите в някое Каберне, Сира или дори Гренаж. 

Ние от винарска изба Шато Копса имаме специално отношение към гроздовата напитка и създаваме всяка бутилка с много внимание, любов и професионализъм. Разгледайте нашия сайт и изберете най-доброто вино за вашата трапеза! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *