„Първи нос“ на виното и какво ни разкриват винените аромати
дегустация на вино какво е първи нос

Случвало ли Ви се е да чуете термина „първи нос“ на виното? Най-вероятно сте попитали какво означава и сте получили отговор, но ако все пак сте пропуснали да го направите, днес ще Ви разкажем по-подробно за този термин. Тези съвети ще ви бъдат изключително полезни по време на винен туризъм. Няма нищо по- хубаво от пиенето на вино в приятна компания, но освен наслада, пиенето на тази напитка може да бъде цяло изкуство. Има няколко основни неща, които трябва да знаете, преди
да отпиете от чашата, за да можете максимално да се насладите на момента.

Какво представлява „първия нос“ на виното?

Когато ни подават чаша за вино често първото нещо, което решаваме да направим е да я разклатим. Все пак така правят по филмите, а ние инстинктивно следваме всяко действие, което сме видели. Истината е, че разклащането на виното е задължително при дегустацията му, но не и веднага след като сме взели високата чаша за вино в ръка. Защо?

Винопроизводството е дълъг и сложен процес. За да стигне до нашите устни, виното минава през различни фази. Когато се затвори в бутилката, всичките му киселини, захари, и други елементи също биват затворени. Тези елементи, обаче, не са в хармония едни с други и се изисква време, докато напитката постигне така желания от нас баланс на вкуса. Всяко вино „еволюира“ по- различен начин, в зависимост от сорта, апелацията и агротехническите практики. Когато отворим бутилката, помирисването на напитката преди каквато и да е аерация ни дава много информация за вкуса и състоянието й. Винопроизводството по света се увеличава вяка година, а интересът към винения туризъм не стихва.

„Първият нос“ представлява именно това- възможност да разгадаете тайните, които течността е криела, затворени в бутилката, в първите седем секунди от помирисването. Първото вдишване на виното загатва за вкуса и качеството, което може да очаквате от напитката след аериране. То Ви дава възможност да придобиете първоначална представа за това, на което вкусовите Ви рецептори ще се насладят. Разклащайки чашата обаче всичката тази информация се губи!

Виното и ароматите му

Защо са важни цветът и мирисът на виното?

Цветът на виното е важен фактор за вкуса му. Той е и първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, тъй като ще ви подскаже в кой регион е произведено виното, какъв е климатът, в който се отглеждат лозята, и колко време е стояло в бутилката.

Шато Копса е винарна изба, която внимателно отглежда лозята си в региона на Розовата Долина.

След цвета, идва ред на мириса. „Първият нос“ представлява вдишване, което ще Ви запознае с характеристиките на напитката. Важно е да обърнете внимание на това, което усещате. Приятен ли е ароматът? Съмнителен ли е? Усещате ли редукция? От голямо значение за това, което ще усетите е и типа вино. Какво пиете? Вино розе, мерло, сира, совиньон блан?
Предварителното разклащане на виното преди „първия нос“ не Ви позволява да усетите комплексните и разнообразни видове мирис. След аериране, ароматът на виното е много по-различен и разклащането пречи на напитката да се разкрие.

Освен редукция, при първото помирисване бихте могли да усетите доста неприятни миризми. Пример за това са Бретаномицетите, които представляват устойчиви аромати на конска пот, животинска кожа и др. Звучи ужасно, но е напълно възможно, а някой хора дори оценяват тези аромати и тероарния характер, които придават на напитката. Миризмата на тапа, също е често
срещано явление. Други нежелани миризми са аромата на ацетат (скоч лента), оцетна жилка, или пък летливи киселини.

Ето защо отделянето на време за помирисване на виното преди да завъртите чашата има толкова голямо значение! Първият нос е най-важният индикатор за състоянието на магичната напитка, и след като прочетохте тази статия, се надяваме никога вече да не го пропускате!

Информацията в този статия идва от винените експерти на хотелски комплекс и винарна Шато Копса. При нас ще преоткриете вкуса на виното и неговата магия, с помощта на нашите лозари, винени експерти и специалисти. По време на дегустациите с вино, които организираме специално за гостите на хотела, ние ви водим по пътя на виното и ви обогатяваме със знания за тази божествена напитка. Впуснете се в едно преживяване с вкуса на виното и замъка на Карлово – Шато Копса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *