Гроздобер 2020: Време е за гроздобер в Шато Копса
Гроздобер във винарен комплекс шато копса

гроздобер 2020 във винарна Шато Копса

С радост искаме да съобщим, че поради засиления интерес към Гроздобера тази година, организираме и нова дата за второ издание на Гроздобер на Червени сортове на 26 септември!

Ние от Мезон и Шато Копса вярваме в силата на българските традиции и обичаи. Завръщането към корените ни дава усещане за приемственост и цялост, която желаем да споделим с нашите гости. Каним Ви да станете част от най-вълнуващото есенно събитие в имението!

Ще имате възможност да се включите в Гроздобер и в древен ритуал по мачкане на грозде. Ще поставим вълнуващ и подобаващ завършек на деня с Винено Обучение от експерта Иван Македонски!

Какво трябва да знаете за Гроздобера?

Брането на грозде е първата стъпка от няколко в процеса на винопроизводството. За повечето вина, това обикновено се случва в началото на есента, което в северното полукълбо може да означава по всяко време между края на август и до средата на октомври. По време на периода на отглеждане гроздето се проверява внимателно през дните, докато се достигнат идеалните нива на киселинност и зрялост на захарта за желания стил на виното. Количеството естествена захар в гроздето е отговорно за крайното ниво на алкохол, както и за това колко сухо или сладко ще бъде виното.

Какво включва пакет „Гроздобер Червени Сортове“?

09:30 – Закуска до лозето
10:30 – За най-ентусиазирания от вас, който събере най-много грозде, ще подарим бутилка вино от нашата изба
11:30 – Енологът на Шато Копса ще разкаже повече за винопроизводството и различните сортове вино.
13:00 – Дегустационен обяд
14:30 – Ритуал „Гроздобер“ с фолклорна програма и древен ритуал по мачкане на грозде. Всеки може да се включи!
*16:00 – Майсторск клас „Винени посоки“ с Иван Македонски – 75лв. (За закупилите куверт „Гроздобер“ цената е 65лв.)

 

 В ранни зори се пригответе за една нетипична разходка из нашите лозя и традиционна българска закуска. Ако никога не сте се возили на каруца или на файтон, време е да го сторите. При нас ще имате възможност да се возите на двете и да видите какво е истинско приключение. Ще научите за тайните на доброто вино, събрало в себе си ароматите и свежестта на всяка лоза. Ще научите за всеки един сорт, от гроздобера до преработването на гроздето и раждането на качественото вино. За да се приготви виното, всеки грозд се откъсва на ръка в ранни зори. Плодът се събира в дървени касетки, за да се предотврати смачкването. А селектирането на гроздето как става? За да научите, елате да видите отблизо и да чуете тайните на нашите вина.Следва дегустационен обяд в Шато Копса с вкусно местно меню.  За завършек на прекрасния ден сме приготвили ритуал с фоклклорна програма и традиционно мачкане на грозде с крака, където всеки може да се ключи!

Цена: 90 лв/човек

или 75лв/човек за гости на хотела

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]