Интересни факти за българското вино

Лозарството и производството на вино имат дълга история в България, датираща от времето на траките. Има доказателства за българското винопроизводство от 4000 г. пр.н.е. Виното, заедно с бирата и гроздовата ракия, е сред най-популярните алкохолни напитки в нашата страна.

България не само предлага изключително качество на виното с невероятна стойност, но можем да се гордеем и с много уникални сортове, които не могат да се намерят никъде другаде. Тяхната минералност и киселинност е много специфична и се различава спрямо региона в който е отглеждано гроздето и температурните условия, на които е подлагано. 

balgarsko vino lozya

Кои са най-интересните вина в България? 

Червените вина доминират в България. Това, което ще ви изненада, е големият брой разпознаваеми сортове вино, които произвеждаме в България, включително Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан и Шардоне. Тези международни сортове се засаждат масово преди години и сега съставляват около 70% от насажденията. Също така различни местни сортове се засаждат от енолози и вино производители, които ценят виното. Такива специфични сортове са Карловския мискетЧервен мискет, Мавруд и др. 

Червеният мискет, всъщност е бял

Червен мискет известен още като Мискет, всъщност е сорт грозде, от който се произвежда бяло вино. „Червеното“ в името се отнася до розовия цвят на гроздето. Това е сухо, ароматно бяло вино, което е с аромати на мандарина, розова вода, лайм и босилек. Завършекът може да бъде донякъде солен, с продължителни аромати на сушен ананас или манго. 

Червеният мискет е стар български сорт, разпространен в подбалканския регион, отглежда се предимно върху хълмист терен в Розовата долина. Смята се, че сортът е създаден чрез кръстосване на Ризлинг и Димят. Ароматът на произведените вина е приятен, с пресни билкови нюанси, дюля и мед. Гроздето му е чудесно за консумация и прясно.

Тази лоза се счита за бяла, но има интересен цвят с розови нюанси. Гроздето е малко и има розово-червен до виолетов цвят. Виното от Червен Мискет обикновено е сухо. То е сламено жълт на цвят и често има някакъв зелен нюанс.

vino merlo i grozde merlo

Легендата за хан Крум и Мавруд

По времето, когато хан Крум изкоренява всички лозя в българските земи, една бедна вдовица тайно държала в двора си гроздово растение, с плодовете на което ферментиралият им сок хранел бебето й Мавруд.  Той станал толкова смел и силен, че никой не можел да се мери с него. Скоро той се присъединил към армията на хана и благодарение на смелостта си станал един от първите командири на Крум. 

В една от битките срещу византийците момчето обърнало цялата армия на византийския император в бягство и почти заловил дори самия император. Тогава ханът го извикал и го попитал каква вълшебна напитка е изпил, че няма страх. Момчето извадило ферментиралия си гроздов сок, с който никога не се разделял. Ханът бил толкова изумен, че наредил лозята на майката на Мавруд незабавно да бъдат засадени отново и от този ден гроздето носи името на героя. 

Совиньон Блан се засажда сравнително скоро в България като с най-старите насаждения на Совиньон Блан, датират от 2000г. Вината имат по-фини аромати с повече билкови аромати на кора от лайм, грахови издънки, бял пипер и прясно нарязана трева. На небцето има хубаво тяло със средно тегло, което завършва донякъде солено и пикантно с нотки на изсушена трева и морски черупки.

cherveno vino mavrud

Интересни факти за България и нейното вино производство

През 2016 г. България отчита около 148 000 акра лозя с производствен размер, които ни поставят на 22 -ро място в света.

Страната ни се радва на около 2200 до 2500 слънчеви часа годишно, което е подобно на Северна Италия, Южна Франция и Северна Испания и Португалия (всички райони с важно производство на червено вино).

От 16 август 2005 г. България има два официални винарски региона: Дунавска равнина и Тракийска долина. И двата са ЗГУ (защитено географско указание).

В рамките на страната около 75% от лозята в България се намират в ЗГУ Тракийска долина.

Каберне Совиньон и Мерло съставляват 31% от площта на лозето и са много важни сортове, защото действат като доказателство за качеството на българското вино.

Температурите в страната предразполагат климата за едно меко лято, което поддържа киселинността на сортовете. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *