Интересни факти за винопроизводството
etapi vuv vinoproizvodstvoto- grozdober

Правенето на вино съществува от хиляди години. В основната си форма винопроизводството е естествен процес, който изисква много малко човешка намеса. Майката природа осигурява всичко необходимо за направата на вино и от хората зависи да разкрасят, подобрят или напълно заличат това, което природата е предоставила, за което всеки с богат опит в дегустацията на вино може да потвърди. Има пет основни етапа или стъпки за приготвяне на вино: събиране, смачкване и пресоване, ферментация, избистряне и след това отлежаване и бутилиране. Несъмнено по пътя могат да се намерят безкрайни отклонения и вариации.  В тази статия ще Ви разкажем повече за винопроизводството.

Гроздобер

Събирането или брането със сигурност е първата стъпка в същинския процес на производство на вино. Лозите дават плод веднъж годишно. Винопроизводителят определя кога гроздето е узряло, обикновено когато нивата на захар и киселинност са в баланс. В северното полукълбо сезонът на прибиране на реколтата е между края на юли до края на октомври. В южното полукълбо реколтата от грозде е от януари до април. По време на прибиране на реколтата жътварите отрязват гроздето от лозата, поставят го в кошници и го транспортират до избата. Комбинация от наука и старомодна дегустация обикновено влизат в определянето на времето за прибиране на реколтата, като консултантите, винопроизводителите, управителите на лозя и собствениците решават кога е най-добрият момент. Прибирането на реколтата може да се извърши механично или ръчно. Въпреки това, много производители предпочитат да събират реколтата на ръка. След като гроздето пристигне във винарната, реномирани винопроизводители сортират гроздовите чепки, като изхвърлят гнилите или неузрелите плодове, преди да бъдат смачкани.

 

etapi vuv vinoproizvodstvoto- grozdober

Сортиране на гроздето

Гроздето може да се сортира в лозето или във винарната. Сортирането в лозето означава, че се бере само здраво чисто грозде. Жътварите изхвърлят гнилото грозде или го оставят на лозята. Това обикновено се случва в изби, в които правят вина от собствените си лозя. Винарните, които купуват плодове от земеделските производители, ще трябва да сортират гроздето си, за да се уверят, че във виното влиза само здраво грозде.

Раздробяване 

Ферментацията може да започне само ако сокът вътре в гроздето взаимодейства с дрождите. За да изтеглите гроздовия сок, гроздето отива в трошачка, за да се разбие добре. Дестемерът отделя плодовете от дръжките. 

Разлика във ферментацията на бяло, червено вино и розе

На тази стъпка от процеса на винопроизводство има съществени разлики при бялото и червеното вино. Бялото грозде отива направо към пресата, а червеното грозде преминава през мацерация. Червеното грозде, което има много малък контакт с ципата, прави розето. Следващите 2 стъпки за производство на вино се извършват едновременно.

Мацерация

Мацерацията е начинът, по който виното получава цвета си. За червеното вино ципите са в контакт със сока през целия процес на ферментация. Сокът във вътрешността на всички гроздови плодове е бистър. Ципите са тези, които придават цвета на виното. Когато гроздовият сок започне да ферментира, алкохолът и топлината се повишават в разтвора. Те извличат пигмент от кожата в течността. Колкото по-дълго ципите остават в контакт със сока, толкова по-тъмен ще бъде цветът. Червеното грозде, което ще стане розе, се мацерира само до 24 часа. Докато червеното грозде, което ще стане червено вино, може да мацерира до един месец.

Процесът на ферментация 

Ферментацията е процесът във винопроизводството, при който захарта в гроздето се превръща в алкохол. Това се случва, когато маята започне да яде захарта. Ферментацията може да започне с диви дрожди, намиращи се в околната среда, но обикновено винопроизводителите добавят надеждни, предвидими търговски дрожди. Алкохолът, въглеродният диоксид и топлината са страничните фактори на тази ферментация. Този процес във винопроизводството може да отнеме от 10 до 21 дни. През това време е важно да се контролира температурата на виното. Ако виното е твърде студено, маята ще изпадне в хибернация. Ако виното е твърде горещо, дрождите ще умрат.

etapi vuv vinoproizvodstvoto - fermentaciya

Смесване на виното

Винопроизводителят смесва виното, независимо дали е от един сорт или смес от няколко сорта. Всяко лозе и всяка бъчва са различни, дори ако сортът грозде е един и същ. Винопроизводителят внимателно ще избере как ще се събере виното. Има много химия, за да се направи балансирано вино.

Отлежаване на виното

Необработените бели вина и розето се нуждаят от около 4 месеца отлежаване, за да бъдат готови за консумация. На червените вина им трябва повече време и може да отнеме до 2 години, за да бъдат готови за пазара. Дъбовите вина ще прекарват време в бъчвите, за да придобият дъбови вкусове и за да имат малък трансфер на кислород през дървото, за да подпомогнат развитието.

Филтриране

Филтрирането на вината прави виното бистро и без частици. До известна степен всички вина преминават през филтър. Някои винопроизводители избират да минимизират филтрирането, за да запазят възможно най-много характера на виното.

Бутилиране

Последната стъпка във винопроизводството е линията за бутилиране. Машината пълни бутилките, запечатва ги с тапа или капачка с винт и добавя етикет. В зависимост от размера на винарната, някои от тези стъпки като етикетиране се извършват на ръка.

etapi vuv vinoproizvodstvoto-butilirane

Консумацията

Ето, че стигнахме до най-важната и най-сладката стъпка във винопроизводството, а именно опитването на вече готовия продукт. В Шато Копса се грижим всяко бутилка, която достига до Вас да бъде изпипана до най-малкия детайл. От нашия онлайн магазин може да поръчате от любимото си Копса вино. 🙂

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *