Как се е правило вино в древни времена?

Виното е популярна напитка на човечеството от хиляди години. Нашата естествена привързаност към тази напитка произтича от прекрасния вкус, нейните хранителни свойства и не на последно място нейните психотропни (опияняващи) ефекти.

Виното е магична напитка, която се консумира от древни времена. С развитието на технологиите производството на вино се развива с всяка година. Процесът на производство на всяко вино е специфичен спрямо неговия сорт. В тази статия ще разгледаме как се е правило вино в древни времена и ще ви разкажем някои интересни факти. 

Виното и до днес се използва в Католическата църква като заместител на кръвта на Христос, което е показател за ключовата роля, която напитката е играла през изминалите години. Преди векове винарската индустрия показвала че една страна е развита. Често се казва, че западното общество е изградило основите си върху виното.

Виното е много популярно и затова в тази статия ще ви разкажем как то се е правило в древни времена. 

kak se e pravilo vino v drevni vremena

Кога виното е първо създадено?

Никой не може да бъде сигурен, но има древна персийска басня, която разпознава жената като откривател на виното. Според баснята тя е била принцеса, която е загубила благоволението на краля. Срамът и бил толкова силен, че тя изяла малко грозде, което се било развалило в опит да сложи край на живота си.

Самоубийството й не станало по план – вместо да изпадне във вечен сън, тя се замаяла, опиянила и след това припаднала. Когато се събудила, тя открила, че всички неприятности в живота й сякаш са отминали. Тя продължила да яде разваленото грозде и настроението й се променило толкова много, че тя възвърнала благоволението на краля.

Въпреки че това е приятна приказка, случайното откритие на вино вероятно се е случило няколко пъти в различни региони, но това, което е сигурно е, че изобретението на вино се е случило с чист късмет.

Фосили датиращи от 60 милиона години 

Първият признак на виното, което всички познаваме и обичаме, може да се проследи до вкаменелости на шестдесет милиона години, което означава, че нашите предшественици може би са осъзнали, че по-старото грозде е било по-вкусно. Можем да наблюдаваме това и при животните днес, които са склонни да предпочитат да ядат по-зрели плодове.

Най -ранните останки от вино са открити на мястото на Хаджи Фируз Тепе, в северните планини Загрос в Иран. Виното датира от неолита (8500-4000 г. пр. Н. Е.). 

Въпреки че все още не е открито вино, датиращо по-рано от това, се смята, че изкуството на производството на вино започва малко след 6000 г. пр. Н. Е.

grozde za vino

Виното и древните египтяни

Сега прескачаме няколко хиляди години напред до епохата на преддинастиката на египетските фараони, когато виното се разпространява в древния свят. Йероглифите от това време показват, че може би преяждането не е толкова съвременен проблем, тъй като очевидно фараоните сякаш не се интересували толкова от качеството – а повече от количеството на храната, която ядат. 

Виното, което египтяните пиели, било близко като вкус до виното, което познаваме днес. Египтяните са използвали бяло, розово, зелено, червено и тъмно синьо грозде, както и смокини, палми, фурми и нар за производството на своето вино. 

За своята реколта Египтяните са използвали решетки, които са били защитени от слънчева светлина (тъй като светлината в Египет е твърде интензивна), а също така са знаели, че последните 100 дни преди прибирането на реколтата са били най-жизненоважни.

След като гроздето било събрано, то е отнасяно в голяма пресоваща вана. Египтяните притискали гроздето, като го стъпквали, вместо да използват каменна преса за смачкване на семената и стъблата, което добавяло горчив вкус към полученото вино.

Египетският процес на ферментация

Ферментацията е превръщането на захарта от гроздето в алкохол. По време на този процес дрождите отделят ензими, които се свързват и реагират със захарта, за да се получи алкохол (етанол). Количеството алкохол очевидно зависи от количеството захар.

Максималният процент алкохол, в който дрождите могат да оцелеят, е приблизително 15%. Всяка останала захар ще добави сладост към напитката. За да се постигне напитка с лека консистенция, тя трябва ферментира само за кратко (няколко дни). Докато, ако искате тежко вино, то трябва да ферментира по-дълго време (няколко седмици). 

Изглежда, че фараоните са били особено любители на виното, тъй като е станало тяхното предпочитание да вземат със себе си в отвъдното.

fermentaciq na vino

Историята на римското вино

Следващата група, която започва да развива винопроизводството и действителния растеж на лозата приблизително през 1000 г. пр. Н. Е., всъщност са били гръцка колония, която е станала толкова силна, че е станала независима от гърците.

Ако все още не сте се досетили, имам предвид разбира се римляните. Римляните са допринесли значително за науката за винопроизводството. Те са направили огромни стъпки към класификацията на много сортове грозде. Те също така са изобретили дървената бъчва за вино. Това било огромно развитие, като се има предвид, че видът на дървесината, използвана за направата на бъчвата, придава на виното свои специфични аромати. Също така бъчвите позволяват на виното да се изпари малко по време на процеса на стареене.

Смята се, че римляните също са първите, които използват стъклени бутилки за вино. Най-старата бутилка вино, която може да бъде намерена, датира от 325 г. сл. Хр. По това време коркът е бил изобретен, но римляните предпочитали да запазят виното си, като напластят върху него слой зехтин. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *