Как се прави гроздова ракия?
гроздова ракия Росалза от Шато Копса

Ракия, грапа, саке…  Може би не съществува човек, който да не е чувал за тези питиета. В обратен случай, може би човекът не принадлежи към балканските народи. Сърбите се славят с усета си да правят неповторима Дюлева Ракия, която наричат златна, заради красивия и златист цвят на алкохолната напитка.  Ракията е част от културата и на гърците, които я наричат раки. Южните ни съседи традиционно се свързват с узото, но тяхната ракиева и винена реколта е също, толкова впечатляваща. У нас най-популярни са сливовата и гроздова ракия. Считат за национално питие. Високоалкохолна напитка типична за балканския полуостров. На цвят е безцветна. Накратко…  ракия. Първите данни за производството на ракия са от 11 в. Получава се при ферментацията и дестилация на плодове. В редовете по-долу, ще разберете повече за технологията и вкуса на гроздовата ракия и не само.

От какво се прави ракията?

Една простичка рецепта- необходими са ви плодове или грозде, захар и вода. Може да замените захарта с мед, което определено ще промени вкуса. Необходимият материал се събира едновременно и се оставя да ферментира, като се разбърква всеки ден. Ако искате ракията да не бъде горчива и сте избрали костилкови плодове, трябва да премахнете костилите преди ферментацията.

Процесът на приготвяне на гроздова ракия

Процесът на приготвяне на ракия се счита за част от националната идентичност на народа ни. Една от най- важните стъпки е изваряването. Това се случва в меден казан на умерен огън. Прецизен процес. Варенето на материала е изкючително бавен процес. По време на дестилацията могат да се добавят билки и подправки, което цели подобряването на вкуса и ароматите.

Първоначалното отделило се количество алкохол с метилово съдържание е т.нар. „първак“. Той  не се консумира, но може да се усвои като мазило. Много хора, които варят сами ракията си, остават първака и го използват като средство срещу комари и други насекоми. Точно поради високото си съдържание на алкохол, насекомите избягват досега на намазаната част от тялото ви.

Видове ракия

Името и видът на ракията идва от района, в който е произведена. Можем да направим примерно деление в зависимост от това какъв материал се използва-  гроздова и плодова ракия. Едни от най- популярните видове ракия са:

  • Гроздова ракия

За направата ѝ обикновено се използва бял, ароматен сорт като Мискет, Совиньон Блан или Димят . Ако ракията се прави на базата на вино, на български суровината се нарича “джибри” дестилира се до достигане на 65% алкохолно съдържание. Усещат се плодови и цветни ухания.

  •  Сливова ракия

За направата на сливова ракия са нужни качествени сливи. Те са почистват от костилки и със специален уред или ръчно сливите се правят  пюре. Алкохолната ферментация протича в дървени съдове (каци) или пластмасови бидони.

  • Дюлева ракия

Дюлевата ракия е силно търсена, но наличността на плода е ограничена. Дюлевата ракия се приготвя сложно, ако смятате, да не добавите захар, тъй като захарността на плода е ниска и трудно се достига висок алкохолен градус на ферментиралата каша.

  • Плодова ракия

Плодове са основна суровина поради виското им съдържание на захароза– основната съставка, за да се получи етанол. Кайсии, сливи, праскови, круши и дюли са плодовете, които предимно се  използват за направата на ракия. Ракията може да се съхранява в дъбови бъчви или черешови, което променя цвета на напитката в златист.

Сред Розовите долите на Карлово винарскаа изба Шато Копса старателно се грижи за своите лозя, от които подготвя както висококачествен вина, така и два различни вида ракия. От гроздовия елексир на ароматния сорт Мускат Отонел, ние създаваме  Гроздова ракия „Наше Лозе“ , а кехлибареният, мек цвят на отлежалата ракия може лесно да бъде разпознат във втория вид ракия на Шато Копса „Росалза“.

Гроздова ракияКонсумация на ракия

Ракията е вид аперитив. Традиционната и добре позната комбинация на българина е с “Шопска салата”. Ако консумирате домашна ракия е добре да имате и чаша с вода тъй като напитката е силна. Охладете преди консумация, по този начин се усещат плодовите ухания. Тази напитка е идеална и  през зимата, когато бъде приготвена с мед и черен пипер. Получава се т.н. „греяна ракия“. За предпочитане е ракията да се консумира отлежала. Повече информация за тази отличителна напитка за България потърсете тук.

В случай, че попитате някой балканец, кога се консумира ракия? Той би отвърнал: всеки ден.

Виното е напитката на боговете, в този случай как бихме определили гроздовата ракията– напитката на нашите прадеди, баби и дядовци, предавана от поколения на поколения с всичките ѝ тънкости по процеса на приготвяне. От старателното подбиране на плодовете, ферментацията до потичането на тънката струя. Простичко питие, което предизвиква уменията на всеки един да стане майстор в приготвянето ѝдори да не сте притежател на винарска изба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *