Как се прави Розе – Наръчник по Розе
Розе Анжелика Шато Копса

Вино, вино, вино. Магическа напитка, която почти всеки на този свят харесва. Магията на виното е в неогвите най-различни вкусове, аромати и сортове грозде, от които се произвежда. Трите вида вино, които всеки от вас е чувал са бяло, червено и розе. Но как се консумира вино със стил? И каква е тайната на розето? Ще ви разкажем в следващите редове 

Изискано и нежно. Това е простата формула за стил. Точно такова е и Розето – бледо розов цвят, който изкушава. Правилният избор на вино във всеки момент. За разлика от бялото грозде, което се превръща в бяло вино, и червеното грозде, което се превръща в червено вино, розовото грозде не съществува в природата. И така, как винопроизводителите създават стил на вино, който винаги има толкова красив розов цвят?

Как се прави розе: Тайната

Традиционно има три начина за приготвяне на розе. В зависимост от това с кого разговаряте, ще получите различен отговор кой е „най-добрият“ начин да го направите. По същество винопроизводството всъщност няма твърдо и бързо правило за това, което е „правилно“. Има груби ръководства за това как да се правят нещата, но част от красотата на винопроизводството е, че това е комбинация от изкуство и наука. Всеки има своите интерпретации и това е добре. Както се казва, „задайте въпрос на четири различни винари, ще получите 16 различни отговора.“ 

Тайната е в ципата на гроздето – тя е основният източник на цвят, а месестата част в повечето случаи е абсолютно безцветна. Цвета на виното зависи от престоя на ципите по време на ферментация. Ако ципите и гроздовия сок остават заедно по време на цялата ферментация, по този начин  се получават червените вина, които са богати на танини и притежават плътен цвят.

Процесът на ферментация при белите вина протича единствено със сока от зърната, затова те са полупрозрачни и много ароматни. В месестата част, от която  е получен същият този сок се съдържа всичко останало, но не и цветът.

При розетата този процес е съвсем кратък. В зависимост от използвания сорт грозде, времето за ферментация с ципата протича в различен период от време. За да бъде едно вино розе според изискванията на винопроизвоителите – не трябва да бъдат пресовани заедно бели и сини зърна.

Вино със стил Розе

Кои сортове се използват, за да се направи Розе?

От почти всеги сорт червено грозде може да се направи виното розе. Гренаш, Сензо, Темпранийо, Пино Ноар, колкото по-популярна става севжата напитка, толкова повече комбинации измислят винопроизводителите за нейното създаване. Така както и бялото и червеното вино се делят на сухо, сладко и силно и розето може да попадне в тези категории. 

Сухо Розе

Често хората бъркат концепцията за сухо вино. Съвсем грешна е представата, че сухото вино, кара небцето ти да изсъхне. Сухото вино, е това, което съдържа по-малко или почти никаква захар в своя състав. 

Розе е най- често се произвежданият вид вино днес. Това е така защото то се кобсумира най-много от своите почитатели. Както всеки любител на виното знае, Франция и Испания са водещи в производството на напитката, както и на вида – Розе. Тук ще ви разкрием най-популярните сортове, които се използват за производството на сухо Розе. 

Традиционните сухи вина Розе са:

  • Пино Ноар
  • Гренаш
  • Сензо
  • Санджовезе
  • Сира
  • Мурведър
  • Каринян

Пино Ноар

Пино Ноар е изискано грозде, което расте най-добре в хладен климат с много лошо време. Ароматите, които намираме в този сорт са: ягода, портокалова кора, лимонова кора, диня, целина и бяла череша. Пино Ноар е невероятно да опитате до френски подправки като мащерка или смес от билките на Прованс. Тези зелени и флорални подправки ще изведат по-сладките плодови вкусове в това деликатно вино. Освен това калифорнийският пино обикновена се съчетава страхотно с летните ястия с царевица като сукоташ и царевичен супа.

Гренаш Розе

Гренаш е един от най-добрите сортове, използвани в популярната смес Provence Rosé. Ще го намерите и в Северна Испания, където се нарича Garnacha Rosado.

Ароматите, които присъстват в този сорт вно са ягода, малина, бонбони от диня, лимонада и краставица. Вината имат прилив на сладки червени плодови вкусове и завършек, който обикновено завършва с пикантна сладка лимонова киселина.

Препоръчвае ви да партнирате на този вид рози с храна, която е богата на ароматни подправки. Вдъхнпвете се от традиционната кухня в  Мароко, Близкия изток и Индия.

Сира

С наситения си вкус вианта от този сорт са едни от най-меките напитки в розов цвят, които някога ще опитате.

За да комбинирате вашето ястие свино Розе от сорт Сира , потърсете вдъхновение от Южна Франция, Северна Италия и Северна Испания, и забъркайте ястия като печени зеленчукови лингвини, салата от ницоаз, скариди с лимон и чесън и паеля.

Най-добре е да консумирате Розето до една година след неговото производство. Тогава ароматите му са най-силни, и вкусовото приключение, което изпитвате докато го пиете е магическо.

Производство на Розе: 3 Различни Метода

Първият начин е чрез кратка мацерация. Гроздовият сок и ципите остават да престоят заедно за период от 2 до 48 ч. При производството на червено вино този процес продължава няколко седмици. Цветът се определя от това колко време ще продължи престоя на ципите. При достигане на желания цвят – процесът се прекъсва. При този метод се използва цялото количество на сокът.

Вторият метод  за производство на розе е „ Saignée”. При него гроздето е предназначено за производство на червено вино.  Гроздовата каша престоява за кратко при температура около 15°С. Едва 10-20 % от тази каша се използват за направата на розе. Остатъкът се използва за червени вина с по-висока плътност. Получените вина са с по-интензивен цвят, ароматни и плътна структура, и ниска киселинност. Методът е традиционен за Южна Франция, в духа на тази изпитана традиция за производтсво на вино са подготвени и двата вида вино на Шато Копса „Анжелика Розе“ и „Зейла розе“.

Третият начин е чрез купажиране. Това е изключение от правилото. Метод, позволен само в Шампан за направата на добре познатите ни розови пенливи вина. За направата на някои от тези вина се използва Шардоне, към което  се добавя малко червено вино от Пино Ноар, което придава цвят и завършеност на вкуса.

Методът на смесване е, когато малко червено вино се добавя към бялото вино, за да се получи розе. Не е необходимо много червено вино, за да се оцвети бяло вино в розово, така че обикновено тези вина ще имат до около 5% от добавеното червено вино. Този метод е много необичаен, но се случва много повече в райони с пенливи вина.

Нюанси на розовото вино

Когато някой сорт грозде, независимо от цвета му, се изцеди, сокът, който изтича от плодовете е бистър. Вината получават цвета си не от сока, а от контакта на сока с ципата на гроздето. Докато ципите и сокът се накисват, цветът от ципата пуска цвят в сока, придавайки на виното жълт или червен отенък. Този процес е известен като мацерация.

Можете да определите цвета и нюанса на розето чрез нюансите и наситеността му. Може би сте си казвали „Колко нюанса може да има едно розе, то си е все розово?“. Да, ама не! Нюансът може да варира. Може да е розов, сьомга, луков, оранжев и др. Тези розета, които притежават малко по-тъмен цвят са по- сухи,  а полупрозрачните са сладки.

Виното розе: Вкусове и комбинации с храни

Едни от най- популярните розета са направени от 4 сорта грозде –  санджовезе, гренаш, пино ноар и сира. Вкусът на розето зависи от изходния сорт грозде, който е използван за направата му. Основните аромати, които можете да откриете са на ягоди, лимон, цитрус, бяла череша, подправки. Всяко вино се комбинира с подходяща храна. В случай, че сте избрали сухо розе – изберете храна, която е ароматна, богата на билки или подправки. Розето е виното, което много добре си пасва с морска храна или барбекю … определено измества бирата. Сладките розета са перфектната комбинация с десерти. За да се насладите напълно охладете розето до около 10°С и сервирайте в чаша тип лале, ако сте избрали сухо розе или в широка чаша – за сладките розета.

Розе – „женското вино“. Направено от плодовете за червено вино, изразяващи силния характер на тази напитка, и в същия момент нежен цвят, на който е трудно да се устои. На практика противоречиво и в същия момент стилно. Нашият съвет от днес е в моменти, когато с колебаете дали да изберете класиката, доверете се на чаша розе, в нея ще откриете отговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *