Как се прави вино? Удобен наръчник.
Историята на виното и Шато Копса

Стъпка по стъпка - Как се прави вино?

Ако се чудите как се прави вино, тук ще откриете отговора. Ще ви разкажем за процеса на винопроизводство в няколко стъпки. Като за начало производството на вино започва в лозето и продължава в избата, като ежемесечно преминава през жизнения си цикъл. Обратно на всеощото мнение вино обработката е процес пълен с активност всеки месец, за да се гарантира, че се произвежда най-доброто грозде. Винарните никога не стоят неподвижни! За да отговорим на въпроса “Как се прави вино?” нека разгледаме месец по месец какво правят винопроизводителите, за да ни зарадват с качествено и хубаво вино. Време е да тръгнем по пътищата на виното и да обясним значението на това как превръщаме гроздето във вино, стъпка по стъпка, месец по месец.

Първа стъпка – Пътищата на Лозята от Декември до Януари.

Първа стъпка във винопроизводството

Когато зимата е в своя вихър започват първите стъпки в създаването на нова реколта вино. През мразовития период лозите спят, но това не означава, че хората във винарната нямат много работа! Подобно на зимната градина, зимното лозе трябва да бъде подрязано, като се поддържа ограничен брой пъпки на всяко растение. Декември, Януари и Февруари поставят началото на процеса по винопроизводство. 

Втора стъпка – Пътищата на лозята началото на пролетта

Втора стъпка за виното- Озеленяване

Март е най-подходящият момент, в който да засаждаме нови лози. По време на тази част от пролетния сезон- земята е достатъчно мека и метеорологичните условия са идеални за подпомагане на нов растеж. В този момент лозарите “учат” гроздето как да се закачи към опората, която те са поставили за него. Това е ръчна работа, която се извършва растение по растение, на ръка. Ако се питате къде можете да сбърката при засаждане на нови лози, то тогава трябва да се информирате добре, защото лозарите с години наблюдават спецификите на всеки винен сорт. Нашите специалисти са с дългогодишен опит и знания в сферата. 

Трета стъпка – Пътищата на лозята в разцвета на пролетта

Трета стъпка - Разцвет

„Цъфтежът на пъпки“ е един от най-вълнуващите моменти на годината! Когато спящите лози, от един ден до следващия, показват първи признаци на живот, млади пъпчици, които после ще се превърне в листа. Новите пъпки се подрязват, за да се осигури добър растеж, докато се вземат мерки за защита от замръзване – това, разбира се, е най-големият риск в това време на годината, когато времето може внезапно да се върне да обратно към зимно. 

Четвърта стъпка- Пътищата на лозята и тяхното лечение

Четвърта стъпка - Лечение на лозето

С пролетните дъждове новите пъпки и листа са податливи на гъбични заболявания, така че полевият екип трябва да следи внимателно лозите и да ги третира, за да държи болестите под контрол. Това е едно от най-големите предизвикателства във винарна Шато Копса

Пета стъпка – Пътищата на виното с раждането на лятото

Закрепване на лозята - Пета стъпка

През юни почистваме растящите лози, като ги размножаваме и им помагаме да се разпространяват, за да увеличим максимално тяхното излагането на слънце. Всяка държава и винарна използва различна система на закрепване. 

Шеста стъпка по Пътищата на виното 

Шеста стъпка - Контрол на вредителите

Продължаващата битка срещу нещата, които биха могли да нападнат лозата, се развива в по-късното лято, когато през юни и юли трябва да работим върху борбата с насекомите. В нашата винарна ние пазим лозята да бъде здрава и добре балансирана, на земята и има достатъчно привлекателни хранителни вещества, поради което насекомите не са толкова привлечени само от листата и плодовете.

Седма стъпка във Винопроизводството

Седма стъпка- Виното Август Месец

През август винаги очакваме с нетърпение момента на веразията (подбор и растеж), когато твърдите, зелени плодове се превръщат в пълно грозде, а червеното грозде всъщност  приема своите характерни цветове. Междувременно поддръжката продължава да насърчава само най-доброто грозде, за да стигне то до финалната фаза- обработка с преса. 

Осма стъпка:  По стъпките на виното – Гроздовете се берат

Осма стъпка- Жътва

Най-накрая през септември брането на реколтата започва! Този вълшебен момент, който наричаме гроздобер. В района на Розовата долина гроздоберът обикновено е около средата на месец септември. Започваме с беритбата на бялото грозде, докато най-важното червено грозде като Каберне Совиньон и Мерло, се събират последно. Както всяка година, в Шато Копса организираме празник по случай Гроздобера, където гостите могат да се насладят отблизо на една от най-българските традиции и да участват активно в гроздобера. 

Девета стъпка- Есенна епопея на виното

Последна стъпка - Приготвяне на виното

Набраното грозде е отишло в избата и за първите две седмици, те претърпяват първата ферментация, превръщайки захарта в алкохол. Екипът на избата работи денонощно, за да следи процеса и да се увери, че виното ферментира добре. По-късно през октомври и ноември виното се прехвърля в резервоари, където ще остарее. 

Преди бутилирането виното преминава през процес на филтриране, който премахва нежеланите частици, все още пребиваващи в течността. След като това приключи, виното е готово за бутилиране! Което обикновено се прави механично в наши дни. След като бутилката с вино бавно се напълни до върха, винопроизводителите ще добавят малко азот или въглероден диоксид, за да изместят кислорода, който може да остане отгоре на линията за пълнене.

Само през декември, когато виното е напълно готово винарите могат да си отдъхнат за кратко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *