Как се прави ябълкова ракия?

Ракията в България се счита за национално питие. Всеки се старае да влага максимума в приготвянето в нейното приготвяне, за да бъде уникална и неповторима.

За нашата ябълкова ракия, ние от Шато Копса подбираме внимателно ябълките от сърцето на Троянския Балкан. Те ферментират под специален контрол и определена температура, за да се запазят плодовите аромати. След това се получава ябълковото вино (наречено сайдер). Следващата стъпка е дестилацията, която се случва в класическа дестилационна система с периодично действие.

Нашата мисия е да запазим уникалния аромат на узрели ябълки и да го предадем в нашата ракия. 

В тази статия ще навлезем в спецификата и технологията на ябълковата ракия.

Искате сами да си направите ябълкова ракия? В няколко стъпки ще ви покажем пътят към създаването на това истинско бижу.

Yabulkova rakiq Chateau Copsa

Бране на ябълки 

Берете и съберете плодовете. Брането на ябълките често е толкова просто, колкото да отидете на пазара и да купите толкова от тях, колкото са ви необходими, но овощните дървета растат изобилно в България и повечето българи берат ръчно ябълките, които използват за приготвяне на ябълковата ракия.

Направата на сок

След като съберете ябълките, намачкайте ги, направете сок и ги изсипете в голяма бъчва. Процесът на пасиране може да се извърши машинно или по старомоден начин. Сортираните ябълки се раздробяват и пресоват до получаване на ябълков сок. 

Измерване на съдържанието на захар

Измерете съдържанието на захар и добавете разтворена захар, ако е необходимо. След като плодовете са намачкани в сок, измерете концентрацията на захар в сока със захаромер. Идеалният показател за приготвяне на ракия е 23° и към кашата трябва да се добави захарен воден разтвор от приблизително три килограма захар на всеки галон вода, докато се достигне идеалното ниво на захар, необходимо за ябълковата ракия.

kak se pravi yabulkova rakiya

Разбъркване на сока за ябълковата ракия 

Разбъркайте сока и го оставете да ферментира. Плодовият сок ще се утаи на дъното, а плодовите кори ще се втвърдят и ще плуват до върха на кашата. За да се уверите, че сокът ферментира, е необходимо да избутате корите надолу и да разбърквате сока веднъж дневно. Времето за правилна ферментация зависи до голяма степен от метеорологичните условия, но ферментацията обикновено отнема около три седмици. Може да забележите, че хиляди и хиляди плодови мухи са привлечени от кашата. Не се притеснявайте, вярвате или не, плодовите мухи помагат значително в процеса на ферментация. Всъщност българската дума за плодова муха, муха-винарка, носи името си от българската дума за вино и буквално се превежда като винена муха.

Дестилирайте ферментиралия сок

Дестилирайте ферментиралия сок. Денят на дестилация е един от най-приятните дни от целия процес, това е денят, в който ябълковата ракия започва да тече. В процеса на дестилация няма много ракия, въпреки че някои хора правят двойна дестилация, докато други правят само една дестилация. Независимо от това, първоначалните стъпки са същите. Кашата се изсипва в камина, която се запечатва със смес от брашно, за да се гарантира, че камерата е херметична, след което се запалва огън под тигана и започва дестилация. След това чакате. Обикновено отнема около час, преди първите алкохолни изпарения да започнат да се отделят от кашата. Тази пара след това си проправя път през запечатаните тръби, преди да пробие път през охлаждащ кондензатор и да се появи като ракия. Когато алкохолът се събира, се правят измервания. 

nazdrave s yabulkova rakia

Приключване на дестилацията

След като дестилацията приключи, вашата ябълкова ракия е готова за пиене. Някои българи спират с процеса на правене на ракия до тук, но повечето предпочитат да я оставят да остарява и да разреждат ракията си, за да я направят по-приятна за пиене. Ябълковата ракия може да се разрежда чрез добавяне на дестилирана вода, докато се достигне желания процент алкохол. Може да отлежава толкова дълго и по какъвто начин сметнете за добре, но повечето българи оставят ракията си да остареее достатъчно дълго, за да й придадат някакъв цвят и малко вкус.

Насладата от свършената работа

Насладете се!  Разбира се, последната стъпка от процеса на приготвяне на сливовата ракия е да я изпиете и да я споделите с приятели.

Така може да си направите домашна ракия и все пак, ако нямате време сами да приготвите своята ракия, ние сме насреща. В онлайн магазина ни ще откриете нашата ябълкова ракия, както и останалите ни предложения- Мускатова ракия, Гроздова ракия ,,Наше лозе’’, Карловска Анасолийка и Росалза. 

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *