Каква е историята на българското вино?
История на българското вино, еволюция на виното

Едва ли има българин, който да не е опитал от сакралната напитка, наречена вино. В българската история и бит виното заема изключително важна роля и присъствието му на всяка трапеза е незаменимо. Счита се, че по наши земи е започнало да се произвежда от преди повече от 5000 години, а първото лозе, пренесено от Близкия и Средния изток. Именно затова траките са едни от най-признатите и търсени производители на вина, защото тогава древните траки са владеели тези земи.  Ето защо траките поставят основите на лозарството и винарството.

А още от дълбока древност, виното се счита за сакрална напитка. Защо? Първоначално то се е пиело единствено по ритуални изпълнения, които са изисквали приобщаване към божественото.

Как се е произвеждало виното през древността?

Всъщност виното се е произвеждало така, както и днес. Върхът на гроздобера бил през септември и по-голямата част от реколтата отивала за винена напитка. Обратното грозде се изсипвало в специални съдове, които са били изсечени в скалите. В тях влизали мъжете, младите момчета и робите. Какво правили те? След като влязат вътре, започват да мачкат зърната с краката си. Това се прави, докато бумтенето на тъпан отмерва ритъма на техните движения. Вкусът на тогавашното вино няма как да бъде ясен, но знаем, че докато са го приготвяли, са прибавяли мед, билки и подправки.

Дори може да се каже, тогава е съществувало сериозното пристрастяване към виното. В Рим най-добрите вина и реколти на империята ставали предмет на публично обслужване.

Много интересен факт е, че в древността да правиш вино се е възприемало като символичен разказ за живота и страданията на божеството и то в неговия тракийски първообраз. А когато се къса и мачка плодът, се асоциира с разкъсването на тракийския Дионис от титаните. Освен това самата обработка на гроздето е представлявала тайнство, на което се пеели тъжни песни, сякаш се оплакват.

Свещената напитка „Зейла“

Серия 'Зейла" от Шато Копса

Траките са едни от най-добрите винари в Античността. А виното, което те произвеждали – прочуто в цял свят. Според техния народ упояващият ефект на виното помага на жреците да влязат в контакт с боговете, така траките изпадали в екстаз и дълги разговори с тях.  Поради това те създават култ към тази гроздова напитка. А как я нарекли? Свещената напитка наричат „Зейла“ и именно под тази марка е представен всеки един от нашите сортове грозде. Серия „Зейла“ е подходяща и за ежедневна консумация. Може да опитате Зейла Мерло, Зейла Каберне Совиньон, Зейла Розе, Зейла Мускат и много други предложния. Изберете високото качество и неповторим вкус с вината на Шато Копса.

В какво се произвеждало и как се е съхранявало виното?

Използвали са се различни съдове. Разбира се, със сигурност не са се използвали стъклени бутилки или дървени бурета. За да запазят виното, са използвали така наречените глинени амфори, които побират 40 литра. Амфорите се произвеждали с хиляди всяка година в райони, където се добивала глината. Формата била удобна, когато се пренасяло виното в трюмовете на корабите, като се подреждали на няколко реда. За да се подобри качеството на тези съдове за съхранение, ги покривали с течна глина и ги мажели със смола.  Вече с развитието на винопроизводството се появили и други съдове за пиене.

След създаването на България

След като е създадена българската държава, българите и славяните наследяват и продължават лозарските и винарските традиции. А при покръстването на българите култът към Дионис отмира и неговото място заема Свети Трифон. Ето защо честваме празника Трифон Зарезан.

След като алкохолната напитка е едно най-използваните средства за контролиране на масите и важна търговска стока, църквата взима винопроизводството под свое покровителство. Тогава дори по манастирите се правило вино, а монасите били тези, които първи съхранявали питието през студените дни в подземията на манастира. След това възникват и първите винарски изби, а българското винопроизводство започва да се усъвършенства осезаемо.

Днес вече са засадени над 135 734 хектара с лозя, като червените винени сортове заемат около 52%, а белите – 42%. На територията на страната вече са обособени 5 основни лозаро-винарски региона- Розовата долина, Дунавската равнина, Черноморски, Тракийската низина, Долината на Струма. Всеки регион си има специфични условия, които позволяват отглеждането на някои типично български местни сортове като Мавруд, Гъмза, Памид и други.

Как се създава виното в Шато Копса?

Как се създава виното в Шато Копса?

Още в ранни зори се откъсва всеки грозд. Плодът се събира в дървени касетки, за да не се смачка. Премахват се загнилите зърна, твърдите стебла и изсъхналите листа. И само 30 минути делят откъснатия грозд от лозята до винарната. Това гарантира свежест и качество. Избата на Шато Копса се намира в подножието на Средна гора, което допринася за охлаждането на гроздето преди преработка, както и за самата ферментация. Капацитетът на избрата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана, като се регулира температурата. Използват се Френски и Американски барици с различна степен на изпичане за протичането на процеса ябълчно-млечна кисела ферментация. Бутилиращата линия е внос от Италия и предоставя опция за затваряне на вината ни с винтова капачка за свежите бели и розе вина и затваряне с корк за вината, които ще отлежават в бутилка. Ето така създаваме неповторимия вкус на нашите вина.

Е, видяхте каква е историята на българското вино, сега е време за гроздобер в Шато Копса. Заповядайте при нас, за да се насладите на една незабравима разходка с файтон или каруца из нашите лозя. Ще имате възможността и да закусите сред лозята с домашно приготвени изкушения, а за финал сме приготвили гурме вечеря с дегустация на висококачествените ни вина. Не пропускайте да се запознаете отблизо с тайните на нашите вина.