Коледни традиции и обичаи в България и по света

Тъй като Българската православна църква използва григорианския календар, Рождество Христово в България се празнува на 25 декември. Основната коледна трапеза обаче се яде вечерта на Бъдни вечер. В тази статия ще ви представим традиции и обичаи свързани с празнуването на Коледа в България и по света.

Празнуваме Коледа на 25 декември.

Българите сме предимно източноправославни, но следваме григорианския календар и за нас Коледа е на 25 декември. Други източноправославни страни като Русия или Сърбия, например, празнуват Коледа на 7 януари. Коледа в България продължава три дни.  Започвайки от 25-и, когато вярваме, че Исус Христос се е родил. Следващите два дни почитаме хората с имената Христо, Христина и Йосиф на 26-ти и хората с имената Стефан, Стоян, Стефка на 27-ми.

Koledni tradicii v Bulgaria

Коледната трапеза в България

Ястията традиционно трябва да бъдат нечетен брой (обикновено 7, 9 или 11). Сол, черен пипер и захар могат да се считат за отделни ястия. Под покривката често се слагали едно време слама. Вярвало се е, че това помага за по-добра реколта през идната година.  Сервира се специален кръгъл и украсен хляб, наречен „пита“, в който има изпечена монета. На когото се падне монетата, ще има много късмет през следващата година. Хлябът обикновено се реже от най-възрастния човек по време на вечерята и го раздава на всички, които са на масата. На трапезата трябва да бъдат приготвени само постни(веган) ястия – като супа от боб, зелеви листа „сарми“ – пълнени с ориз, чушки пълнени с ориз, варено жито със захар и орехи, различни видове сладкиши, много плодове и ядки – като сушени сливи, сушени кайсии, портокали, мандарини и „ошав“ – компот от сушени плодове. Едва след полунощ се сервират и ядат ястия с не-вегански съставки! Те ще включват храни като баница и баклава.

Традициите в България

Традиционно е масата да се оставя с цялата храна до сутринта на Коледа. Някои хора смятат, че техните предци може да искат нещо за ядене през нощта. След храненето на Бъдни вечер някои хора отиват на полунощна литургия.  На Коледа (на 25-ти декември) семейството отново се събира, но този път може да има месо на трапезата, обикновено някакво свинско.

postni qstiq na budni vecher

Коледуване

След вечерята на Бъдни вечер около 12 часа в България се случва друга традиция – Коледуване. Това е ритуал, който се случва в полунощ на 24 декември.  След като е направено, ние знаем, че Коледа е тук и Исус Христос е роден.  В коледуването се допускат само млади и необвързани мъже. Те се събират в къщата на мъжа, който ръководи групата, всички облечени в специални дрехи. След като се съберат, започват да ходят от къща на къща, пеейки коледни песни за здраве и берекет.

Коледа в България се прекарва със семейството и любимите хора.

Разбира се, имаме коледно дърво, окрасено тематично и подаръци, което е най-вълнуващата част за всички, особено за децата. На Коледа, след като всеки получи подаръка си, обикновено се събираме за семейна вечеря. Там вече, както споменахме малко по-нагоре може да се съдържа месо. Едно време това е било свинско, в днешно време обаче има по-голямо разнообразие.

koledni podaruci i tradicii

Коледа във Филипините

Фестивалът на гигантските фенери (Ligligan Parul Sampernandu) се провежда всяка година в събота преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо – „коледната столица на Филипините“. Фестивалът привлича зрители от цялата страна и от цял свят. Единадесет барангаи (села) участват във фестивала и конкуренцията е ожесточена, докато всички се опитват да изградят най-сложния фенер. Първоначално фенерите са били прости творения с диаметър около половин метър, направени от „papel de hapon“ (японска хартия за оригами) и осветени от свещ. Днес фенерите са направени от различни материали и са нараснали до около шест метра. Те са осветени от електрически крушки, които искрят в калейдоскоп от шарки.

Коледа в Исландия 

През 13-те дни преди Коледа 13 сложни герои, подобни на тролове, излизат да играят в Исландия. Момчетата на Йол (jólasveinarnir или jólasveinar на исландски) посещават децата в цялата страна през 13-те нощи до Коледа. За всяка празнична нощ децата поставят най-хубавите си обувки до прозореца и различни млади момчета, облечени в традиционни исландски носии обикалят, оставяйки подаръци за добрите момичета и момчета и гниещи картофи за непослушните деца. 

koleda vuv filipinite
Представихме Ви интересни Коледни традиции и обичаи в България и по света, а ако все още се чудите какво да подарите на вашите близки хора за предстоящите празници, посетете нашия сайт и изберете най-подходящия за вас подарък с качествено българско вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *