Къде да отидем на екскурзия през есента?

Кокато настъпи листата започнат да падат остават малко топли дни висчки се вчудят къде да отидат на екскурзия през есента. България има късмета да има четири много различни сезона. Когато септември пристига, цветовете на природата се изместват от зелено към жълто, червено, а нощите стават по-уютни край камината.

България е великолепна през есента с яркочервените, оранжевите и жълтите цветове на листата, празника на виното и обновяването на културния живот в големите градове след края на лятото. Ако се чудите къде да отидете на екскурзия през есента, ето най -добрите дейности и атракции, които да включите в графика си.

Гроздобер и дегустация на вино

Отидете на дегустация на вино. Есента е най-натовареното време в годината за винарните, но и най-красивото за променящите се цветове на безкрайните лозя, които създават перфектния фон за снимки. Няколко са българските винарни, които предлагат на туристите възможността да се включат в процеса по събиране на грозде, а повечето имат и специални винени и исторически обиколки, които включват дегустация в края. Шато Копса е част от винарните, които ежегодно организират гроздобер и целогодишно предлагат дегустация на вино и е страхотно място за екскурзия през есента.

grozdober prez esenta

Разходка в планината

Вижте мистичните спиращи дъха гледки, докато се разхождате в планината.                                                                                                                                                                                             

Ако обичате есенните цветове на гората, цветната зеленина през есента, която е затопляща гледка на всеки склон за най -добри панорами се отправете към Стара планина и Родопите по всяко време на октомври, когато дъждът и студът не са толкова силни. Дори ноември е добър за снимков ден. Пирин и Рила са перфектни туристически дестинации през по-хладните месеци, въпреки че са по-скалисти и нямат толкова много дървета, за да покажат тези славни есенни нюанси.

Където и да решите да отидете обаче, тръгнете рано сутрин или прекарайте нощта в някоя хижа или заслон, а след това се събудете на разсъмване, за да видите зашеметяващата красота на пълзящата мъгла сред върховете.

 

Фестивал на тиквата, Севлиево

Екскурзия през есента в малкия град Севлиево, който е самопровъзгласилата се столица на тиквите, където всяка година се провежда специален фестивал, посветен на тази кратуна, обикновено през октомври. Тук посетителите могат да хапнат най-големия тиквеник,печени сладкиши с пълнеж от тиква и орех, да тестват сръчността си в дърворезбата на тиква или просто да се присъединят към традиционните танци.

София, за фестивалите и културата

В края на септември се бележи новият сезон на културната сцена в София, когато театрите, Операта, концертите и фестивалите се отварят отново. Ако сте любител на киното, не забравяйте да разгледате селекцията от международни филми на Международния филмов фестивал в София или да изберете документален филм от филмовия фестивал Sofia Biting Docs.

Село Ковачевица, за уютни вечери край камината

Ковачевица е едно от традиционните български села, където все още можете да изпитате гостоприемството на стария свят и където каменните къщи са останали недокоснати от векове. Да вървиш през лабиринта от калдъръмени улички на това село, означава да направиш крачка назад във времето, особено когато усетиш миризмата на дим, излизащ от комини, което означава, че просто знаеш, че в къщата ти за гости те чака затоплящ дървен огън.

kameni kushti v selo Kovachevica

 

С. Врата, Белинташ и Караджов камък

Село Врата (Врата) се намира в Родопите, на 46,5 км от Пловдив. Пътувайки с кола, ще ви трябва около един час, за да стигнете до него, тъй като част от пътуването ще бъде на някои серпентини и няма да можете да пътувате много бързо.

Във Врата има няколко хотела и къщи за гости, където можете да се насладите на елементи от типичната българска архитектура, уютни топли стаи и вкусни ястия. 

Белинташ (Белинташ) е само на 5,2 км от Врата. Това е малко плато, съдържащо следи от човешка дейност. Въпреки че се предполага, че е култово място на древните траки, целта му все още не е напълно разкрита. Достигайки платото, ще намерите много кръгли дупки, пълни с вода, както и две големи „кърми“. И спираща дъха 360-градусова гледка към Родопите и нейните цветове.

Караджов камък е на 5,8 км от Врата и също се смята за култово място и скално светилище. Огромният камък, заседнал в тясното пространство между две скали, е много впечатляваща гледка.

Karajov kamuk, selo Belintash

В България има безброй много красиви места, които са подходящи за екскурзия през есента. Шато Копса, със своите лозя е невероятно красиво място през есента и очаква новите си гости със своите актуални есенни предложенияСпрямо вашите интереси се надяваме статията да е успяла да ви помогне да изберете подходящото мястото за вашата екскурзия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *