Магията на вината в Шато Копса

Шато Копса и древните Тракийски традиции

Шато Копса е семейна винарна създадена от фамилия Минкови през 1998г. в сърцето на Розовата долина. Семейство Минкови с години изследва божествената напитка наречена вино. Вдъхновението и обичта към виното им се разпалва благодарение на хилядолетната история и земите на древните траки, известни с превъзходното си вино. Траките били едни от най-добрите майстори на вино в Европа, като те вярвали в божествения произход на виното. 

Вдъхновени от богатото минало на земите, днес Шато Копса смесва древните легенди и традиции със съвременните технологии, с които произвеждаме своето вино под бранда Шато Копса. Семейство Минкови отглеждат лозята си като собствени деца, с изключително много обич, търпение, грижа и внимание към всеки детайл. Те избрат точно Розовата долина за да отглеждат своето грозде, тъй като тя има уникален тероар, и характер, който поднася на лозята южно слънце, сладки ухания на рози, лавандула, ароматни билки и прохладния повей на Балкана.  

Шато Копса е семейна винарна и една от малкото, в които целият процес на производството на вино се извършва от тях. От гроздето до бутилката, всичко преминава през ръцете на специалистите от Шато Копса. По този начин енолозите ни следят лично всеки момент от развитието на виното и се грижат то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си. 

vinarna chateau copsa

Регионът на Розовата Долина 

Ние в Шато Копса произвеждаме вината си спрямо тероара на региона и изразяваме това, което дават самите лозя. Тероара на региона са почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на нашето грозде. Продукцията на избата на Шато Копса се състои 80% от бели вина, и 20% червени вина. 

Регионът, в който отглеждаме нашите лозя е изключително специфичен и точно заради това успяваме да произведем толкова ароматни, богати на цвят и вкус вина от различни сортове. Той е е заключен между Стара Планина и Средна гора, където климатът, слънцето и почвите създават специфичен тероар, където нашите лозя се развиват много специфично. Тези тероарни условия правят региона уникален за българското винарство, защото няма как да се повторят в останалата част на страната. Специфичното при тях е характерното по-хладно време и постоянен западен вятър, който духа целогодишно. Налице е и по-малко слънцегреене, което помага да бъде запазен плодовият характер на белите сортове и киселинността на гроздето, да бъдат съхранени ароматите и свежестта на вината. 

От голямо значение за нашето винопроизводство и отглеждане на лозята ни е ориентацията на наклона на лозето. Всеки ден проверяваме нашите лозя и се грижим за тях като за първородните ни деца. Заради капризите на геологията понякога разстояние от един метър може да се окаже граница между два съвсем различни тероара, затова изследваме всички детайли внимателно. 

Характерното вино за Шато Копса е Карловския Мискет, единствен и неповторим за региона. Карловския Мискет е автохтонен. Това означава, че се е самородил се сорт грозде и не е кръстосван с нито един друг сорт.

vino proizvodstvo

Серии вина на Шато Копса

В Шато Копса произвеждаме четири основни серии вина, като всяка от тях е измислена и изследвана от нашите енолози. Ние произвеждаме вино спрямо гроздето и сортовете, които отглеждаме. Сериите ни вина са Зейла, Шато Копса, Музикално Артистичната и лимитирана серия вина. Вината на Шато Копса са изключително интересни и всеки трябва да ги опита. Нашите серии предлагат различни вкусове и аромати и всеки може да опита и открие, този вкус, който му приляга най-добре. 

chateau copsa vina

Разгледайте всички продукти, които предлагаме в нашият онлайн магазин. Също така ви каним да посетите на място нашата изба, в сърцето на Розовата долина, където можете да дегустирате нашите вина под ръководството на професионалисти! 

Очакваме ви! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *