Мъжете пият ли розе?

Вино или  ферментиралият сок от гроздето е божествена напитка от древни времена.  Когато други плодове ферментират, за да се получи вид вино, се включва наименованието на плода, и се получават термини като „вино от праскови“ и „вино от къпини“ и тн. 

В египетски записи от 2500 г. пр.н.е. се споменава използването на грозде за производство на вино, а многобройните библейски препратки към виното свидетелстват за ранния произход и значението на тази индустрия в Близкия изток. 

В днешно време познаваме три основни вида вино. Червено, бяло и розе. Всеки вид има определени характеристики, спрямо които хората определят когат да го пият, с каква храна да го съчетаят и с какви други вина може да се комбинира. 

Има много интересна стигма сред обществото, че виното розе е “женска” напитка. Това всъщност изобщо не е вярно и няма причина, която да спре мъцжете да консумират вино розе. 

vino roze chateau copsa

Какво представлява виното розе

Розето не е специфичен вид грозде. То се произвежда подобно на другите червени вина, но времето, през което ферментира с гроздовите люспи, е по-кратко. Този намален контакт с кожата придава на розето характерния му розов цвят. 

Розето може да бъде произведено от всяко червено грозде, отглеждано във всеки лозарски район. Въпреки че напоследък е любимо в Съединените щати, от векове то е основен продукт във Франция, като в района на Прованс се произвежда повече розе от всеки друг вид вино. То е доста популярно и в Испания (където се нарича rosado), Италия (rosato) и България (rose). 

Това розово вино обикновено е купаж, което означава, че може да бъде направено от различни сортове грозде. Най-често срещаните видове червено винено грозде, използвани за направата на розе, са гренаш, санджовезе, сира, мурведр, каринян, цинсо и пино ноар. В някои случаи то може да бъде едносортово, направено от един вид грозде. В Калифорния например е известно, че розетата са едносортови и са направени със 100% грозде пино ноар.

Защо мъжете пият розе?

Преди време се смяташе, че розето е момичешка напитка, но това изобщо не е вярно. В днешно време все повече мъже се поддават на чара на розовата господарка и с удоволствие консумират вино розе с нежен розов цвят и силен ароматен вкус. Въпреки, че цвета му е розов, виното розе може да се намери в различни аромати и видове. От по-силни до по-леки, с по-голяма киселинност и с по-малка.

Можете да чуете изрази като – „Истинските мъже не пият розово”, но това не е така. Брад Пит опровергава това мислене, като споделя любовта съм към розето. Освен това много известни личности дори притежават винарски изби и произвеждат най-различни вина, включително и вино розе. Някои от тях са Антонио Бандерас, Грсм Нортон, Стинг, Доналд Тръмп, Пост Малоун. Всички те са ценители на хубавото вино и с удоволствие консумират вино розе.  

В тази статия ви разказахме за виното розе и защо мъжете могат да го консумират без да се притесняват, че ще изглеждат женствени или смешни. Розето е прекрасна напитка, както за летни мигове, така и за зимните ви вечери покрай камината. Не се срамувайте да си купите хубава бутилка розе и да се насладите на вкуса и. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *