Мускат Отонел – всичко, което трябва да знаете

Мускат винен профил

Мускатът е интересен сорт грозде. Той е много популярен из целият свят и можете да чуете различни наименования за него, като: Мускат, Мускато, Москато, Мускадет, Мускадел и Мускадин. Много хора се питат това един и същи сорт грозде ли е. Истината е, и да, и не: това, което наричаме Мускат, всъщност е по-скоро категория от различни сортове грозде Мускат. Най-често произвежданите мускати са александрийския Мускат и Мускат Блан à Petits Grains, който е най-старият в семейството. В нашата винарна Шато Копса с много любов произвеждаме Зейла Мускат. Интересно е обаче, че освен за вино в България много често се произвежда и ракия от сорта Мускат. 

Мускатът е най-известен с производството на различни по-сладки вина. Те са склонни да имат по-малко алкохоли да са по-леки. Също така Мускат може да се използва и за производство на сухи, тихи вина, пенливи роза и десертни вина. Ако искате леко и сладко, Мускатът е вашето грозде!

Какъв е вкусът на винения сорт Мускат?

Без значение как са винифицирани, вината от мускат имат опияняващи нотки на мандарина, манго, личи, жасмин, плажна роза и портокалов цвят. На вкус, очаквайте тези нотки на тропически плодове с остър портокал и по-сладка пикантност. Въпреки че вино Мускат често се сервира с торта по време на тържества, естествената сладост на Мускат стои сама по себе си и го прави перфектния следобеден вкус.

С какви ястия да съчетаем вино Мускат?

В зависимост от нивото на сладост вино Мускат, може да се съчетае с доста подправки и затова често се съчетава с азиатски ястия или по-леки индийски ястия. Леките салати и морските дарове на скара също вървят добре в това вино, особено за късния следобед или ранна вечеря.

 

Региони за отглеждане на вино за Мускат

Вместо да разгледаме регионите, произвеждащи Мускат, вероятно е по-ефективно да се отбележат районите, в които не се отглежда мискет! Това е много обилно грозде и процъфтява в умерено топъл климат, въпреки че някои щамове са по-специфични от други.

В Италия е най -известен като Мускато д’Асти от Асти в района на Пиемонт в Северна Италия. Във Франция произвежда леки, сухи вина в Елзас и десертни вина като Beaumes-de-Venise в долината Рона. В Германия може да се намери в региона Пфалц под името Muskateller и произвежда по-слаби, но все още много ароматни вина. В Австрия се справя добре в региона Вахау, а в Испания процъфтява в Пенедес. В България произвеждаме нашия Мускат в Розовата долина в раьона около град Карлово. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *