Вино със стил – Наръчник по Розе
Розе Анжелика Шато Копса

Изискано и нежно. Това е простата формула за стил. Точно такова е и Розето – бледо розов цвят, който изкушава. Правилният избор на вино във всеки момент. Цветът му акцентира и ни провокира да се замислим, по какъв начин е получен. Може би е резултат от смесица на бяло с червено вино? Нека проверим.

 

Как се прави розе: Тайната

Тайната е в ципата на гроздето – тя е основният източник на цвят, а месестата част в повечето случаи е абсолютно безцветна. Цвета на виното зависи от престоя на ципите по време на ферментация. Ако ципите и гроздовия сок остават заедно по време на цялата ферментация, по този начин  се получават червените вина, които са богати на танини и притежават плътен цвят.

Процесът на ферментация при белите вина протича единствено със сока от зърната, затова те са полупрозрачни и много ароматни. В месестата част, от която  е получен същият този сок се съдържа всичко останало, но не и цветът.

При розетата този процес е съвсем кратък. В зависимост от използвания сорт грозде, времето за ферментация с ципата протича в различен период от време. За да бъде едно вино розе според изискванията на винопроизвоителите – не трябва да бъдат пресовани заедно бели и сини зърна.

Вино със стил Розе

Производство на Розе: 3 Различни Метода

Първият начин е чрез кратка мацерация. Гроздовият сок и ципите остават да престоят заедно за период от 2 до 48 ч. При производството на червено вино този процес продължава няколко седмици. Цветът се определя от това колко време ще продължи престоя на ципите. При достигане на желания цвят – процесът се прекъсва. При този метод се използва цялото количество на сокът.

Вторият метод  за производство на розе е „ Saignée”. При него гроздето е предназначено за производство на червено вино.  Гроздовата каша престоява за кратко при температура около 15°С. Едва 10-20 % от тази каша се използват за направата на розе. Остатъкът се използва за червени вина с по-висока плътност. Получените вина са с по-интензивен цвят, ароматни и плътна структура, и ниска киселинност. Методът е традиционен за Южна Франция, в духа на тази изпитана традиция за производтсво на вино са подготвени и двата вида вино на Шато Копса „Анжелика Розе“ и „Зейла розе“.

Третият начин е чрез купажиране. Това е изключение от правилото. Метод, позволен само в Шампан за направата на добре познатите ни розови пенливи вина. За направата на някои от тези вина се използва Шардоне, към което  се добавя малко червено вино от Пино Ноар, което придава цвят и завършеност на вкуса.

 

Нюанси на розовото вино

Можете да определите цвета и нюанса на розето чрез нюансите и наситеността му. Може би сте си казвали „Колко нюанса може да има едно розе, то си е все розово?“. Да, ама не! Нюансът може да варира. Може да е розов, сьомга, луков, оранжев и др. Тези розета, които притежават малко по-тъмен цвят са по- сухи,  а полупрозрачните са сладки.

 

Виното розе: Вкусове и комбинации с храни

Едни от най- популярните розета са направени от 4 сорта грозде –  санджовезе, гренаш, пино ноар и сира. Вкусът на розето зависи от изходния сорт грозде, който е използван за направата му. Основните аромати, които можете да откриете са на ягоди, лимон, цитрус, бяла череша, подправки. Всяко вино се комбинира с подходяща храна. В случай, че сте избрали сухо розе – изберете храна, която е ароматна, богата на билки или подправки. Розето е виното, което много добре си пасва с морска храна или барбекю … определено измества бирата. Сладките розета са перфектната комбинация с десерти. За да се насладите напълно охладете розето до около 10°С и сервирайте в чаша тип лале, ако сте избрали сухо розе или в широка чаша – за сладките розета.

Розе – „женското вино“. Направено от плодовете за червено вино, изразяващи силния характер на тази напитка, и в същия момент нежен цвят, на който е трудно да се устои. На практика противоречиво и в същия момент стилно. Нашият съвет от днес е в моменти, когато с колебаете дали да изберете класиката, доверете се на чаша розе, в нея ще откриете отговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *