Наръчник по вино за начинаещи (част 1)

Виното  е изкуство, за което ви е необходимо малко повече време, за да го разберете. Представете си, че влизате в галерия. Гледате картините … и колкото повече ги наблюдавате, започвате да забелязвате определени техни черти. Същото е и с виното– колкото повече вина опитвате, толкова вашите възприятия за тази напитка се обогатяват и развиват. Несъмнено това е и пътят към това да се превърнете в експерти. Един съвет от нас за виното – доверете се на комбинацията история и напитка, често това е много сполучлива стъпка. Ако ви е любопитно още какви тайни ще ви издадем за виното и за това как да го познавате, без да бъдете експерти, продължете да четете.

Имате желание да вземете вино за вечеря или ви е необходимо тъй като ще се събирате с приятели. В случай, че го избирате за вечеря е добре да се информирате с каква храна да комбинираме различните видове вина. А за събиранията с приятели спокойно можете да се спрете на лекото и неангажиращо вино, което е много подходящо. В случай, че се колебаете в избора на вино, можете да следвате някои простички съвета и насладата ви е гарантирана.

  • Избирайте белите вина, ако се колебаете между розе и червено.
  • Младото вино е винаги по-добрият избор
  • Ако желаете да съчетаете виното с десерт – изберете сладко вино, ликьор или порто ( което отлично се комбинира с шоколад)
  • В случай, че решите да смените виното – не го правете повече от три пъти.
  • В началото на вечерята можете да стартирате със сухо шампанско и да завършите с десертно вино
  • Сменяйте чашата си за вино при всяко ново вино, за да го усетите максимално.

Подходящата чаша за вино?

Защо подходящата чаша за вино е толкова важна? Виното е напитка, която притежава аромати, които трябва да бъдат усетени. Няма идеалната чаша за вино, но има тънкости, които помагат при избора ѝ.

Чашите тип лале с леко стеснено гърло задържат и концентрират ароматите. Подходящи са за всеки тип вино. За червените вина е добре да се използва малко по-голяма чаша по обем тип „балон“. В случай, че държите на визуалните ефекти – мехурчетата при пенливите вина – изберете тесни, тънки и високи чаши.

Изсипвайки виното в чашата, не я пълнете догоре. Виното е живо и му е необходимо пространство, за да „диша“ или казано по друг начин – осигурете му достатъчно пространство, за да може да разгърне вкусовите си качества. Ето още няколко съвета от нас:

  • Червените вина, които са по-леки се сипват малко над половината на чашата.
  • При отлежалите червени вина налейте 1/3 от обема на чашата.
  • Белите вина – 3/4 от чашата
  • Пенливите вина спокойно можете да напълните почти до ръба на чашата. Техния обем спада след изключително кратко време
  • Напълнете чашата до половина, ако сервирате трапезно вино.

Наръчник и съвети за виноПравилната температурата?

Едно вино, за да изрази своите вкусови качества се нуждае от добра температура. В никакъв случай не го поставяйте на много ниски или много високи температури. Препоръчваме ви следното:

  • По- силно охладени да бъдат– розовите вина, белите вина и пенливите.
  • Червените вина охладете на температура няколко градуса по – ниска от стайната.

Когато разливате виното по чашите неговата температура се покачва. Това е в резултат на телесната температура, която притежаваме. Тя се предава чрез столчето на чашата, в която е налята напитката. Изключение правят ликьорите, при които ефектът е обратен– освобождават се аромати.

  • Друга грешка, която се допуска е при пенливите вина – често биват разливани  в охладени или замразени чаши. Това единствено може да намали ефекта на пенливост, което е тяхна отличителна черта.

Препоръчителни температурни стойности:

  • Червени вина:
  • 17-18°C – при отлежалите вина
  • 15°C – леки вина
  • 13°C – млади вина
  • Розови и сухи бели:
  • 8-10°C
  • Плодови и полусладки:
  • 12°C
  • Сладки и десертни:
  • 15°C
  • Пенливи:
  • 6-8°C

Съветваме ви да декантирате старите червени вина. По този начин се насищат с кислород и освобождават ароматите си. Да ги отворите 1-2 часа по-рано е напълно достатъчно. Ако искате да съхраните някое вино по- дълго не ви посъветваме то да бъде розе или бяло тъй като техните качества са по- малотрайни. Някои бели вина биха могли да отлежават, например:  сотерн, порто, токайски, шампанско, но зависи и от технологията, по която са направени.

Ако сте решили да съхранявате червено вино, можете да изберете младо и леко червено вино, което ще запази своите качества около 3 години. Вината „reservа” могат да отлежават до 40-50 години и колкото повече отлежават, толкова по-добри стават. Съхранявайте вината в легнало положение тъй като коркът не трябва да остава сух. По този начин бихте допуснали да навлезе кислород в бутилката, който разваля качествата на виното.

Сега, когато вече сте почти експерти по отношение на виното, можете да му се насладите максимално. Нашето предложение е да изпробвате преживяването “Wine & Paint“ или на български вино и рисуване, която набира все повече популярност и сме горди, че може да ви я предложим вече и във винарски комплекс Шато Копса.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме запалили винената искра. Нашите съвети и насоки за това как да си партнирате с виното, без да сте експерти, не спира до тук.

Към част втора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *