Наръчник по вино за начинаещи (Част 2)
наръчник по вино за начинаещи част 2

Изборът на вино, не винаги е лесен. Разнообразието от сортове вина и разновидности на бутилки и вкусове е голямо. Първо правило при избор на вино: При възможност винаги се спирайте на грозде от винарски изби. След като сте направили избора на вино, можете да прецените в каква чаша да го поднесете и знаете до каква степен да го охладите, така че да му се насладите максимално.. идва моментът, в който трябва да разберете и как да дегустирате тази божествена напитка. В тази част ще подберем най- добрите начини и техники за дегустация на вино. В този случай удоволствието е резултат от вашите усилия. Тайната тук се крие в небцето- тренирайте го повече. По този начин настройвате своите сетивни способности и започвате да разбирате повече. Преди да откриете своят фаворит след вината е хубаво да изпробвате различни червени, бели, десертни, пенливи вина, розе и други, за да се спрете на своя финалист. Ето какво трябва да знаете, за да се превърнете постепенно в един любител-винен експерт:

 

Как да дегустираме вино?

Първото и основно нещо при дегустацията на вино е да притежавате способността да помирисвате. Виното притежава сложни аромати, които трябва да разграничите. Затиснете нос, преди да преглътнете виното. Вашите вкусове автоматично се заглушават. Разчитайте на обонянието. Ако се научите да миришете добре виното, вашите способности да изолирате вкусовете и ароматите ще се развият до степен, в която ще намерите точния език да ги опишете. Това правят и винените професионалисти.

Няма точни правила за дегустиране, но вие може да си изградите такива с времето. Опитвайте! Подходете индивидуално към всяка бутилка вино. Концентрирайте се върху вида, аромата, вкуса и завършека на виното.

За да определите дали едно вино е „добро“ е необходимо да отпиете глътка. Преглътнете… след което сами можете да определите с „да“ и „не“. Да определите дали виното ви харесва е важно, но не и единственото нещо. Не бързайте с оценката. Тайната се крие най-вече в опитът ви с вино колкото повече вино тествате, толкова повече развивате уменията си да определяте качеството на вино като „добро“ или не. Шато Копса ви предлага да посетите винената ни изба, където организираме изискани винени дегустации, която ще ви помогне да се надградите като винени експерти.

При правилно дегустиране можете да определите основни характеристики за най-важните сортове грозде и към кой бленд в световен мащаб на винопроизводителите принадлежат. Способни сте да откриете и недостатъците в едно вино.

Недостатъците и как да ги откриваме?

Недостатъците на виното могат да бъдат резултат от лош процес на винопроизводство, тапа или неподходящо съхранение. Това важи за всички вина, независимо от ценовия диапазон.

При поръчката на вино в ресторант, освен мнението на сервитьора за избора на вино, бихте могли  сами  да прецените дали да върнете избраното от вас вино. Ако притежавате умението  да „помирисвате“ определени проблеми– от сорта на влажен мухъл без проблем сменете бутилката вино.

Наръчник за виноРазпознаване на различните типове вино.

Начинаещите е добре да се запознаят с типовете и сортове вина. Лесно можем да ги разпределим по винени райони. Вино се произвежда в целия свят, но държавите ги определяме като такива от  „Нов свят“ и „Стар свят“.

Към  „Стария свят“ принадлежат Италия, Франция и Германия. Това са региони с дълга история във винопроизводството. Притежават уникални характеристики на тероара, които придават на вината усещане за място /принадлежност/.

Държави като САЩ, Австралия и Чили са част от „Новия Свят“. Те са сравнително по- млади във винопроизводството. Районите в тези държави се характризират с по-горещ климат. Методите, които изплозват при етикетиране ги отличават, тъй като използват сортовете лозя, а не регионите върху етикетите.

Представяме ви основните винени региони и лозята, с които са най-известни:

  • Франция – каберне совиньон, мерло, каберне фран, пино ноар, гренаш, сира, вионие, шардоне
  • Италия – санджовезе, небиоло, барбера, москато, пино гриджо
  • САЩ – каберне совиньон, пино ноар, шардоне, мерло, зинфандел
  • Аржентина – малбек, бонарда
  • Чили – каберне совиньон, совиньон блан
  • Австралия – шираз, шардоне
  • Германия – ризлинг, гевюрцтраминер, силванер
  • Испания – темпранийо, албарино, гарнача, паломино
  • Нова Зеландия – совиньон блан, пино ноар
  • Южна Африка – пинотаж, шенин блан

Българските вина все повече повишават пазарния си дял в Европа и се нареждат дори д най-известните световни производители на вино.

Изборът на вино за някои е сложна задача. Всъщност това е последователност от лесни стъпки, в които се надяваме да сме били верни помощници. Обикновено любителите на вино след време се превръщат в едни от най-добрите винени критици, тъй като хобито може да се превърне в професия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *