Полезни свойства на червеното вино

Полезните свойства и как червеното вино влияе на нашето здраве се обсъждат от известно време. Мнозина вярват, че чаша червено вино всеки ден е ценна част от здравословното хранене, докато други смятат, че виното е донякъде надценено в своите качества. Изследвания многократно показват, че умерената консумация на червено вино намалява риска от няколко здравословни проблеми, сред които и сърдечни заболявания. Разбира се, има тънка граница между умерен и прекомерен прием на алкохол, в случая червено вино.

В тази статия ще разгледаме подробно червеното вино и неговите ефекти върху здравето на всеки, който го консумира.

alegria cherveno vino

Какво е червено вино и как се прави?

Червеното вино се получава чрез раздробяване и ферментация на тъмно оцветени цели гроздове. Съществуват  много видове червено вино, които се различават по вкус и цвят. Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Пино Ноар. Съдържанието на алкохол в червеното вино обикновено варира от 12–15%.  Консумирането на умерени количества червено вино е доказано, че носи ползи за здравето. Това се дължи главно на високото съдържание на мощни антиоксиданти, които то съдържа.

Френският парадокс

Често се смята, че червеното вино е отговорно за „френския парадокс“. Тази фраза произлиза от наблюдението, че французите имат ниски нива на сърдечни заболявания, въпреки че консумират много наситени мазнини и холестерол в своето ежедневие. Някои експерти вярват, че червеното вино е, фактора, който предпазва френското население от вредното въздействие на тези хранителни вещества.

Нови проучвания обаче показват, че диетичният холестерол и наситените мазнини не причиняват сърдечни заболявания, когато се консумират в разумни количества. Истинската причина за доброто здраве на французите вероятно е фактът, че те ядат повече пълноценни храни и живеят като цяло по-здравословен начин на живот, а не това, че консумират повече червено вино. 

levski vinyard xherveno vino

Червеното вино съдържа мощни растителни съединения и антиоксиданти, включително ресвератрол

Гроздето е богато на много антиоксиданти. Те включват ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини. Смята се, че тези антиоксиданти, особено ресвератролът и проантоцианидините, са отговорни за ползите от червеното вино за здравето на човек.

Проантоцианидините могат да намалят окислителните щети в организма. Те също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. 

Ресвератролът се намира в ципата на гроздето. Този антиоксидант е свързан с много ползи за здравето, включително борба с възпалението и съсирването на кръвта, както и намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак. Ресвератролът може също така да увеличи живота на животните, кото се използват за проучвания  експерименти.

Съдържанието на ресвератрол в червеното вино обаче е доста ниско. Ще трябва да консумирате няколко бутилки на ден, за да достигнете количеството, използвано в проучванията върху животни. А това, както се досещате, не се препоръчва по очевидни причини. 

Ако пиете вино само за съдържанието на ресвератрол, тогава получаването му от добавка може да е по-добра идея. 

cherveno vino i zashto e polezno

Червеното вино може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и ранна смърт

Малките количества червено вино са свързани с повече ползи за здравето от всяка друга алкохолна напитка. Изглежда, че има J-образна крива, която обяснява връзката между приема на вино и риска от сърдечни заболявания. Хората, които пият приблизително 150 мл. червено вино на ден, изглежда са с около 32% по-нисък риск от непиещите. По-високият прием обаче значително увеличава риска от сърдечни заболявания. 

Пиенето на малки количества червено вино може да намали риска от сърдечни заболявания, като спомага за задържането на „добрия“ HDL холестерол в кръвта. Окислителните щети и окисляването на „лошия“ LDL холестерол също могат да бъдат намалени с до 50%.

Някои изследвания показват, че хората, които вече са изложени на висок риск от сърдечни заболявания, като възрастните хора, могат да се възползват още повече от умерената консумация на вино. Освен това, пиенето на 1 до 3 чаши червено вино на ден, 3–4 дни от седмицата, може да намали риска от инсулт при мъжете на средна възраст. Друго проучване също така показа, че консумирането на 2-3 чаши диханчолизирано червено вино на ден може да понижи кръвното налягане.

Много проучвания показват, че умерените пиещи вино са с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, в сравнение с непиещите или пиещите бира и спиртни напитки

Други ползи за здравето от пиенето на червено вино

Червеното вино е известно с няколко други ползи за здравето на човек, много от които се дължат на мощните му антиоксиданти.

Консумацията на червено вино е свързана с:

Намален риск от рак: Проучванията показват, че умерената консумация на вино е свързана с намален риск от няколко ракови заболявания, включително рак на дебелото черво, базалните клетки, яйчниците и простатата.

Намален риск от деменция: Пиенето на 1–3 чаши вино на ден е свързано с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер.

Намален риск от депресия: Изследване на хора на средна възраст и възрастни хора показва, че тези, които пият 2–7 чаши вино на седмица, са по-малко склонни да изпаднат в депресия.

Намалена инсулинова резистентност: Пиенето на 2 чаши дневно редовно или дискохолизирано червено вино в продължение на 4 седмици може да намали инсулиновата резистентност.

Намален риск от диабет тип 2 при жените: Умерената консумация на червено вино е свързана с намален риск от развитие на диабет тип 2 при жените.

Изглежда ясно, че умерените количества червено вино могат да бъдат полезни за вас. Но е много важно да не забравяме, че консумацията на алкохол трябва да бъде в умерени количества и тя може да се извършва само от хора навършили 18 години. Ако вие имате навършени години и искате да разпуснете с чаша хубаво червено вино, разгледайте нашия онлайн магазин където имаме много предложения с различни сортове вино! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *