ПРАЗНИК НА РОЗАТА
Всяка година, в последната събота на май, Карлово е столица на най-красивото и уханно цвете – розата.
В Шато Копса празникът започва с ритуала “Розобер” – събуждаме се в ранни зори заедно с нашите гости и приятели за да отидем с конски впряг до розовите поля в близост до Шато Копса. Млади девойки, чиито пъстри народни носии се сливат с цветовете на гюловите храсти, a гласовете им огласят ведрото синьо небе с народни песни, ни посрещат с топла питка и мед. Какво по-хубаво и романтично от това да закусиш сред розовите поля с поглед към Балкана в ранно утро. Шеф-готвачът на Шато Копса се е погрижил за домашо приготвените и току-що изпечени лакомства за закуска – баница, мекици, топли кроасани и курабийки.
От градините с рози, отиваме на посещение в розоварна- там, където нещата се случват, където розовите листенца се превръщат в скъпоценното розово масло, разнесло славата на България по света.
Празникът се пренася на централния площад на Карлово. Там на ръце млади момци носят Царицата на розите – най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс.
С венец от рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро.
По традиция на този ден се открива художествена изложба, на открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество.
Гости от цял свят се стичат в този последен уикенд на май в Карлово за да се насладят на автентичния и уникален само за България празник на Розата.
ПРАЗНИК НА РОЗАТА
Всяка година, в последната събота на май, Карлово е столица на най-красивото и уханно цвете – розата.
В Шато Копса празникът започва с ритуала “Розобер” – събуждаме се в ранни зори заедно с нашите гости и приятели за да отидем с конски впряг до розовите поля в близост до Шато Копса. Млади девойки, чиито пъстри народни носии се сливат с цветовете на гюловите храсти, a гласовете им огласят ведрото синьо небе с народни песни, ни посрещат с топла питка и мед. Какво по-хубаво и романтично от това да закусиш сред розовите поля с поглед към Балкана в ранно утро. Шеф-готвачът на Шато Копса се е погрижил за домашо приготвените и току-що изпечени лакомства за закуска – баница, мекици, топли кроасани и курабийки.
От градините с рози, отиваме на посещение в розоварна- там, където нещата се случват, където розовите листенца се превръщат в скъпоценното розово масло, разнесло славата на България по света.
Празникът се пренася на централния площад на Карлово. Там на ръце млади момци носят Царицата на розите – най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс.
С венец от рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро.