Тайните на Шато Копса в списание “Forbes”
Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса

Списание „Forbes” е четиво за всеки съвременен мениджър, предприемач и инвеститор, който се интересува от новостите в света на бизнеса. От списанието получаваме необходимата информация от света на бизнеса.

Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса

„Ние инвестираме основно наши пари, което не ни позволява голям мащаб, но имаме спокойствие“ – тези думи са на вдъхновителите и създателите на Шато Копса, които бяха отразени в списание „Forbes” със специална тема „Дигитализация на бизнеса“. Вижте част от интересната история на Шато Копса, която собствниците споделят в интервю с „Forbes”.

Всъщност идеята за Шато Копса се ражда заедно с амбицията за семейната традиция, а именно да се възроди винопроизводството. Днес замъкът „Копса“ се превръща в една от най-посещаваните дестинации за винен, исторически и културен туризъм.

Шато Копса в списание форбс forbes - винарски комплекс, вино zeyla

 

Кой стои зад „Шато Копса“?

Семейните традиции се продължават от Минко Минков и дъщеря му Петя Минкова, които са горди наследници от стар български род. След като 20 години е бил директор на винпром „Розова долина“ в Карлово, Минко Минков, разказва на Forbes, откъде идва интересът му към лозята и виното. Всъщност, всичко започва от хобито на Минков и желанието му на семейната трапеза да стои висококачествено вино. Така той започва да изкупува все повече лозя, докато се оформя голям лозов масив. С времето това хоби започва да отнема от времето и финансите му. Затова семейното решение е да създадат собствен бранд, тъй като отглеждат сами суровината.

 

Марката „Zeyla”

Шато Копса в списание форбс forbes - винарски комплекс, вино zeyla

 

Всеки сорт грозде е представен под марката „Зейла“. Всъщност името произлиза от древните тракийски времена. Траките пиели вино с омайни билки и поради това изпадали в екстаз и дълги разговори с боговете. Тази напитка те нарекли „Зейла“. Когато решават да създадат свой собствен бранд, Петя Минкова, за да получи необходимите знания за винопроизводството, които да помогнат при развитие на семейния бизнес, записва да учи в Лондон, в академията „Wine & Spirit Education”. След това се поражда и идеята за собствен бранд „Зейла“.

„Установихме, че лимитираните вина се приемат много по-добре от клиентите. Високият клас вино е по-ценно, печалбата е по-висока и носи престиж“ – Петя Минкова.

Затова днес Шато Копса е бранд с лимитирани висококачествени купажни вина.

 

Замъкът Шато Копса

Шато Копса в списание форбс forbes - винарски комплекс, вино zeyla

Идеите за развитие, обаче не свършват до тук. Минко Минков решава до лозята да има шато, в което да се представят и продават вината. Тук се поражда и идеята за Винен туризъм. Но той иска нещо много по-различно от масовките, иска да е нещо изцяло българско. Може би замък?! И ето днес как изглежда Шато Копса – замък, изграден от автентични строителни материали, огромни камъни, дъбови греди от изоставени къщи и стари тухли. Уникалната постройка е основната част, която превръща Шато Копса в най-посещаваната дестинация, подходяща както за провеждането на тиймбилдинг, така и за винен туризъм. Копса е нещо различно, нестандартно и интересно за хората. Ако сте любопитни да видите отблизо нашите лозя и искате да опитате качествено вино, елате на нашия винен туризъм в Шато Копса.

И още..

„Мезон Копса“ е последната идея, която се осъществи. Петя Минкова влага цялото си вдъхновение като смесва традиционното с модерното и създава арт хотел „Мезон Копса“.

„Това не е просто хотел, в който да почиваш и да изкараш уикенда, а място със собствена визия и характер, към което трябва да имаш отношение.“ – казва Петя Минкова.

Замъкът и прекрасните лозя се превръщат в исторически, културен и винен туризъм. Двамата инвестират своите средства и  са по-спокойни. За сега не смятат да развиват бизнеса в по-голям мащаб и затова залагат на качеството.

„Нашата цел е качеството и с това ще пробием“.

Благодарение на списание “Forbes”, със специалната тема „Дигитализация на бизнеса“, може да научите за тайните на великолепния замък Шато Копса и за историята на омайните вина.

Вижте какво разказа Forbes за нас:

Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса

Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса

Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса

Списание forbes септември 2018 - винарски комплекс копса