Топ 5 филма, които трябва да гледат винолюбителите
5 филма за вино

Ето една тайна, която много от вас сигурно не са чували- виното е страхотно не само за пиене, но и за гледане! Много приятен начин да прекарате вечерите, когато ви се стои вкъщи и ви се гледа нещо интересно, е да си пуснете някой от петте филма за вино в нашата специална селекция. Разбира се, преживяването ще бъде пълноценно само ако си приготвите бутилка вино и нахраните всичките си сетива.

Това са филмите, които винарски комплекс Шато Копса сме подбрали за вас и които задължително не бива да пропускате:

 

1.) „Добра година“/ „A Good Year“ (2006)

Това е един от филмите, в които има от всичко по малко- комедия, драма, романтика и, разбира се, вино. Лондонски брокер наследява шатото и винарския комплекс на чичо си в живописната френска провинция Прованс, където е прекарал голяма част от детството си. Естествено, първата му идея е да продаде новополученото имущество, но за да го направи, трябва първо да отидем и да постегне имота. Естествено, заобиколен от красотата на френската природа, чудесните вина във винарския комплекс на чичо си и чаровната сервитьорка Фани, с която се запознава там, главният герой преоткрива себе си и решава да започне да поднови живота си, вместо имението!

„Добра година“ е филм за израстването, за това как никога не е късно да се променим и да бъдем по-добри. Чудесна компания за него би била бутилка 8TH Мерло и Каберне Совиньон от специалната лимитирана селекция на Шато Копса.

Филм за вино и винопроизводството

2.) „Отбивки“/ „Sideways“ (2004)

Класически сюжет – двама мъже на средна възраст, които са доста разочаровани от живота, потеглят на едноседмично пътуване из винарските комплекси из Калифорния. Единият от тях, Джак, ще се жени, когато се върнат от приключението, и неговият кум Майлс, който е голям ценител на вината, е замислил последната му „свободна“ седмица да бъде като ергенско парти, изпълнено със забавления, релакс и много пиене на вино. Това, което двамата приятели не очакват обаче, е че по време на това пътуване те ще открият нещата, които толкова дълго са им липсвали- любов, свобода, самите себе си. И, разбира се, страхотно вино!

„Отбивки“ е неостаряваща винтидж комедия, която ще ви накара да се отпуснете и да усетите приятно пареща носталгия за отминалите дни. Препоръчваме Шато Копса Шардоне Сингъл Винярд за още по-освежаваща атмосфера.

филми подходящи с чаша вино

 

3.) „Тайната на Санта Витория“/ „The Secret of Santa Vittoria“ (1969)

Всички знаем, че виното става по-добро с годините. Е, понякога същото важи и за филмите- „Тайната на Санта Витория“ е сравнително стар филм, но качествата му са се запазили непокътнати. Дори е по-интересен за гледане сега, защото ни дава възможност да надникнем в работата на винарски комплекс преди половин век. Действието се развива в красивото италианско селце Санта Витория, където местните се опитват да скрият милион бутилки с вино от нацистите през Втората световна война. Те решават да запечатат бутилките в древна римска пещера. Но ще успеят ли да го направят така, че да не бъдат разкрити от фашистите?

„Тайната на Санта Витория“ е истинско бижу и има две номинации за наградите Оскар. Отлежалият филм изисква отлежало вино за компания – Шато Копса Кюве Руж е идеалния избор.

Тайната на Санта Витория-  5 филма за вино

 

4.) „Разходка в облаците“/ „A Walk in the Clouds“ (1995)

Няма как да минем без този класически филм за вина. Заснет е в разкошните винарски комплекси в долината Напа в Калифорния и си струва гледането дори и само заради незабравимите гледки. Но далеч няма само това да предложи… Сюжетът е вълнуващ- женен войник се завръща от Втората световна война и случайно попада на бременна жена, която се страхува да се прибере вкъщи при родителите си с издут корем, но без съпруг. Двамата се представят за семейство, а младият войник постепенно започва да се влюбва във винарския комплекс и работата в него, начина, по който хората живеят там… както и в младата дама.

„Разходка в облаците“ е филм, който няма как да ви остави безразлични. Съчетава се чудесно с чаша Страдивариус Селекшън Руж и различни червени меса или сирена за мезе.

Разходка в облаците- 5 филма за вино

 

5.) „Ти ще бъдеш мой син“/ „Tu seras mon fils“(2011)

В този филм става въпрос за един наболял проблем във винарните с богата история – наследството. Пол е собственик на винарски комплекс. За него виното не е само работа, то е и неговата страст и вдъхновение. Синът му работи във винарския комплекс заедно с него, но двамата имат напрегнати отношения и бащата не вижда в него мечтания наследник на делото на живота му. Конфликта между двамата се изостря още повече, когато синът на доверения мениджър на Пол се връща от Калифорния, за да се грижи за умиращия си от рак баща, и Пол решава, че той е идеалния наследник на винарския комплекс…

„Ти ще бъдеш мой син“ е едновременно докосваща семейна драма и вълнуващ трилър, и определено ще ви държи на тръни до края. Препоръчваме да го съчетаете с бутилка леко вино, като например Арлекино Совиньон Блан.

"Ти ще бъдеш мой син" 5 филма за вино