Топ 7 забележителности около Сопот и Карлово

Карлово и Сопот са разположени в Карловската долина, която заедно с Казанлъшката котловина образуват известната Розова долина. Двата града придобиват популярност заради активното си участие по време на Българското възраждане. Освен с историята си, Карлово и Сопот привличат хиляди туристи всяка година заради многото забележителности, които могат да се посетят в района, красивата природа и винения туризъм.

Продължете да четете статията, ако искате да разберете кои са десетте най-интересни локации в районна и защо трябва да ги посетите.

Къща музей – Иван Вазов

Родната къща на патриарха на българската литература се намира в центъра на Сопот. Построена още през 18ти век, къщата изгаря през 1877г., когато Сопот е опожарен по време на Руско-турската освободителна война. Години по-късно, през 1920 г., по-време на празненствата по случай 70-годишнината от рождението на автора, възниква идеята за възстановяване на родния му дом.

Строежът започва през 1931 г., а на 6 юни 1935 г., къщата е открита тържествено като музей. Къщата носи възрожденския дух и е реставрирана използвайки информация от творчеството на Вазов, както и сведения от роднини на автора. Обявена е за паметник на културата през 1964 г и е е част от 100-те национални туристически обекта.

Радино училище

Радиното училище е едно от първите девически училища в България и е построено през 1850 г. Изгаря по време на Руско-турската война заедно с голяма част от Сопот. Само 2 години по-късно, през 1879 г., е възстановено.

Училището придобива популярност заради участието си в романа на Иван Вазов – “Под игото”. От името на една от главните героини – Рада Госпожина идва и името на училището. Една от най-запомнящите се глави на романа “Радини вълнения”, в която проследяваме годишния изпит на ученичките на Рада се разиграва именно в това училище.

В днешно време, посетителите на музея могат да видят автентична класна стая от периода на Възраждането.

Къща музей – Васил Левски

Родното място на апостола на свободата е локация, която всеки българин трябва да посети. Построена е през 18ти век от дядото на Васил Левски – Кунчо Иванов. Къщата е реставрирана през 1933 и отворена като музей през 1937г.

В музея, освен типичната за периода къща, могат да се видят и вещи, документи и снимки, свързани със семейството, живота и делото на Васил Левски. През 2000-та година в музейния комплекс е построен мемориален параклис в памет на Апостола.

Водопад Сучурум

Любителите на природата могат да посетят водопад Сучурум, който се намира само на около един километър северно от Карлово. Водопадът предлага красиво място за отдих и достъпът до него е лесен. Можете да паркирате колата си наблизо и да извървите последните около 500 метра пеша. Районът е любимо място за почивка на местните, които през лятото често отиват на разходка или пикник за да се скрият от горещите летни дни.

Екопътека „Видимско пръскало“

Само на няколко километра от Карлово, любителите на походите могат да намерят началото на екопътека “Видимско пръскало”. Дължината на пътеката е около 16 километра и разкрива голяма част от красотата на Стара Планина. По време на похода, посетителите ще могат да се насладят на уникални пейзажи, свеж въздух и красива природа.

Самият преход отнема около четири часа, но маршрутът е лесен и няма опасни участъци. Идеален е дори и през летните жеги, тъй като гъстата букова гора и минаваща река Пръскалска осигуряват нужната прохлада.

По време на прехода, ще стигнете и до едноименния водопад – Видимското пръскало. Височината му е над 80 метра, което го прави втория най-висок водопад в България след Райското пръскало.

Църква „Свети Николай“

Църквата е издигната през 1847г от майстори от Карлово и Брацигово. Освен с красотата си, църквата добива популярност заради ужасяващите сцени, които се разиграват в нея през 1877г. Там на 20-ти юли са избити мъже, жени и деца, които се опитали да се скрият от османските набези.

Една от иконите на света Богородица се отличава от другите с това, че по нея могат да се забележат множество драскотини от нож останали от набезите. Друг интересен факт за църквата е, че в нейния двор може да бъде видян гробът на майката на Васил Левски – Гина Кунчева.

Лифт Сопот

Лифт Сопот е най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990м. Линията се състои от две части:

Първата започва от покрайнините на град Сопот, близо до Сопотския манастир „Възнесение Господне“ и достига в местност „Почивалото“, като преодолява денивелация 832м. Втората част е от местност Почивалото до района на хижа „Незабравка“.

Лифт Сопот се намира на 10 минути от Шато Копса и е чудесен избор за разходка по време на вашата почивка при нас!

Розовата долина и нейните околности не са изпълнени само с изключителна природна красота, но и с много исторически забележителности. Ако обмисляте пътуване в района, не се чудете и отседнете в замъка на Шато Копса. Не само ще можете да се насладите на незабравима почивка сред природата, но ще имате възможността да дегустирате нашето бутиково вино, произведено в семейната ни винарна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *