Важна ли е цената, когато става въпрос за вино?
Колко е важна цената на виното?

Евтините вина не винаги са с добри качества. Но, ще се изненадате колко струва една бутилка добро вино в България.

Според търговски експеримент, цената на доброто вино в България, преди 10 години е била 6-10 лв. за бутилка. Днес резултатът е сходен и много от добрите вина в България, като тези на Шато Копса, могат да се открият на цена 7-15 лв.

Какво определя цената на виното?

Всъщност, виното произведено в големи количества, е с ниска цена, докато бутиковото вино е в малки количества и затова е с висока цена. Виното, по отношение на стойността му, е като бижутата на дамите. Ако при бижутата масовото производство е на ниска цена, защото моделът се среща често, а уникатите са скъпи, защото са единични бройки, то и при виното, широко разпространеното като реколта, е по-евтино от това, произведено от малък лозов масив. Най-скъпите вина, са единични бройки в света. Затова са на толкова висока цена.

Например виното, произведено в Европа, преди да се заразят лозята с филоксера и да се внесат насаждения от Америка, е скъпо, защото няма запаси от него. Отдавна е изпито, като хората не са си представяли, че лозовите масиви, ще бъдат нападнати от тази болест и ще се наложи традиционните сортове да бъдат заменени с други, внесени от Новия свят.

За сравнение, американското вино от същия период, е по-евтино от европейското.

Колко важна е цената на виното?

 

Българските вина

Обикновено, вино на цена под 5 лв., не е от най-добрите, които могат да се открият. Това е така, защото вероятно за този тип вино, е изкупена суровина, грозде, с по-ниска цена и по-лоши вкусови и винарски качества. Не е отделено внимание на зреенето на гроздето, като например периодично да се подрязват лозите, да се обработват, така че чепките да има добра захарност.

Но, понякога има и изключения. През зимата на 2017/2018 г., на пазара можеше да се открие вино за 4-5 лв. бутилката и добри качества, заради добрата реколта, от която е направено.

Само за няколко месеца, виното скочи, като цена. По традиция, по-ниски цени държат бялото вино и розето, в сравнение с червеното вино.

Обикновено бутилка добро червено вино, може да се намери за 7 лв. бутилката, докато розето е около 6 лв., а бяло вино има и за 5 лв.Но отново отбелязваме, че скъпото вино е такова, заради неговата рядкост на пазара.

Ние, от шато Copsa, предлагаме вино на конкурентни цени. Нашият бизнес е семеен. Ние, от фамилия Минков, сме закърмени с любовта към правенето на вино. Тя се предава от поколения при нас, още откакто Иван Дидов Минков, представител на нашето семейство, работи във винпром „Розова долина“.

Виното, което предлагаме е пивко, ароматно и на добри цени. То не е от онези евтини вина, които подбиват цените на пазара, но е вино, по джоба на средностатистическия любител на тази напитка.

Лъскавото вино

За какво трябва да внимаваме, при покупката на вино? Това е т.нар. лъскаво вино, което се продава без етикет на търговците на едро и след това се преетикетира. Затова се нарича лъскаво, защото бутилката е лъскава, без етикет. Това, макар и не много честа практика, е риск, за който трябва да внимаваме. Преди да купите вино, проучете винарната, която го произвежда. Обърнете внимание на етикета, показан на снимки в интернет. Информирайте се за цените и реколтата, и ако нещо не съвпадне, по-добре се насочете към друго вино.

 

Тоталните разпродажби

Ако вино е на тотална разпродажба, не означава, че е лошо. Най-вероятно винарната, която го е произвела, има презапасяване с него и иска да си освободи склада. Понякога има тотална разпродажба на вино, което не е в сезон, като червено вино през лятото и розе, през зимата. Също така, в тази ценова акция, могат да попаднат и вина от рядък сорт, за които няма добро търсене, поради тяхната непопулярност или нетрадиционни вкусови качества.

 

Хитър трик

Можем да се запасим с вино, което в момента е извън сезона и е на ниска цена, за да отпием от него тогава, когато е най-подходящо да бъде консумирано. А също можем да си закупим виното от винените излишъци на някоя фирма, което не е непременно с лоши качества, а е само в големи произведени количества.

Ако искате и вие да опитате от нашите продукти, разгледайте каталога ни с вина на нашия уеб сайт.