Пътеводител на видовете ракия

Пътеводител за видовете ракиеве напитки

Ракия или rakija на сръбски е традиционна високоалкохолна напитка популярна у нас, в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Турция и други държави. Всяка страна на Балканския полуостров разглежда дестилата като своя национална напитка. Въпреки че  ракията е уникална по рода си напитка, която често на запад наричат “плодово бренди”, ракията се произвежда по различен начин според регионалните традиции, местните суровини, методите на дестилация и законодателството на всяка конкретна територия. Съдържанието на алкохол в ракия обикновено е 40% ABV, но домашно произведената ракия може да бъде по-силна (обикновено 50%). В България много домакинства приготвят домашна ракия за собствена консумация. Алкохолната напитка е част от културата, кухнята и бита на българския народ. 

У нас ракията може да бъде произведена от различни плодове в зависимост от условията и плодовитостта на региона. Най-популярните сортове ракия у нас са: Гроздова ракия, Мускатова ракия, Сливова ракия, Кайсиева и Прасковена ракия, както и Крушова и дори ракия от Ечемик. Рецептите за ракия имат вековна история и традиция. Всеки регион в страната има свой вариант и тайна на подправките и съставките на алкохолната напитка. В много региони можете да откриете ракии с анасон, билки, мента, орехи, мед, диви череши, вишни и други. 

Българите обикновено разделяме ракиите на две категории: гроздова ракия и други плодови ракии например с дюли, праскови и още. Време е да разгледаме всеки сорт отделно и да разберем основните разлики във всеки вид от популярната национална напитка. 

Видове ракия в България

Гроздова ракия в българия

Гроздова ракия

За направата на хубава гроздова ракия на първо място ви трябва добро грозде. За създаването на този вид ракия е нужен бял, ароматен сорт грозде като Червен Мискет, Совиньон Блан, Димят, или Мускат. Мускатовата ракия е вариация на Гроздовата Ракия произлизаща от този специфичен сорт грозде. Ако ракията се прави на базата на вино, на български суровината се нарича “джибри” дестилира се до достигане на 65% алкохолно съдържание. Усещат се плодови и цветни ухания.

В България можете да опитате различни варианти на Гроздова ракия, тъй като рецептата на производителите винаги варира според региона и особеностите на местността. 

Задължително е да пробвате Мускатова ракия, ако се намирате в региона на Карлово. Специфичните климатични условия позволяват на гроздето да се развие изключително благоприятно, поради което вкусът на ракията е мек и плътен. 

Карловския Червен Мискет е един от най-популярните сортове българско грозде, което се радва на изключителна популярност и в чужбина. Нашите вина, но и ракиите направени със сорта Мискет са неизменна част от работата на винопроизводителите в Карловския регион. Ракията от Червен Мискет е препоръчително да се консумира, както за аперитив, така и за дижестив. 

Сливова ракиена напитка

Сливова Ракия 

Сливовата ракия е много ценна у нас, съществува легенда, според която рецепта за сливова ракия се е пазела в тайна от монасите на Троянския манастир. Майсторлъка по направата на този сорт ракия се пазел в дълбока тайна от монасите на манастира. Дълги години те успявали да запазят рецепта, която става популярна през 18ти век. Традиционно ракията се прави от ферментирал сливов плод и множество различни подправки. В различните региони на България се поставят съставки специфични за областта. Често сливовата ракия се характеризира с високо съдържание на захар, което се дължи на сладостта на този прекрасен плод.  

Този сорт ракия се прави в много държави от Балканския полуостров и извън него, включително Сърбия, Полша, Чехия, Македония и други. 

Алкохолна напитка с кайсии

Кайсиева Ракия 

Кайсиевата ракия е прекрасен вид ракия известен в Добруджанско, Дунавско и други райони. Твърди се, че кайсиевата ракия е една от най-трудните за направа ракии. Въпреки това, ако познавате тънкостите на кайсиевата ракия, включително бавното варене можете да я направите и да й се насладите, както подобава. Кайсиевата ракия често се разглежда и подготвя като премиум серия от алкохолните напитки в страната. Тя се прави чрез блендиране на най-добрите бъчви с кайсиев дестилат  и отлежава около и над 3 години. Колкото по-добре е съхранен ароматът й, толкова по-високо оценена е течността. 

Към кайсиевата ракия се добавят различни подправки и аромати включително ванилия, карамел, леко ванилов и дъбови нотки. 

Тя се отличава й с малко по-висок алкохолен градус особено, ако е приготвена в домашни условия. Тези качества носят усещане за стопляне и демонстрират характера на ракията. 

Пътеводител за ракии

Прасковена ракия 

Прасковената ракия има отличен аромат и вкус. За направата на алкохолът са нужни качествени и добре гледани праскови, захар, мая, вода и разбира се тайната на прасковената ракия са скритите в нея малини. Не трябва да се прекалява с тях, тъй като прасковата е главният герой, но много производители твърдят, че малко малини в комбинация допринасят за прекрасния аромат, който очакваме всяка алкохолна напитка от праскови да притежава. 

Прасковите за алкохолната напитка ферментират 2 дни, след което се филтрират и дестилират. Когато е готова можете да се насладите на една страхотна ракия

 

Ракия от круши

Крушова Ракия 

Крушовата ракия е една от най- вкусните и ароматни ракии, които се дестилират у нас.

Алкохолната напитка е плодов дестилат, който се отличава със своя нежен плодов вкус и характерен аромат на круши. Крушовата ракия преминава през две или три етапна дестилация, последвана от определен етап на зреене, което придава на питието сладък аромат, вкус и мекота. Зад производството й често стоят много дълги семейни традиции, предавани от поколение на поколение. Обикновено е по-лека по отношение на алкохолното съдържание в сравнение с други сортове като Гроздовата ракия например. Крушовата често варира около 40%, но рядко е по-градусова. 

Тя е много подходяща за консумация като аперитив с различни сирена, меса и деликатеси.  

Рецептите на ракия са вековни и всяка част на България има свое разнообразие и тайни съставки. Излишно е да казвам, че всеки път резултатът е изискан, а опитът е уникален. Възможно е да ви хареса всяка една от гореизброените алкохолни напитки, но ни позволете да ви насочим да избирате български ракии. У нас традицията за тяхното производство и дестилации е с дълбоки корени и в резултат ракията ни е от най-високо качество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *