Наръчник по Мерло за начинаещи

Когато става дума за червено вино едва ли има по-сигурен залог от Мерло. Балансирано, гладко и лесно за комбинация с други сортове, Мерло е вино, което лесно ще се хареса на повечето хора. За съжаление, с времето Мерлото си е спечелило лоша репутация в резултат на евтини, некачествени бутилки, заливащи пазара. Мерло придобива силна популярност още през 19ти век, което окуражава масовото му разпространение и в резултат пазарът е залят с множество бутилки от този сорт червено грозде. Но при условие, че сте готови да се отклоните от отъпканата пътека, вероятно ще намерите множество поразително вкусни примери за това вино. 

Мерло до ден днешен стои в сянката на Каберне Совиньон. Време е да отдадем заслуженото уважение и оценка на това прекрасно червено грозде. Мерло е първокласен сорт, който се радва на обожание сред винените експерти и сомелиери. Във винения свят то седи на много високо стъпало на сцената на винопроизводството. 

В този наръчник ще ви разкажем за произхода, историята, състава и характеристиките на Мерлото, както и как да го съчетаете с различни храни и как да го сервирате. 

Профил на вкуса Мерло

red wine merlot

Мерло се характеризира с меката си текстура и лесен характер за напредване на плодовете. Помислете за зрели сливи, летни плодове и нотки на ванилия и подправки. Брилянтно гъвкав, това е гроздето, което стои зад много ценни всеки ден червени, както и някои от най-скъпите вина в целия свят. Сам по себе си, той произвежда сочни, меки, пухкави червени, но също така играе важна роля в смеси, особено с Каберне Совиньон; тук приятелският плодов вкус на Мерло уравновесява по-очевидните танини и структура на каберне. 

От своя плодов аромат до мекото и елегантно тяло, виното Мерло впечатлява ценителите от векове. Поради разнообразната си гама от стилове, Мерлото блести както като смесително вино, така и като самостоятелна единица. Сравнително по-ниското съдържание на танини на гроздето му го прави гладко и достъпно допълнение към всяко ястие. Ако тепърва прохождате в света на виното и търсите своето любимо вино, потърсете хубава бутилка Мерло. То е нещо като хамелеонът на вината поради сладкия му, приятен вкус и комбинативност с различни храни и други сортове вино за сдвояване.  Перфектна възможност за онези, които тепърва започват да пият червени вина и са начинаещи. Мерло е лесно за пиене червено вино, което може да допълни широк спектър от ястия. 

Мерло се характеризира с мека текстура с вкус на зрели сливи, летни плодове и аромати като шоколад и ванилия.

История и приключения- Мерло

the history of merlot red wine

В едно малко населено място в красива Франция наречено Бордо се раждат няколко различни сорта вино, на които се радват ценителите на виното до ден днешен по целия свят. Прохождайки във вселената на виното, Мерло придобива популярност благодарение на поддържащата си роля към Каберне Совиньон, тъй като най-често то е използвано като сорт, който допринася за мекотата на Каберне. Симбиозата между Каберне Совиньон и Мерло до световноизвестната смес, която от векове радва любителите на виното. Мерло придоби популярност като мощно блендиращо вино и започна да се разпространява по целия свят. Въпреки че процъфтява във Франция, част от успеха на Мерло е неговата адаптивност, която му позволява да расте в региони по целия свят. 

Чак когато Мерло стига до Калифорния то оживява напълно.Калифорнийците разбират за първи път силата на гроздето му като самостоятелен боец. Лозарите в Калифорния започват да разработват 100 % сортове Мерло. Благодарение на  любовта на американците към лекотата и мекота му, както и по-ниските нива на танин, Мерло днес носи гордо името си върху милиони бутилки по света. Не бива да виним това невероятно вино за неговия спад, след огромната известност, която си спечелва около още в началото на 20ти век. Всеки станал толкова известен е имало и своите моменти на падение. Ценителите знаят, че хубавото Мерло е незаменимо!

Как се прави Мерло?

the process of making merlot red wine

За да започне процесът на винопроизводство на Мерло, лозарите се грижат да отстранят всички стъбла от гроздето, за да намалят нивото на танин и горчивината на виното. Мерло гроздето ферментира при 82 до 86 градуса по Фаренхайт с ципи, което придава на виното богат червен цвят. 

Мерло е средно отлежаващо вино. След процеса на ферментация, винопроизводителите съхраняват Мерло в дъбови бъчви при температура около 25-27 градуса по Фаренхайт. Обикновено този процес тече между 7 и 12 месеца. Остаряването на Мерло в дъб добавя още танини към тялото му, а перфектния баланс е това, към което всеки лозар се стреми. 

Както при всяко вино, лозарите могат да правят вариации по време на процеса, за да променят вкусовия профил на Мерло.

Комбинация на Мерло с храни

how to combine merlot red wine with food

Виното си пасва с голямо разнообразие от храни, поради централната си позиция в средата на спектъра червените вина. Сигурно мислите, че то би се комбинирало най-добре с червени меса, но като цяло Мерло се сдвоява прекрасно с добре изпечено пилешко и други леки меса, както и леко подправени тъмни меса. Вкусовите качества на Мерло го правят героя на всяка изискана вечеря. 

Някои от най-добрите протеини, които да съвпадат с Мерло, са в категорията за средно тегло. Помислете за печена патица, пуйка и постни разфасовки говеждо месо.

5 интересни факта за Мерло

five interesting facts about merlot

Нали ви казахме, че ценителите на вино обожават бутилките 100 процентово Мерло. Говори се, че американския филмов режисьор Франсис Форд Копола, създателят на трилогията ,,Кръстникът’’ е истински фен на Мерло. 

Жан Чарълз Буасе – френски лозар и собственик на колекцията Boisset, която управлява 28 винарни в Калифорния, Франция и Канада нарича Мерло “едно от най-секси вината” в интервю от 2013. Той го описва като “френска целувка” .

Мерло е най-засаденият сорт във Франция, района Бордо. 

Този вид червено грозде е сладко и количеството захар в една часа се равнява на 125 калории. Ако спазвате сериозна диета, оставете Мерло за дните, в които изневерявате на режима си. 

Името му произлиза от дума, която означава „малкa черна птица“ на по-стар френски диалект. Във Франция тази птица е ужасяващо привлечена от Мерло, игнорирайки дори Каберне Совиньон, за да вкуси този сорт червено вино. 

Шато Копса ви кани да се насладите на истинския вкус на Мерло и цялостна колекция от бутикови вина в нашия винарски комплекс. Лозарите и винените експерти на Шато Копса могат да задоволят любопитството ви към всички вина от червено и бяло вино до розе. Насладете се на едно истинско културно изживяване в хотел и винарна Шато Копса. 

Очакваме ви! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *