Разликата между вино, пенливо вино и шампанско

Що се отнася до избора на правилното вино за подарък, дори и най-страстните любители на винената напитка са изправени пред същата дилема – вино, пенливо вино или шампанско, когато дойде време да празнуват. Има десетки съвети за това как да изберете вино за определени случаи, празници и специално поводи, включително как да съчетаете вино с храна, за да можете да съобразите избора си с повода. Нека направим следното уточнение непенливо вино, пенливо и шампанско за винени напитки, които се различават по няколко основни признака. Днес ще ви разкажем точно какви са отличителните белези на тези вина и кое от тези вина е подходящо за вас според събитието, което ви предстои.

Повечето хора избират да играят на сигурно и обикновено купуват бяло вино, което се съчетава почти с всичко. Ризлингът например е много популярен избор.

Въпреки че има множество фактори, които определят как да изберете правилното вино, включително съдържанието на алкохол, киселинността, вида на гроздето, често се препоръчва просто да изберете виното, което най-добре отговаря на вашия вкус.

Забравете за купуването на шампанско само защото е общо прието или взимането на Каберне Совиньон, защото е на разпродажба по време на Черния петък. За да направите правилното решение е важно да знаете по какво се различават типовете вино и кое пасва на конкретния повод. Продължете да четете, за да научите каква е разликата между пенливото и обикновеното вино.

Вино Vs. Пенливо Вино

 

razlikata mezhdu vino, penlivo vino i shampansko copsaОсновната разлика между пенливите и обикновените вина е, че пенливите вина съдържат в тях разтворен въглероден диоксид. Ефектът на мехурчетата се постига по време на втора ферментация. По време на този процес лозарите добавят към виното смес от мая и захар, която произвежда въглероден диоксид. Крайният резултат е пенливо вино. Тези вина могат дори да съдържат плодове различни от грозде като ябълки, круши, цитрусови плодове, ягоди и леки нотки на сметана или ванилия.

Поради специфичния си вкус, придружен от драматичния ефект от отварянето на бутилката с времето пенливите вина са се сдобили с репутация на празнични. Обикновено се купуват само по специални поводи, като годежни партита, сватби, годишнини или големи спортни и други телевизионни събития. Това обаче не означава, че няма достатъчно хора, които просто да се насладят на чаша пенливо вино след тежък работен ден.

И така, кое е най-доброто между виното и пенливото вино? Трудно бихме могли да кажем кое е най-доброто вино, тъй като всяка разновидност на тази съвършена алкохолна напитка има своя чар и красота. Разбира се, не би било логично да пренебрегвате своя индивидуален вкус, но дори да нямате специален повод, а просто искате да се разведрите, чаша шампанско в красива лятна вечер би била повече от удачен избор.

И сега, след като знаете разликата между вино и пенливо вино, ще ви дадем малко повече информация за разликите между шампанското и другите пенливи вина. Както беше казано по-горе, те много си приличат. Много често те дори се произвеждат по същия метод и от една и съща смес от грозде.

kak da razpoznaem penlivoto vino ot shampansko

Пенливо вино Vs. Шампанско

Мнозина вярват, че шампанското е единственото пенливо вино в света, когато в действителност има безброй пенливи вина, като австралийски пенлив шираз и италиански Brachetto d’Asti. Причината, поради която шампанското е единственото пенливо вино, наричано „шампанско“, е регионът, от който идва.

Шампанското е вид пенливо вино, което се произвежда единствено и само от грозде, отглеждано във региона Шампан във Франция. По този начин, противно на общоприетото схващане, има много пенливи вина, произведени в други региони на Франция, Италия, Испания и Австралия, но всички се причисляват към категорията шампанско.

Въпреки че тези пенливи вина не могат да бъдат наречени „шампански“, те се произвеждат най-вече по един и същи начин. Освен това те дори имат подобен аромат и вкус. Ето защо доскоро шампанското и другите пенливи вина се смятаха за лукс.

С нарастващата им популярност, започнахме да отчитаме тенденцията много винопроизводители и търговци да предлагат пенливо вино на атрактивни цени.

Условията, при които шампанското расте, е друг фактор, който тежи в наименованието на тази напитка.

Гроздето от шампанско расте в сравнително мек климат с богата минерална почва, което обяснява причината за богатия аромат, съдържащ се в него. Въпреки че съотношенията варират, около 90% от шампанското използват две трети червени и една трета смеси Шардоне.

За да определите дали виното е шампанско или пенливо, трябва да класифицирате региона на производство. Докато истинските шампански могат да се правят единствено в региона Шампан и само от седем различни типа грозде, пенливите вина не спазват същите правила.

Пенливо вино може да се приготви от същото грозде като шампанското или от съвсем различни смеси. Понякога пенливите се произвеждат само от един вид грозде, като Prosecco, което се състои предимно от грозде Glera.

Акцентът обаче е различен в различните страни, като най-често е върху плодовитостта, размера на мехурчетата и методите на приготвяне. Всяка държава издава свой отличителен вариант, което, разбира се, се дължи на различните климатични условия, в които се отглежда гроздето, както и традициите на винопроизводство във всяка страна.

svetlocherveni-vina

Виното според повода

Разнообразието от вина понякога може да ви обърка и да закупите вино, което не е правилно за повода, който сте на път да отбележите. Позволете ни като винарска изба да споделим с вас, какви вина предлагаме ние на гостите в хотелски комплекс Шато Копса в зависимост от обстоятелствата.

Ако разгледаме виното според календарната година то реда, в който ще започнем е с царя на всички вина, червената царица – Каберне Совиньон и ще завършим прегледа си на вина и поводи с бялото вино, като ще обърнем специално внимание на пенливите вина и техните разновидности.

Започваме нашия обзор с първия празник от Януари – честването на Нова Година, когато отбелязваме новото начало с чаша шампанско, добре де може би и с две. Често сервираме шампанско на гостите си на рожденни дни, сватби, както и при веста за нова рожба. Ето и още една тайна за шампанското, то съдържа в себе си способността да направи един ден още по-важен, затова при всяка малка победа на работно място, отпразнувайте с шампанско. Ще забележите, че това ще стане вашият любим навик.

Великден предстои, така че няма как да не направим препоръка за този повод с правилното вино. Спрете се на хубаво бяло вино като Арлекино Совиньон Блан. Това е един страхотен избор през пролетта и се съчетава прекрасно с пролетното меню на празничната маса. Разбира се, поради по-леките нюанси, танини в бялото вино то е изключително гъвкаво спрямо различните поводи. Прекрасен момент да се спрете на любимото ви вино от списъка с бели вина е при следващата изненада и вечеря за любимия човек.

Просеко – тази красива препратка към последното ви пътуване в Италия. Просекото е вид пенливо вино, което по италиански маниер най-често се консумира лятото с хубава салата или паста. След няколко чаши просеко приказката става шумна, сладка, интересна за всички участници. В случай, че чакате гости вкъщи, можете да им развържете езиците с Просеко.

Пенливите вина като Moscato d’Asti имат леко тяло и изключителен плодов аромат. Те са подходящи, когато ви се прииска нещо сладко като хубав чийзкейк, тарт с ягоди или крем карамел. Ако седнете с приятелка в хубаво кафене, в момент, в който изневерявате на диетата си, пенливите вина са страхотна напитка за повода. Разбира се, можете да се насладите на пенливо вино и в по-специални дни.

Когато времето застудява спрете се на червеното вино. В тези дни всички имаме нужда да се отпуснем в топлината у дома или на хубаво и уютно място. Най-подходящият герой в тази приказка е червеното вино. В нашият онлайн магазин можете да откриете богат избор от червени вина, подходящи през цялата зима. Коледа не е същата, ако на масата липсва хубава бутилка Каберне Совиньон.

istoriqta na penlivite vina

Заключение

Виното е напитка, която е подходяща за почти всеки повод. Независимо дали празнувате Нова Година, Великден, рожден ден или просто сме решили да изпием чаша вино накрая на тежкия работен ден, винаги има подходящо вино за случая.

С помощта на тази статия сме сигурни, че ще можете спокойно да изберете правилната бутилка вино за повода, който ви предстои да отпразнувате.

Ако искате да научите още за виното, или да пробвате от нашето бутиково вино, в Шато Копса Ви очакваме за едно незабравимо преживяване сред Розовата долина на Карлово.

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *