
Виното като лекарство за организма на човек, полезно ли е виното за здравето и до колко? Може ли виното да бъде лекарство за организма на човек? Учените наричат това „френския парадокс“. Средно консумираното вино, особено червеното, може да има положителен ефект върху здравето и да предпазва от някои заболявания. Все повече проучвания потвърждават тази теория.
В миналото това е било само догадка, когато старият гръцки лекар и основател на западната медицина Хипократ възхвалявал виното като лекарство за главоболие, лошо храносмилане и ишиас.
Дори римляните вярвали в лечебните свойства на гроздовия сок. Юлий Цезар го предписал на войниците в дневната дажба – не само за укрепване на духа, но и за предпазване от чревни инфекции.
Дори днес има теории за виното като лекарство, но те не се подкрепят от съвременната наука. Някои смятат, че това е превантивна мярка, която предотвратява заболяването. Няколко научни изследвания подкрепят факта, че умерената, но редовна консумация на вино може да повлияе положително на сърдечно-съдовата система. Други проучвания дори показват, че виното помага за предотвратяване на рак.
Виното като лекарство, или ефектът на така наречения френски парадокс беше изведен на вниманието на широката общественост. С прости думи, той се състои в следното. В началото на 90-те години учените отбелязват, че населението на Франция, в сравнение с други страни, е много по-слабо засегнато от сърдечно-съдови заболявания. Французите са известни с всичко, но не и със скромна диета, включително foie gras, мазни сосове и много сирена. Такава диета не може да се нарече здравословна.
Французите обичат червено вино – може би това е причината, както експертите казаха тогава, защо тяхното здраве е по-добро от това на другите. Червеното вино съдържа елементи, които според едно ранно проучване са отговорни за по-ниските нива на смъртността, отколкото например в Съединените щати. С други думи, средната продължителност на живота на французите е с 2,5 години по-дълга от тази на американците (76½ години спрямо 74 години).
Това явление разстрои много американците. На 17 ноември 1991 г. телевизионната журналистка Морли Сафър бе интервюирана от френския лекар Серж Рено в телевизионното шоу „60 минути“, който обясни, че уникалните съставки в червеното вино значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Това промени навиците за напитки на американците, а потреблението на червено вино всъщност се удвои.
Впоследствие френският парадокс многократно е бил подложен на различни проучвания и изследвания. И така, защо може да се използва виното като лекарство и какви са основните компоненти, които имат благоприятен ефект върху здравето според резултатите от научните изследвания?
Червеното вино съдържа полифеноли, флавоноиди и танини, които правят напитката способна да подмладява тялото и да премахва свободните радикали. Антиоксидантната способност на червеното вино е 20 пъти по-висока от тази на витамин Е. Нито една друга алкохолна напитка не може да се похвали с подобен ефект.
Първо, така наречените полифеноли имат положителен ефект – това е общ термин, използван за представяне на оцветяване и фенолни вещества (пигменти и танини), върху които зависи цветът и вкусът на червеното вино. Те се намират в люспите, семките и дръжките.
Ако виното е отлежало в дъбови бъчви, то също извлича полифеноли от дъба. Според много изследвания полифенолите в присъствието на азотен оксид спомагат за разширяването на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. Техните съединения също имат противовъзпалителни ефекти и предотвратяват развитието на тромбоза, както и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания.
Полифенолите в червеното вино осигуряват добра профилактика за тялото. Това са мощни антиоксиданти, които свързват и неутрализират свободните радикали. Свободните радикали са метаболитните продукти на нашето тяло в резултат на химични реакции и се смятат за нестабилни молекули, които причиняват клетъчни увреждания и в най-лошия сценарий водят до рак.
Още едно доказателство за виното като лекарство е Пицетанол. Субстанцията, съдържаща се в червеното вино, предотвратява образуването на нови мастни клетки, т.е. помага да се поддържа здравословно тегло, според скорошно проучване на американски учени от университета „Пурду“. В допълнение, пизатанолът защитава организма от заболявания на сърдечно-съдовата система, рак и невродегенеративни заболявания.
Ресвераттол е друго вещество, намиращо се в червено вино, което предпазва клетките ни. Последните проучвания показват, че ресвераттолът увеличава продължителността на живота на различни организми чрез излагане на специфичен ген и всъщност забавя процеса на стареене на клетките.
Ресвератрол е активно вещество, което:
- понижава холестерола
- укрепва стените на кръвоносните съдове
- действа като антиоксидант и антимутаген,
- има противовъзпалително действие,
- предотвратява образуването на сърдечно-съдови заболявания, диабет,
- забавя развитието на рак и инхибира неоплазмата, развитието и прогресирането на раковите клетки.
Ресвератролът предпазва очите от заболявания, свързани с възрастта.
Британски хирурзи – офталмолози, твърдят, че ресвератролът забавя процеса на свързаното с възрастта отслабване на мускулите на очите, което като правило води до проблеми със зрението. Също така, този компонент е предназначен за предотвратяване на ангиогенеза – образуването на нови кръвоносни съдове в окото. Това ще предпази от ретиналната макулна дистрофия. Това заболяване често се среща при хора на 60 и повече години. Може да се каже, че червеното вино е добро средство за диабетна ретинопатия. Лекарите наричат тези заболявания често срещани причини за слепота и замъглено виждане.
Тони Търнър, молекулярен биолог в университета в Лийдс, обяснява как безалкохолните екстракти от червено вино забавят образуването на ендотелин-1 протеин. Друго потвърждение за виното като лекарство тъй като съединения, които забавят производството на ендотелин-1, могат да намалят образуването на мастни отлагания в кръвоносните съдове в резултат на мастната диета, като по този начин значително намаляват риска от сърдечни пристъпи. Търнър заявява, че „за нас е ясно, че умерената консумация на червено вино може да има благотворен ефект върху механизмите на здравето“.
Въпреки това, когато пиете вино, както и всяка друга алкохолна напитка, трябва да запомните, че ползите от нея се свършват там, където започва прекомерното начало. Виното като лекарство може да се използва, но лекарите препоръчват да не се пият повече от две чаши на ден за мъже и не повече от една чаша за представителките на прекрасния пол при редовна консумация, и съответно три до пет чаши по време на празник.
Шато Копса е място, където посрещаме и споделяме виното си с нашите приятели и гости. Затова ако търсите различно и красиво място, подходящо за тиймбилдинг, в което да забавите пулса на дните с хубаво вино, вкусна храна и грижовни домакини, вратите на Шато Копса са отворени за вас. Ако искате да опитате вкуса на нашите вина, може да поръчате в нашия онлайн магазин за вино.