Нашите Лозя

Шато Копса - Нашите лозя

Собствените лозови масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачетсвени бели сортове вина. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета, постоянното движение на въздушни маси, мекия климат, подсигурен от двете планини, обградили долината, всичко това допринася за уникалния тероар на района.

Почвите са канелено горски примесени с варовик и чакъл на повърхността, който играе ролята на естествен дренаж. Годишните валежи са значително по-високи от средните за България, което подсигурява постоянна почвена влага през цялата година. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

Района на Розовата долина е изключително благоприятен за отглеждане на бели сортове – емблематичния местен сорт червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от нашите лозови масиви. Червените сортове грозде, които отглеждаме са каберне совиньон и мерло. Поради по-хладния планински климат те зреят значително по-късно и носят своята неповторима тероарна особенност, което ги прави отличителни.

Добива на грозде се контролира чрез подрязване на лозите и зелена беритба още в месец Август, преди пълната зрялост на плода, с цел намаляване на добива му, за сметка на качествените му характеристики. Средният добив от декар е 600 кг. Всеки грозд за създаването на наште вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове на деня, за да запазим цeлостта на плода и интензивните аромати.

Виното

Процес на създаване на виното

Всеки грозд за направата на нашите вина се откъсва на ръка в ранните утринни часове на деня. Плода се събира в дървени касетки за да се предотвртаи смачкването му. Селектирането на гроздето става още на лозето – премахват се загнилите зърна, изсъхнали листа и твърди стебла.

Не повече от 30 минути делят току-що откъснатия и избран грозд от лозята до винарната, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на суровината за нашето вино.
Винарска изба Копса е разположена в подножието на Същинска Средна гора, където имаме естествени планински климатични условия, улесняващи процеса на охлаждане на гроздето преди преработка, както и допринася за самия процес на ферментация.

Капацитетът на избата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана, с възможност за температурен контрол. За протичане на процеса на ябълчно-млечна кисела ферментация при вината, които я изискват, както и за съзряването на вината, използваме Френски и Американски барици, с различна степен на изпичане.

Всички лабораторни изследвания се провеждат в собствена лаборатория на избата ни от нашия енолог Мадлен Кузманова.

Бутилиращат линия е внос от Италия и предоставя опцията на затватяне на вината ни с винтова капачка за свежите бели и розе вина, и затваряне с корк за вината, които ще отлежават в бутилка.

Нашите вина

Всеки един от нашите сортове грозде е представен в марката Зейла. Името произлиза от древните тракийски времена. Траките пиели вино с омайни билки и изпадали в екстаз и дълги разговори с боговете. Tази сакрална напитка те наричали Зейла.

В тази серия произвеждаме:

Вината, събрали в себе си ароматите и свежестта на всяка лоза, са подходящи за ежедневна консумация.

Шато Копса е бранд с лимитирани висококачествени купажни вина

Бранд А – Музикалната бутикова серия вина

Страдивариус – Брандът включва две купажни вина

Музикална серия

Лимитирана серия

Направете поръчка

Имате възможност да си поръчате нашите вина и ракии през онлайн магазина ни
НАГОРЕ