Всичко, което трябва да знаем за Мерло

Мерло е едно от най-популярните червени вина в света и второто по популярност след Каберне Совиньон. Вино Мерло е известно със своята мекота и текстура. То е направено от червено грозде, което може да се адаптира към различни климатични условия, за да се произвежда вино, подходящо за  всякакъв тип храна. Мерлото може да бъде с много аромати и вкусове, в зависимост от начина му на прозводство. То предлага по нещо за всеки, който го опита и затова е обожаван вид вино от много хора.

Merlo sort grozde

Какво означава „Мерло“?

Думата Мерло на френски означава „малкият кос“.  Също се отнася до червен сорт грозде, използван за производство на вино по целия свят. Какъв е вкусът на Мерло?

Мерлото е известно като хамелеон, защото се адаптира към много климатични условия, като приема характера както на местоположението си, така и на техниките за производство на вино. Големият сорт грозде Мерло обаче не е толкова лесен за отглеждане, колкото си мислят хората, което води до презасаждане и изобилие от вина с лошо качество. Обикновеното мерло е сухо, средно до пълно плътно вино с умерена киселинност, умерен до висок алкохол и меки, но присъстващи танини. Най -добрият вкус на Мерло има разнообразие от аромати, вариращи от графит, билки и къпини, до черни череши, сливи и какао, често добавени и нотки на карамфил, ванилия и кедър, получени от отлежаването на виното в дъб.

Какъв е цветът на Мерло?

Мерлото има червен цвят, защото е направено от червено кожно грозде. Когато са млади, вината могат да бъдат полупрозрачни до непрозрачни и наситено рубиненочервени. Цветът обикновено е по-светъл от Каберне Совиньон и по-дълбок от Пино Ноар. Един показател, че сте сипали Мерло в чашата си, е блясъкът на тухлени/оранжеви тонове по джантата. Цветът на Мерло се променя с възрастта, губи пигментация и яркостта си след всяка година. Въпреки че не е много често, Мерло се използва и за производство както на розе, така и на бели вина.

Vino Zeyla Merlo

Колко алкохол има в бутилка Мерло?

Алкохолът във вино Мерло зависи от това къде е отглеждано гроздето, тъй като климатът влияе върху зрялостта, което влияе върху нивата на алкохол. Мерло отгледано в по-хладни региони като Франция често имат 13-14% алкохол, но могат да достигнат 14,5%, когато се отглеждат в по-топъл климат.

Сладко или сухо е Мерло?

Мерло обикновено се прави в сух стил. Сухото вино означава, че след пресоването на гроздето захарта от гроздовата мъст се превръща в алкохол чрез дрожди. Когато цялата или почти цялата захар се преобразува, тя създава напълно сухо вино. Понякога остава малко захар, наречена остатъчна захар. Това може да е целенасочено, за да придаде нотка на богатство и сладост на виното, или може да се дължи на факта, че маята не е завършила ферментацията. Няколко грама на литър остатъчна захар все още се считат за сухо вино.

Разгледайте нашия онлайн магазин, където можете да намерите различни видове вина и прекрасни вина от сорт Мерло! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *