Пътеводител за най-популярните сортове вино в България и защо да изберем българското вино?
българско вино от винарна Шато Копса

Замисляли ли сте се кои са най-разпространените сортове българско вино? А, колко български винарски изби познавате? Факт е, че всяка година в България се откриват нови такива, а интересът към винопроизводството определено нараства. Голяма част от производителите успяват да реализират продукцията си на местен пазар, но малко от тях успяват да правят износ.

Вината, които се изнасят обикновено са в ниския ценови клас. Въпреки това възможността за правене на висококачествени вина не е изключена. Българските вина, които са с качество и хилядолетна история се представят доста добре при провеждането на слепи дегустации.

България се нарежда на 10 място сред винопроизводителите в ЕС по големина със своите 62 хектара. В следващите редове ще обърнем внимание на някои характеристики, които правят българското вино разпознаваемо и ще отговорим на въпроса „Защо да изберем българското?“.

Отличителни черти и сортове българско вино

Първата такава отличителна черта е автохтонните сортове или сортовете грозде, които са характерни за определени места. В България такъв сорт например е Широка Мелнишка лоза. Както подсказва и името й, можете да я откриете единствено в района на  Мелник. Сортове от този тип предизвикват любопитство у винарите и ги провокират  да опитат нещо ново. Има и любители, които няма да изпробват тези нови вина, а ще заложат на познатите вече вкусове.

Основната цел е да намерим привърженици на българското вино. Такъв ефект би могъл да се постигне с комбинирането на традиционни български сортове с интернационални такива. Подобен купаж (смесване в определено съотношение) би съхранил идентичността на местните сортове и би подобрил популярността им сред международната публика.

Безспорен  е фактът, че се произвеждат международни сортове като Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Каберне Совиньон. Климатът, почвите и темпрературата в България създават  отлични климатични условия  за винопроизводство. В България имаме цели пет винени района, които с характеризират с определени сортове.

  • В Северна България типичен бял сорт е Шардоне,  а от червените – Мерло, Каберне Совиньон и Памид.
  • Черноморският регион, където климатът е повлиян от морето най- разпространеният бял сорт е: Димят, последван от – Мускат Отонел, Ркацители, Траминер, Ризлинг, Совиньон Блан, Шардоне, Алиготе и Юни Блан.  От червените  сортове – Памид и Мерло.В този винен регион се произвеждат едни от най-добрите сухи и полусухи вина характеризиращи се с  приятен плодов аромат, наситен вкус и елегантна свежест.
  • Розовата долина – най-големият от регионите с най-качествени вина. Известен е със своите сухи  и полусухи бели вина.  Вината направени от местния сорт Червен Мискет са богати на плодови аромати  и имат запомнящ се послевкус. Освен рози там изключително добре виреят –  Мерло, Каберне Совиньон, Ризлинг и Ркацители.
  • За Южна България най- разпространени са Мерло, Памид, Сира, Каберне Совиньон, Мавруд и други. Климатичните условия в този регион  са идеални за производството на вина от местния сорт – Мавруд, които съчетават вкуса на малки червени плодове, подправки и трева.
  • Широка Мелнишка лоза и Югозападна България … това е достатъчно, за да определим вината в този регион като ароматни и притежаващи богато усещане. Тези вина, оставите ли ги да отлежават ще придобият много екзотични и приятни вкусови нюанси.

Българското виноРазнообразие на сортове вино в България и по света с най- голям потенциал.

Според винените критици сортовете българско вино, които показват най-голям потенциал, са Мелник 55 и Рубин. Придружавани от  Мавруд това са трите уникални български сорта, които имат всички качества да бъдат лицето на българското винарство пред света, а също и да им залепим етикета „Вино с най- голям потенциал“.

България има изключително богата палитра  – мавруд, памид, мискет, широка мелнишка лоза и други. Подобно на нас можем да вземем и за пример:

  • Испания с техния темпранийо, който е на второ място по насаждения или по-малко познатия ни Айрен (Аiren), който е най- засажданият сорт.
  • Италия, която е най- богата на местни сортове и прочутият Санджовезе и не по-малко известните Нерелло Маскалезе , Небиоло и други.
  • Гърция също има своите характерни сортове като: Саватиано, който покрива 10% от лозовите насаждения.

 

Нови хоризонти за българското вино и винопроизводители

В България най-разпространен сорт е Мерло, последван от Каберне Совиньон. Памидът е с най-голям дял от местните сортове, последван от Мавруд, Червен Мискет, Димят, Гъмза. Виното на територията на нашата страна е познато от древни времена, тъй като се намираме на важен кръстопът и носят историята, която на дали вино от Новия свят би могло да предложи.

Тероарът ни е разнообразен и тепърва ще се откриват нови, които  ще се изследват. България има потенциала да прави вина, които да притежават собствен почерк, а качеството им да бъде безспорно.

Новото време променя възприятията към понятието сорт.  Водещо е понятието  за произход, което разкрива потенциала на българското вино. Широката мелнишка лоза ще остане легенда, а маврудът ще поддържа нивото. Те са водещата сила в българското винарство редом с мискетите, които не отстъпват.

Българско вино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *