Пътеводител за най-популярните сортове вино в България и защо да изберем българското вино?
българско вино от винарна Шато Копса

Замисляли ли сте се кои са най-разпространените сортове българско вино? А, колко български винарски изби познавате? Факт е, че всяка година в България се откриват нови такива, а интересът към винопроизводството определено нараства. Голяма част от производителите успяват да реализират продукцията си на местен пазар, но малко от тях успяват да правят износ. В ситуацията, в която се намира свързана и с ограничени пътувания извън страна, ние силно ви окуражаваме да подкрепите българските винопроизводители. Разбира се, за да се спрете на българско вино трябва да знаете фактите и плюсовете на българските сортове грозде.

Вината, които се изнасят обикновено са в ниския ценови клас. Въпреки това възможността за правене на висококачествени вина не е изключена. Българските лозя, които са с качество и хилядолетна история се представят доста добре при провеждането на слепи дегустации.

България се нарежда на 10-то място сред винопроизводителите в ЕС по големина със своите 62 хектара. В следващите редове ще обърнем внимание на някои характеристики, които правят българското вино разпознаваемо и ще отговорим на въпроса „Защо да изберем българското?“.

Отличителни черти и сортове българско вино

Първата такава отличителна черта е автохтонните сортове или сортовете грозде, които са характерни за определени места. В България такъв сорт например е Широка Мелнишка лоза. Както подсказва и името й, можете да я откриете единствено в района на  Мелник. Сортове от този тип предизвикват любопитство у винарите и ги провокират  да опитат нещо ново. Има и любители, които няма да изпробват тези нови вина, а ще заложат на познатите вече вкусове.

Основната цел е да намерим привърженици на българското вино. Такъв ефект би могъл да се постигне с комбинирането на традиционни български сортове с интернационални такива. Подобен купаж (смесване в определено съотношение) би съхранил идентичността на местните сортове и би подобрил популярността им сред международната публика.

Безспорен  е фактът, че се произвеждат международни сортове като Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Каберне Совиньон. Климатът, почвите и темпрературата в България създават  отлични климатични условия  за винопроизводство. В България имаме цели пет винени района, които с характеризират с определени сортове.

  • В Северна България типичен бял сорт е Шардоне,  а от червените – Мерло, Каберне Совиньон и Памид.
  • Черноморският регион, където климатът е повлиян от морето най- разпространеният бял сорт е: Димят, последван от – Мускат Отонел, Ркацители, Траминер, Ризлинг, Совиньон Блан, Шардоне, Алиготе и Юни Блан.  От червените  сортове – Памид и Мерло.В този винен регион се произвеждат едни от най-добрите сухи и полусухи вина характеризиращи се с  приятен плодов аромат, наситен вкус и елегантна свежест.
  • Розовата долина – най-големият от регионите с най-качествени вина. Известен е със своите сухи  и полусухи бели вина.  Вината направени от местния сорт Червен Мискет са богати на плодови аромати  и имат запомнящ се послевкус. Освен рози там изключително добре виреят –  Мерло, Каберне Совиньон, Ризлинг и Ркацители.
  • За Южна България най- разпространени са Мерло, Памид, Сира, Каберне Совиньон, Мавруд и други. Климатичните условия в този регион  са идеални за производството на вина от местния сорт – Мавруд, които съчетават вкуса на малки червени плодове, подправки и трева.
  • Широка Мелнишка лоза и Югозападна България … това е достатъчно, за да определим вината в този регион като ароматни и притежаващи богато усещане. Тези вина, оставите ли ги да отлежават ще придобият много екзотични и приятни вкусови нюанси.

Българското виноРазнообразие на сортове вино в България и по света с най- голям потенциал.

Според винените критици сортовете българско вино, които показват най-голям потенциал, са Мелник 55 и Рубин. Придружавани от  Мавруд това са трите уникални български сорта, които имат всички качества да бъдат лицето на българското винарство пред света, а също и да им залепим етикета „Вино с най- голям потенциал“.

България има изключително богата палитра  – мавруд, памид, мискет, широка мелнишка лоза и други. Подобно на нас можем да вземем и за пример:

  • Испания с техния темпранийо, който е на второ място по насаждения или по-малко познатия ни Айрен (Аiren), който е най- засажданият сорт.
  • Италия, която е най- богата на местни сортове и прочутият Санджовезе и не по-малко известните Нерелло Маскалезе , Небиоло и други.
  • Гърция също има своите характерни сортове като: Саватиано, който покрива 10% от лозовите насаждения.

Нови хоризонти за българското вино и винопроизводители

В България най-разпространен сорт е Мерло, последван от Каберне Совиньон. Памидът е с най-голям дял от местните сортове, последван от Мавруд, Червен Мискет, Димят, Гъмза. За Шато Копса Червеният Мискет е най-ценният сорт българско вино. Той е пропит с много история и традиции, които носят разказа за времето на Карловския регион още от траките насам.Виното носи името си „Червен“ Мискет благодарение на розовия цвят на гроздето. Това е сухо, силно ароматно бяло вино, което може да бъде с нюанси на мандарина, розова вода, лайм и босилек. Червеният Мискет определено е принцесата на българските вина в Карловския регион.

Виното на територията на нашата страна е познато от древни времена, тъй като се намираме на важен кръстопът и носят историята, която на дали вино от Новия свят би могло да предложи.

Тероарът ни е разнообразен и тепърва ще се откриват нови, които  ще се изследват. България има потенциала да прави вина, които да притежават собствен почерк, а качеството им да бъде безспорно.

Новото време променя възприятията към понятието сорт.  Водещо е понятието  за произход, което разкрива потенциала на българското вино. Широката мелнишка лоза ще остане легенда, а маврудът ще поддържа нивото. Те са водещата сила в българското винарство редом с мискетите, които не отстъпват.

Българско вино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *