Защо да пием розе през лятото

Обикновено през хладните месеци и дни се наслаждаваме на плътни червени вина съчетани с храни, които да допълват вкусовете им. С пристигането на лятото, обаче, и неговите все по-топли температури, то ни подтиква да преминем към по-леки ястия и вина. В края на краищата се обличаме сезонно, ядем сезонно и макар да се споменава по- рядко, пием сезонно. 

Освежаващите и свежи бели вина определено са сред любимите на всички за пиене всяко лято, но има един вид вино, който всеки свързва с летните ваканции, с горещите им дни и нуждата от прохладно освежаване: виното розе.

vino roze shato kopsa

Какъв е вкусът на розе вината?

Виното розе е много интересно вино. То не е нито червено, нито бяло. Не е и смесица между двата вида. 

Розето има киселинността на бяло вино и плодовия вкус на червено вино и по този начин радва небцето на всеки, който го опита. Розетата имат аромати на червени плодове (ягода, червено френско грозде), които се харесват на феновете на червеното вино, но също така имат цитрусови нотки (лимон, лайм, грейпфрут), които харесват пиячите на бяло вино.

Някои вина розе имат прасковени тонове, което ги прави любими на почитателите на бялото вино. Част от розетата са много леки и вкусът изчезва доста бързо в устата ви, докато други имат малко повече цвят, тяло и траен вкус. Независимо от вида, всички розета са сухи вина. 

С каква храна да комбинираме с розето?

Веднъж Джулия Чайлд е казал „розе може да се сервира с всичко. С този съвет от богинята на готвенето вече можете да ядете всякаква храна с розе.

Все пак има някои храни, с които розето върви особено добре. Нашите предложения за съчетание на розе с храна включват, но не се ограничават до: капризно сирене Фонтина, прошуто и смокини панини; киш с гъби; лазаня с морски дарове; дърпани свински ребра; зеленчуци на скара, скариди, свински 

пържоли или колбаси; рататуй; бургер със синьо сирене с произведенията; 

печено пиле с лимон; летни салати като салата от скариди и авокадо; салата от диня; Табуле; салата от ягоди и спанак; царевичен суп; гравлакс. Можете също така да сервирате розе като аперитив с плато от колбаси. 

Анджелика розе, наприме, се комбинира чудесно в съчетание със салати, зеленчукови, рибни и месни предястия, патешко магре и десерти. Това розе е направено по традиционния за Южна Франция метод “saignee”, нежно смачкване на гроздовите зърна и кратък престой на гроздовия сок в контакт с ципите. 

angelika roze s shokolad

Кога трябва да пием вино розе?

Трябва да изпиете розето в рамките на няколко години. Розетата не бива да отлежават в бутилката прекалено много защото ще загубят своята плодовитост и ярка киселинност и ще имат вкус на обикновен плодов сок. Така че, ако някой ви даде десетгодишна бутилка розе, вече знаете какво да правите с нея. 

Пиенето на розе през лятото е идеалното начало за вашия следобед или вечер! Популярността на розето се увеличи през последните години.

Розето е чудесно допълнение към вашия летен ден или вечер, независимо дали търсите лек хрупкав аперитив или изискано вино, за да комбинирате успешно с много ястия.  През лятото розето е много освежаваща напитка, която не е твърде алкохолна и силна. 

Уверяваме ви, че ако си вземете хладно розе на плажа или на терасата ви, няма да съжалявате. Тази напитка ще ви освежи и ще допринесе за лятното ви настроение! Също така, розето може да се използва в много летни коктейли и е една от основните съставки в тях.

Разгледайте нашия онлайн магазин, където можете да намерите различни видове вина и едни от най-ароматните български розета! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *