Защо да изберем хотелски комплекс с винарска изба?
Шато Копса - Хотел с винарска изба

Винарска Изба - Замък

Обичате ли виното? А екскурзиите? Ако отговорът е да, защо не съчетаете двете, като изберете да отседнете в хотелски комплекс с винарска изба през следващата си ваканция. Ще ви дадем един пример за такова място за настаняване, за да разберете по-добре какво имаме предвид. И този пример е винарската изба до Карлово, наречена Шато Копса, към която има ресторант и хотел.

В нея ще намерите множество превъзходни вина.

1. Зейла Мерло (класическо вино в рубинено черве цвят и аромат на сини сливи и червени череши).

2. Зейла Шардоне Класик (ферментирал в амеркански и френски дъбови бъчви гроздов сок с аромат на зрели екзотични плодове, акациев мед, маслени тонове и лек дъх на ванилия).

3. Зейла Карлово Мискет (вино в бледожът цвят със зеленикави оттенъци с всик на цитрус, зелена ябълка и акация).

4. Зейла Каберне Совиньон (с рубинено червен цвят и вкус на зрели черни плодове, меки танини и дъб).

5. Зейла Розе (бледорозов цвят, интензивни аромати и вкус на диви горски ягоди и зряла малина).

6. Шато Копса- Шуве Руж (плътен рубинено червен цвят с аромат на дим, подправки и узрели червени и черни плодове)

7. Шато Копса Шардоне Сингъл Винярд (свежо вино с нотки на бяла праскова и свеж цитрус).

Разбира се, това е само малка част от селекцията вина във винарската изба на един винарски комплекс измежду множеството такива, които съществуват в България. Но ако за пръв път замисляте да посетите такъв и да се насладите на дегустация на вино, нека ви запознаем по- подробно с винарската изба и процеса на дегустация.

Шато Копса Винарна Изба

Какво да очакваме от винарските изби? Обикновено те се намират в красиви (или дори екстравагантни) сгради, но видът на сградата не е най-важното нещо. Далеч по-важен е процесът, който се случва във вътрешността. Технологичните детайли може да не допаднат на всеки, но определено са интересни и интригуващи, особено ако домакинът обяснява добре. Във винарската изба ще разберете какъв е процесът по превръщане на гроздето във вино – от гроздето до готовите напълнени бутилки. Ако нещо ви е интересно и искате да разберете повече за кое как се нарича във винепроизводството, или просто имате някакъв въпрос, не се страхувайте да попитате. Самата изба със сигурност ще е запълнена с голям брой буренца, съдържащи вино. Тук детайлите също са разнообразни – някои вина се оставят да отлежат в дъбови бъчви, някои биват веднага бутилирани – отново важи съвета: ако нещо ви интересува, питайте.

И малко информация за дегустацията на вино. Това, според мнозина, си е цяло изкуство. Процесът има три главни етапа – на първия етап се определя външния вид (чистотата, цвета и блясъка); на втория етап се преценява аромата; на третия етап се оценява вкуса на виното. Добър съвет за начинаещи дегустатори е да започнат от по-леки вина и лека-полека да преминават към по-тежките, като преди да направите нов опит, препоръчва се да изпиете една глътка вода, за да пречистите аромата и вкуса на предишното вино. В някои случаи дегустацията е придружена от дегустационни хапки. Ако се колебаете, попитайте кое вино е най-подходящо за начало. А ако вече сте преминавали през подобни дегустации, съветът ни е да опитате нещо ново, а не да залагате на вече дегустирани от вас вина.

Суит Мускат

Но, в крайна сметка, защо хотелските комплекси с винарска изба са добър избор? Първо, така ще си осигурите едно чудесно преживяване, ще изпитате нещо ново и интересно (или старо, но любимо). Второ, често винарските комплекси се разполагат в живописни местности или близо до лозови поля, подходящи за провеждането на тиймбилдинг,  така че гледката почти със сигурност ще е незабравима. Трето, ще имате шанса да се насладите на дегустацията на различни вина, да разберете процеса по превръщане на гроздето във вино, да опитате нови и интересни вина (или пък класически такива), които ще ви вдъхнат вдъхновяващи и превъзходни аромати и вкусове.