Шато Копса

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения еликсир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, традицията във фамилията Минкови, която води началото си от две поколения, продължава и днес. Собственикът на Шато Копса – Минко Минков е потомък на Иван Дидов Минков, опитен специалист и майстор в производството на вино и дългогодишен ръководител на известния и емблематичен в миналото Винпром “Розова Долина”. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. Минко Минков започва изкупуването на стари лозoви масиви и свободни земи за да бъдат засети с нови лозови насаждения от подходящи сортове.

Шато Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда в собствена винарска изба и бутилира в избата си. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина – гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.

През 2005 година е изградена и оборудвана база за винопроизводство в непосредствена близост до лозята ни, в гр. Клисура.

Не по-малко важен е процеса на отлежаване на виното в барици, правилното съхраняване и стареене на виното в бутилка, затова през 2008 година ние издигнахме величественния замък Шато Копса, където в специално изградена под земята изба, съхраняваме нашите най-добри вина.

Шато Копса е място, на което посрещаме и споделяме чаша вино с приятели и гости,… и тъй като броя на приятелите и верните клиенти на Копса расте, през 2017г. добавихме и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант.

Нашите врати са отворени за вас – ценителите на традициите и доброто вино!

Станете част от клуба “Приятели на Копса”.

НАГОРЕ