СЪВЕТИ ЗА ДЕГУСТАЦИЯ НА ЧЕРВЕНО ВИНО

Като любител на виното, посещението на събитие за дегустация на вино е едно от най-вълнуващите неща, които можете да направите. Ние от Шато Копса, често организираме дегустационни събития, където можете да опитате нашите бутикови вина. Също така можете да си закупите различни вина от онлайн магазина ни и да деустирате виното си вкъщи.

Виното е божествена напитка, която трябва да се консумира с наслада и любов. Винените дегустации са прекрасно място, на което можете да се научите как да дегустирате вино, да усетите неговите вкусове и аромати и да анализирате състава му. Освен това на такива събития можете да се запознаете с нови хора и да прекарате време със своите приятели.

Понякога можете да дегустирате вино и сами вкъщи. Затова в тази статия ще споделим с вас няколко съвета за това как да дегустирате вино и да се насладите на ароматите му.

СЪЗДАЙТЕ ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ДЕГУСТАЦИЯ

Първото, което трябва да направите преди дегустация на вино е да обърнете внимание на обстоятелствата около дегустацията на вино, които могат да повлияят на впечатленията ви от виното. Например, ако дегустирате в шумна или претъпкана стая, това ще затрудни концентрацията ви. Също така, готварските миризми, парфюми и дори миризма на домашни любимци могат да унищожат способността ви да добиете ясно усещане за ароматите на виното. Чашата, в която ще дегустирате също е от голямо значение. Тя не трябва да е твърде малка, с неправилна форма или да мирише на препарат за миене, защото това също може да повлияе на вкуса на виното. Температурата на виното също ще окаже влияние върху дегустацията му и ароматите, които ще усетите. Преди да сипете виното в чашата я изплакнете, но не с вода а с вино. Може да ви звучи странно, но това е техника, която се използва и се нарича кондициониране на стъклото.

ПЪРВИ СТЪПКИ

След като условията за дегустация са максимално близки до неутрални, следващата ви стъпка е да изследвате виното в чашата си. Виното трябва да заема около една трета от чашата. Преди да сипете виното в чашата го оставете да диша и да си почине, за да извлечете най-добрия вкус от него. След като сипете виното внимавайте да не държите чашата си близо до крушката на лампата, защото това ще загрее виното и ще наруши неговия вкус. Отново за да не стоплите виното с ръцете си, дръжте чашата за столчето и, без да докосвате частта където е самото вино.

ПОМИРИСВАНЕ НА ВИНОТО

След като отворите виното помиришете леко, за да усетите първите му аромати. Запомнете аромата веднага след отваряне, за да можете да го сравните с аромата след като го сипете в чашата. Това също ще ви позволи да проверите дали виното ви има неприятни миризми. Ако усетите такива те ще са знак, че то е развалено, изветряло вино, поради което ще мирише на остаряло или гнило.

Миризмите, за които трябва да внимавате са следните:

  • Аромат на влажен мухъл, подобен на таванска миризма означава, че виното е неправилно бутилирано и не може да бъде спасено.
  • Миризмата на изгорял кибрит е в следствие на бутилирането, но трябва да избледнее след като оставите виното отворено на въздух.
  • Миризмите на лак за нокти или оцет са показателни за вино, което е твърде кисело.
  • Brettanomyces, или “Brett”, причинява квасна миризма, която е естествена в червените вина. Твърде много от тази миризма на мая може обаче да развали останалите вкусове на виното и да посочи грешка в процеса на производство на вино.

 

АНАЛИЗИРАНЕ НА ЦВЕТА НА ВИНОТО

Налейте виното във вече кондиционираната чаша и го дръжте над бяла повърхност. Това ще ви позволи да видите и оцените цвета му по-лесно. Накланянето на стъклото може да улесни виждането на начина, по който цветът се променя от центъра към краищата. Мътното вино с кафяви нотки може да означава, че е дефектно или не е затворено правилно при производство.

Погледнете краищата на виното и оценете неговите цветове. Накланянето на стъклото може да улесни виждането на начина, по който цветът се променя от центъра към краищата. Като леко накланяте чашата под ъгъл, можете също да видите колко интензивен е цветът (ако виното изглежда почти като вода и безцветно по ръба, знаете, че това е лек стил на виното).

Цялостният цвят може да ви даде индикация какво да очаквате от виното – например рубинено червено може да означава по-младо вино с живи червени плодови вкусове, докато гранатово червено вероятно ще е много по-старо с нотки на препечен хляб, ядки и кожа. Интензивността, дълбочината и наситеността на цвета не са непременно в съответствие с качеството.

Имайте предвид, че червените вина имат дъно с естествена утайка. Образуването на утайки, което прилича на мръсотия в дъното на стъклената чаша, е естествен процес, при който полимеризацията води до утаяване на колоиди от пигментация, наред с други неща, които изпадат от разтвора и образуват малки зърнести утайки. Накратко: това не е лошо качество на виното, а естествена част от винопроизводството.

ЗАВЪРТЕТЕ ВИНОТО В ЧАШАТА СИ

Завъртането на виното в чашата се прави за увеличаване на повърхността на виното, като го разпределите върху вътрешната страна на чашата, позволявайки на ароматите да излязат и да стигнат до носа ви. Той също така позволява на малко кислород да влезе във виното, което ще помогне на неговите аромати да се отворят.

Леко завъртете стъблото на чашата, като държите дъното на чашата на масата, ако се притеснявате от разливане. Вискозитетът е колко бързо виното се плъзга обратно по чашата. Твърди се, че по-вискозните вина имат „крака“ и е по-вероятно да бъдат по-алкохолни или да съдържат повече глицерол (за по-сладки, десертни вина). Извън това да изглежда красиво, това няма отношение към качеството на виното, но повече „крака“ може да показват пълноценно вино.

 

УСЕТЕТЕ АРОМАТА НА ВИНОТО 

Първоначално трябва да държите чашата на няколко сантиметра от носа си. След това оставете носа си да се потопи на 1,3 см или в чашата. Какво усещате като миризма? Продължете внимателно да въртите виното си, ако не можете да усетите аромата – въртенето позволява на изпаряващия се алкохол да пренесе ароматните молекули към вашите обонятелни сензори. Ако не мислите, че виното мирише добре, то вероятно няма да има добър вкус. Страхотното вино примамва носа и ви дава намек за това, което предстои.

Общите аромати включват:

  • Плодове: горски плодове, череши и по-богати плодове за червени вина и цитруси за бели
  • Цветни или билкови аромати в бели вина и по-светли червени цветове в светлочервените вина. В по-хубавите бели вина са възможни земни аромати, като почви, минерали или скали.
  • Подправките и уникалните миризми на ванилия, препечен хляб, черен пипер, шоколад и кафе идват от дървените бъчви, използвани за отлежаване на виното, обикновено дъб.
  • По-старите вина често имат нюанси, фини миризми, които трудно се поставят, така че не се притеснявайте, ако не можете да разберете миризма.

ОТПИЙТЕ ГЛЪТКА ВИНО И ГО ОСТАВЕТЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ В УСТАТА ВИ

Важна разлика между пиенето и дегустацията е изплюването. Преминете с виното в устата си, за да предизвикате всичките си вкусови рецептори. Обърнете внимание на структурата и други тактилни усещания като усещането за тегло или тяло. Какви са първоначалните вкусове, които се открояват? Най-важното, харесва ли ви? Ако планирате да опитате повече видове вино, изплюйте виното в отделен съд.

ВДИШАЙТЕ ВИНОТО СЛЕД ПЪРВАТА СИ ГЛЪТКА

Със стиснати устни, сякаш ще подсвирнете, изтеглете малко въздух в устата си и издишайте през носа. Това освобождава ароматите на виното и им позволява да достигнат до носа ви през задната част на гърлото ви. Носът е единственото място, където можете да усетите ароматите на виното. Ензимите и други съединения в устата и слюнката обаче променят някои от ароматните съединения на виното.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ПОСЛЕВКУСА НА ВИНОТО

Колко трае послевкусът? Добрият 60-секунден или по-дълъг вкус като послевкус е добър знак за качество. Понякога ще усетите вкусове и аромати в послевкуса, които не се откриват в първоначалния вкус. Харесвате ли вкуса? Промени ли се?

Като финал на цялото ви винено приключение можете да запишете какво сте усетили през цялото ви дегустиране. Запишете впечатленията си от виното при всяка една стъпка от дегустацията и запомнете какво ви е харесало и какво не. Това може да ви помогне при следващ избор на вино или последващи дегустации.

Ние от шато копса организираме винени дегустации със специални гости, като Иван Македонски. Следете Facebook страницата ни за подобни събития и ви гарантираме едно невероятно винено изживяване!