ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО И ВИНОТО КОПСА

Розовата долина… едно от райските кътчета на България и поредното доказателство за богатството и красотата на нашата държава. Място, пропито с история, което може да те накара да настръхнеш при самата мисъл за него и което години наред пази в себе си символа на нашата земя- розата. Истината обаче е, че това на пръв поглед малко парче земя, има история и значение датиращи още преди присъединяването му към българското царство.

Карловската котловина заема западната част на Розовата долина. На това място през различните епохи  са създавани и разрушавани множество крепости и селища. Точно поради тази причина, корените на името „Копса“ трябва да се търсят още в римско време, когато Средище на долината е укрепеният град Копса. Градът е именно и един от градовете предшественици на Карлово.

 

Траките са една от най-известните етно-културни общности в света, оставила следа не само в световната, но и в българската история. Издигайки в култ бог Дионис, те усвояват изкуството на правене на вино и не просто отглеждат лозя, а развиват търговия, описана в десетки исторически хроники.

В периодите на римско владичество се развива строителството на пътища и крепости в цялата Карловска долина. По време на Първото българско царство, много от тях все още са запазени, а величествената средновековна крепост „Маркели“ дори има функцията на винохранилище.

ШАТО КОПСА

Шато Копса не е просто място, на което човек може да дойде и да си почине от натовареното ежедневие. Шато Копса е вдъхновение, знание, изкуство и история.

Разположено в сърцето на Розовата долина, Шато Копса продължава наследството на древните траки- народ с богато минало и любов към виното. Величественият замък с неговите каменни стени и изсечени прозорци, красивата гледка към лозята ни, божествените Копса вина и вкусната храна, ще ви върнат хиляди години назад, когато древните траки провеждали своите мистични ритуали и богати пиршества в чест на бог Дионис.

Заредени от това богато минало, фамилия Минкови вече повече от двадесет години осигурява на своите посетители неповторимо вино и незабравима атмосфера. Иван Дидов Минков, дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина и доказан майстор винар, е човекът който започва всичко. Той предава своя опит и любов към виното на сина си Минко Минков и така през 1998г. винарна „Копса“ става реалност. Днес, със много търпение, страст и желание, семейния бизнес се развива от следващото поколение на фамилия Минкови- Петя и Иван.

Замъкът на Шатото е като една приказка от изживявания. Всеки малък детайл има значение, за да може престоят на гостите да бъде запомнящ се. Екипът на винарския комплекс винаги успява да зарадва своите почитатели с нещо ново, модерно и красиво и поне с малко да допринесе за по-хубавото ежедневие на гостите на хотела.